ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για «νέα σελίδα» στα ελληνοτουρκικά μιλά ο Τσαβούσογλου μετά τον σεισμό

«Ελπίζω ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Kathimerini.gr

Για «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τον φονικό σεισμό στη γείτονα χώρα και το κλίμα αλληλεγγύης των τελευταίων ημερών, μίλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τρίτη.

Σε συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Θέλουμε σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας. Τα βήματα που έχουμε κάνει για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τις χώρες της περιοχής, ιδίως με το Ισραήλ, είναι προφανή».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα».

«Ως εκ τούτου, όπως όλες οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη της περιοχής μας», σημειώσε ακόμη.

«Παράθυρο» για ήρεμα νερά

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», η ανάγκη για προσήλωση στο εσωτερικό μετά την τραγωδία εκ των πραγμάτων υποχρεώνει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ρίξει τους τόνους σε όλα τα μέτωπα προς το εξωτερικό.

Η στάση αυτή φάνηκε ανάγλυφα κατά τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στα ερείπια της κατεστραμμένης Αντιόχειας.

Η άρδην αλλαγή ύφους και περιεχομένου από τον κ. Τσαβούσογλου ήταν μεν αιτιολογημένη από την περίσταση, ωστόσο κάθε έμπειρος παρατηρητής αντιλαμβανόταν ότι για την Αγκυρα αυτή τη στιγμή το σύνολο των προτεραιοτήτων είναι στενά οριοθετημένο στα σύνορα της Τουρκίας.

Ως προς τις εκλογές στην Τουρκία «κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τίποτα αυτή τη στιγμή», ανέφερε πηγή που παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη χώρα.

Ο σεισμός, πέρα από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενεργοποίησε μια σειρά από διαύλους, ενώ πριν από τις 6 Φεβρουαρίου οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο, περιορισμένο στα πολύ βασικά. Μετά τον σεισμό άνοιξαν δίαυλοι σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα (προεδρικό, πρωθυπουργικό, διπλωματικό, πολιτικής προστασίας) και, όπως φαίνεται, θα παραμείνουν έτσι για το προσεχές διάστημα.

Στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει μια διπλωματική αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι μια βαθιά πληγωμένη χώρα, που μπορεί τους προσεχείς μήνες να βρεθεί σε κατάσταση μετάβασης προς μια εντελώς διαφορετική εποχή.

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δεν θα μεταβεί τελικά σήμερα στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου αναμενόταν – στο περιθώριο της συνόδου – να είχε και τετ α τετ με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

X