ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκινά το κεφάλαιο Eurobank στην Ελληνική

Νέος CEO ο κ. Μιχάλης Λούης και ποια τα νέα ονόματα στο ΔΣ της Τράπεζας που άλλαξαν τα 3/4 της σύνθεσής του

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ξεκινά και επισήμως το νέο κεφάλαιο Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, καθώς μετά την λήξη της Δημόσιας Πρότασης για απόκτηση του 100% της Τράπεζας το καλοκαίρι του 2024 και την απόκτηση του 55,9%, σειρά είχε η αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής και αντικατάστασης πολλών προσώπων με πρόσωπα που εκπροσωπούν το μεγαλομέτοχο, την Eurobank.

Στο πλαίσιο της αλλαγής προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο, νέος CEO της Ελληνικής Τράπεζας δίχως όποιες εκπλήξεις θα είναι ο CEO της Eurobank Κύπρου, κ. Μιχάλης Λούης, αφού εκλέγηκε στο ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας ως Εκτελεστικός Σύμβουλος. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις εντός της Τετάρτης. Πρακτικά, στην 50ή Ετήσια Γενική Συνέλευση, μπήκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο τα πρόσωπα που προτάθηκαν από τον μεγαλομέτοχο του 55,9%, Eurobank και έμεινε εκτός του πρόσωπο που προτάθηκε από το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας, τη Δήμητρα Επενδυτική.

Πέραν του κ. Μιχάλη Λούη ως Εκτελεστικού Συμβούλου, ο κ. Stephen Joh Albutt προτάθηκε και μπήκε ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος, ο κ. Oliver Bernard Ellingham προτάθηκε ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος, ο κ. Robert Anastassis Kyprianou προτάθηκε ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος, ο κ. Χαράλαμπος Κωνσταντίνου προτάθηκε ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος, η κα. Μαρία Χαραλάμπους προτάθηκε ως ανεξάρτητη μη-εκτελεστική σύμβουλος), ο κ. Σωφρόνης Κληρίδης προτάθηκε ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος, και ο κ. Kenneth Howard Prince-Wright προτάθηκε ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος.

Στο ΔΣ της τράπεζας παρέμειναν τρία πρόσωπα που ήταν και στο μέχρι πρότινος Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής κ. Πέτρος Χριστοδούλου, ο κ. Αντώνης Ρούβας από μεταβατικός CEO επανήλθε στα καθήκοντά του ως CFO της Τράπεζας, αλλά παρέμεινε και η κ. Μιράντα Ξαφά.

Σημειώνεται πως, ο υποψήφιος για το Δ.Σ. της Ελληνικής ο προτεινόμενος από την δεύτερη μεγαλομέτοχο της Τράπεζας, Demetra Holdings, Άθως Χανδριώτης, δεν μπήκε στο ΔΣ της Τράπεζας.

Γύρισε σελίδα

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής, κ. Πέτρος Χριστοδούλου, σχολίασε τα τρία σημεία ορόσημα για την Τράπεζα από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα Προέδρου. Υπέδειξε ως πρώτο την απόκτηση πλειοψηφικού μετοχικού μεριδίου από την Eurobank, ως δεύτερο τη συμφωνία με την CNP Assurances Cyprus για την εξαγορά της κυπριακής θυγατρικής της CNP και ως τρίτο, το πλαίσιο συμφωνίας με την ΕΤΥΚ για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης με οφέλη στο προσωπικό της τράπεζας.

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε πως, η Ελληνική έχει προσελκύσει το αρχικό ενδιαφέρον της Eurobank, ενός εκ των μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών στην περιφέρεια. «H Eurobank προχώρησε στην περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής και σήμερα αποτελεί τον βασικό μας μέτοχο γυρίζοντας σελίδα τώρα σαν μέλος ενός χρηματοπιστωτικού κολοσσού στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με ενεργητικό πέραν των €80 δισ. Η εξέλιξη αυτή προσδίδει αξία στην Τράπεζα και της διασφαλίζει ένα ευοίωνο μέλλον, με νέες προοπτικές και ευκαιρίες. Αποκτά γερές «πλάτες», πρόσβαση σε αναβαθμισμένα συστήματα και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί σε ένα άκρως απαιτητικό χρηματοοικονομικό περιβάλλον», τόνισε.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο μέχρι πρότινος μεταβατικός CEO της Ελληνικής, κ. Αντώνης Ρούβας. Ο κ. Ρούβας παρουσίασε όλους τους οικονομικούς δείκτες της τράπεζας, ενώ παράλληλα έκανε και αναφορά στον μεγαλομέτοχο, τη Eurobank. Όπως είπε, η αισιοδοξία για το μέλλον της Ελληνικής Τράπεζας πηγάζει επίσης από τη σημαντική αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Τράπεζας. Με την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού από την Eurobank, υπέδειξε πως, η Ελληνική Τράπεζα ανήκει πλέον στον Όμιλο της Eurobank και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην Ελλάδα, με ενεργητικό που πλησιάζει τα 100 δισ. ευρώ.

«Η επένδυση από την Eurobank αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό μας μοντέλο και στην κυπριακή οικονομία», υπογράμμισε.

Έμφαση στην απουσία μερισμάτων

Μετά το πέρας των ομιλιών από τους επικεφαλής της Ελληνικής Τράπεζας, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις – ερωτήσεις των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, που κατά κύριο λόγο μονοπώλησε το ενδιαφέρον η απουσία της μερισματικής πολιτικής.

Στην τοποθέτησή του κατά σειρά προτεραιότητας, ο κ. Σάββας Σάββα της Equine Capital διερωτήθηκε γιατί η Ελληνική με τόσα κεφάλαια να μην προχωρά σε διανομή μερίσματος, την ίδια ώρα που προχωρά με την εξαγορά της CNP Cyprus και χρησιμοποιεί Κεφάλαιο. Ανάλογα ερωτήματα για την απουσία μερισματικής πολιτικής προχώρησαν και οι μέτοχοι Στέλιος Μπεκρής και Ανδρέας Στυλιανού.

Για τα του μερίσματος απάντησε ο μέχρι πρότινος μεταβατικός CEO, κ. Ρούβας, υποδεικνύοντας ότι η τράπεζα ελέγχεται αυστηρά από τους επόπτες της, τον SSM και την ΚΤΚ, άρα και αφού δεν έχει δοθεί έγκριση από τους επόπτες για διανομή μερίσματος, δεν μπορούν να προχωρήσουν, είτε να σχολιάσουν οτιδήποτε για μελλοντική διανομή και για τα πλάνα που έχουν σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Χριστοδούλου απάντησε σε ανάλογο ύφος, σχετικά με την εποπτεία, αλλά πρόσθεσε ότι για το 2024 θα υπάρξουν συζητήσεις με τον επόπτη για πιθανή διανομή μερίσματος.

Καμία σχέση με Eurobank Κύπρου

Ανάμεσα στις ερωτήσεις – τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ήταν από εκπροσώπους του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της Ελληνικής, τη Δήμητρα Επενδυτική. Το λόγο έλαβαν και ο κ. Στέλιος Τριανταφυλλίδης, αλλά και ο κ. Νέαρχος Ιωάννου, λέγοντας ο πρώτος πως, δεν θα πρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας να έχει πρόσωπα που έχουν σχέση με την Eurobank Κύπρου, διότι –όπως είπε- η Ελληνική δεν θα πρέπει να αδικείται ως παράρτημα του Ομίλου, προς όφελος της Eurobank Κύπρου. Ο κ. Τριανταφυλλίδης προειδοποίησε πως, δεν θα διστάσει η Δήμητρα να λάβει κάθε νόμιμο μέτρο εναντίον οποιουδήποτε προσώπου δεν ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της τράπεζας.

Από πλευράς του ο κ. Ιωάννου διερωτήθηκε αν η τράπεζα έχει πλάνο για να συνεχίσει την καλή της επικερδότητα που έχει προκύψει εν πολλοίς από την αύξηση των επιτοκίων, ποια είναι τα πλάνα της τράπεζας για διαχείριση της ρευστότητάς της και αν έχει παρθεί απόφαση αν είναι η Ελληνική μόνο τράπεζα λιανικής τραπεζικής.

Για τα ερωτήματα του κ. Τριανταφυλλίδη ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας πως, τα άτομα που θα είναι στο ΔΣ δεν έχουν καμία διασύνδεση με την Eurobank και είναι ένα θέμα που έχουν βάλει κόκκινη γραμμή. Επίσης, τόνισε πως, η τράπεζα δεν θα λειτουργεί σαν παράρτημα είτε της Eurobank είτε προς όφελος της Eurobank Κύπρου.

Ο κ. Ρούβας απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Ιωάννου ότι, ναι μεν τα επιτόκια βοήθησαν, αλλά δεν κάθεται η τράπεζα παθητικά, προσμένοντας κέρδη μόνο από τα επιτόκια. «Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από επιτοκιακά έσοδα. Και αυτό κάναμε με την CNP και την εξαγορά της», εξήγησε.  Για τα ρευστά διαθέσιμα τόνισε ότι αυξάνει η τράπεζα τις επενδύσεις της, με επενδύσεις σε ομόλογα και άλλες τοποθετήσεις, που όμως είναι χαμηλού ρίσκου. Τέλος, ξεκαθάρισε πως, η Ελληνική δεν είναι μόνο τράπεζα λιανικής τραπεζικής, ασχολείται με όλο το τραπεζικό φάσμα – προϊόντα και δεν προκύπτει από κάπου η παραπάνω τοποθέτηση.

ΕΤΥΚ: Να δούμε που θα πάμε

Τέλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ, κ. Λοίζος Χατζηκωστής, έλαβε το λόγο. Όπως είπε, η ΕΤΥΚ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος μέσω των ταμείων της, λέγοντας πως, η εισδοχή της Eurobank στην Ελληνική δίνει μία δυναμική. Κατά τον κ. Χατζηκωστή, εκείνο που πρέπει να δει η τράπεζα, είναι που θα πάει από εδώ και πέρα. Παρατήρησε ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές είναι μια πραγματικότητα, αλλά οι περισσότερες δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.

Έτσι, ο κ. Χατζηκωστής υπέδειξε με πνεύμα συνένωσης πως το ΔΣ θα πρέπει να κινηθεί με αποφάσεις που θα έχουν οφέλη για την Τράπεζα και να παραχθεί ένα καλό αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση