ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι ευρωπαϊκές αγορές κερδίζουν από το «America First» του Τραμπ

Σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων η Ευρώπη ξεπερνάει τις ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Η αναδιάταξη του διεθνούς εμπορίου και του σκηνικού στην ασφάλεια από τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως πλήττει τη μακρά χρηματιστηριακή κυριαρχία των ΗΠΑ και «ανασταίνει» τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων η Γηραιά Ηπειρος ξεπερνάει με πρωτοφανή τρόπο τις ΗΠΑ: το ευρώ είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, τα γερμανικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τους αμερικανικούς τίτλους με τη μεγαλύτερη ιστορικά διαφορά και οι ευρωπαϊκές μετοχές επλήγησαν μεν από τον εμπορικό πόλεμο, αλλά εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από τις αμερικανικές.

Η στροφή που έχει γίνει σε μόλις έξι μήνες είναι εντυπωσιακή. Οι ευρωαγορές στο τέλος του 2024 έδιναν την εντύπωση ότι θα βρίσκονται πάντοτε στη σκιά των ΗΠΑ και στο έλεος του τραμπικού εξαιρετισμού. Ολοι μιλούσαν για τις περιζήτητες αμερικανικές μετοχές τεχνητής νοημοσύνης, την άνοδο του δολαρίου και το επικείμενο κύμα φοροαπαλλαγών και απορρύθμισης που θα ενίσχυε την αμερικανική υπερδύναμη.

Το πρόσφατο «ταρακούνημα» των ευρωπαϊκών αγορών είχε πολλαπλές πηγές. Κατ’ αρχάς οι συνεχείς αλλαγές του Αμερικανού προέδρου στους δασμούς και στη δημοσιονομική πολιτική άρχισαν να δημιουργούν αμφιβολίες στον επενδυτικό κόσμο για το εάν οι αμερικανικοί τίτλοι και το δολάριο θα συνεχίσουν να είναι το ασφαλές καταφύγιο που ήταν εδώ και δεκαετίες. Επίσης, η Γερμανία δεσμεύθηκε για δαπάνες δισ. ευρώ σε άμυνα και υποδομές, αφότου ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον ο βασικός εγγυητής της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Ολα δείχνουν ότι φθάνει στο τέλος της η εποχή που η Αμερική, στην καρδιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς και του εμπορίου, απορροφούσε τρισ. δολάρια από τον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τα χρήματά τους, απορρίπτοντας ευθέως τις πολιτικές του Τραμπ και το απρόβλεπτο στυλ διακυβέρνησής του.

Κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του χρηματοοικονομικού κόσμου τοποθετούνται κατάλληλα για μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη. Η Vanguard επέλεξε τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα στην Ευρωζώνη, όπου η κεντρική τράπεζα είναι ελεύθερη να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού. Η Goldman Sachs βλέπει άνοδο του ευρώ στο 1,2 δολάριο. Η Μπεάτα Μάνθεϊ της Citigroup υποβάθμισε τις αμερικανικές μετοχές σε neutral, διατηρώντας θετικές προοπτικές για την Ευρώπη.

Βέβαια, τα πράγματα στην Ευρώπη έγιναν στο μεταξύ πιο περίπλοκα. Οι δασμοί του Τραμπ έπληξαν την αισιοδοξία που έφερε το δημοσιονομικό μπαζούκας της Γερμανίας, παρότι επρόκειτο για κίνηση ζωτικής σημασίας σχετικά με την ανάπτυξη σε ολόκληρο το μπλοκ. Επίσης, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ βυθιστούν σε ύφεση θα συμπαρασύρουν και την Ε.Ε., επιβαρύνοντας το νόμισμα και τα πιο ριψοκίνδυνα assets.

Πάντως, πολλοί θετικοί οιωνοί περικυκλώνουν τις ευρωπαϊκές αγορές, ανοίγοντας τον δρόμο για είσοδο επιπλέον ρευστού στην περιοχή το επόμενο διάστημα. Για τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες του μπλοκ η αποσύνθεση του αμερικανικού εξαιρετισμού είναι η τέλεια ευκαιρία για την ανάδειξη του ευρώ ως ιδανικού αποθεματικού νομίσματος και το τέλος της μακράς ηγεμονίας του δολαρίου.

Το δολάριο, το οποίο παραδοσιακά θεωρείτο επενδυτικό καταφύγιο σε καιρούς αναστάτωσης, υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών τη Δευτέρα, καθώς η τελευταία «κωλοτούμπα» της αμερικανικής κυβέρνησης στην πολιτική των δασμών ενέτεινε το αίσθημα της αβεβαιότητας απέναντι στα αμερικανικά assets. Εναλλακτικό καταφύγιο εν μέσω της τρικυμίας στις αγορές αποτέλεσαν τα γερμανικά ομόλογα: όσο η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ανέβαινε –κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε μόλις πέντε ημέρες–, η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου αναφοράς αντιστάθηκε στην άνοδο. Κι ενώ τα αμερικανικά ομόλογα σταθεροποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, οι διακυμάνσεις ήταν αρκετά έντονες ώστε να δημιουργήσουν προσδοκίες για παρέμβαση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τέλος, ενώ η δυνατότητα της Fed να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού απειλείται από μια πιθανή εκτίναξη του πληθωρισμού, η ΕΚΤ έχει ένα πιο ξεκάθαρο μονοπάτι χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές δηλώνουν βέβαιες ότι στη συνεδρίαση της Μ. Πέμπτης η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,25% και ότι έπονται άλλες δύο κινήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg υπάρχει επίσης μια συνειδητοποίηση στον επενδυτικό κόσμο, με βάση τη συλλογική αντίδραση της Ε.Ε. στην πανδημία, ότι το μπλοκ είναι ισχυρότερο από παλαιότερα. Χάρη σε αυτή τη σκέψη, η επίπτωση στις ομολογιακές αποδόσεις των υπερχρεωμένων χωρών ήταν σχετικά περιορισμένη κατά την πρόσφατη αναστάτωση στην αγορά.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσελκύουν επενδυτές, οι οποίοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Η Amundi, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, βλέπει μεγάλες προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με προτίμηση στις αμυντικές μετοχές, στις μετοχές ποιότητας και αξίας. Ο διευθύνων σύμβουλος Βίνσεντ Μόρτιερ είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Τέτοιες στιγμές συμβαίνουν μία φορά κάθε 100 ή 200 χρόνια. Η Ευρώπη ξαναμπήκε στον χάρτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση