Kathimerini.gr
Χρειάστηκαν 15 χρόνια για να σπάσει το bitcoin το φράγμα των 100.000 δολαρίων. Μέσα από εντυπωσιακά ράλι και δραματικά κραχ, το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα κατάφερε να γίνει μια αγορά με αξία 2 τρισ. δολαρίων και φίλους σε υψηλές θέσεις στην Ουάσιγκτον. Και όμως, παρότι ο Nτόναλντ Τραμπ υπόσχεται να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων, μερικές από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Wall Street δεν έχουν πειστεί ακόμη για την αξία του bitcoin.
Η προσδοκία ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα ευνοηθεί από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει σπρώξει την κεφαλαιοποίηση των cryptos προς τα 4 τρισ. δολάρια.
Με τις τιμές να αυξάνονται και τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να «κολυμπούν» στο χρήμα, μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες της Wall Street σπεύδουν να επωφεληθούν από την άνοδο της αγοράς. Αλλοι επιμένουν ότι πρόκειται για κάποια κερδοσκοπική φούσκα.
Τζέιμς Ντάιμον
Ο CEO της JPMorgan, Τζέιμς Ντάιμον, ουδέποτε υπήρξε μεγάλος θαυμαστής του bitcoin. Το 2017 το είχε αποκαλέσει «απάτη», λέγοντας ότι θα απέλυε κάθε εργαζόμενο της JPMorgan που θα έκανε συναλλαγές στο bitcoin για λογαριασμό της τράπεζας. Σε επιτροπές του Κογκρέσου, περιέγραφε τα κρυπτονομίσματα ως «αποκεντρωμένες απάτες Ponzi» και έλεγε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να τα «κλείσει».
Σε προσωπικό επίπεδο, ο Τζέιμς Ντάιμον διατηρεί την επιφυλακτικότητά του για το bitcoin, παρότι η JPMorgan έχει υπάρξει πρωτοπόρος στην υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain και έχει συμφωνήσει να διευκολύνει το trading σε κάποια διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) που κατέχουν bitcoin.
«Η προσωπική μου συμβουλή είναι: Μην εμπλακείτε. Αλλά δεν θέλω να λέω σε κανέναν σας τι να κάνει. Είμαστε σε μια ελεύθερη χώρα», είχε πει ο Ντάιμον σε συνέντευξή του στο CNBC από το φετινό World Economic Forum, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Λάρι Φινκ
Ο επικεφαλής της BlackRock, Λάρι Φινκ, ήταν κάποτε τουλάχιστον επιφυλακτικός απέναντι στο bitcoin. Το 2017 το είχε χαρακτηρίσει «δείκτη ξεπλύματος χρήματος» και αργότερα είχε απορρίψει τα κρυπτονομίσματα σαν κάτι που οι πελάτες του δεν ενδιαφέρονταν να αγοράσουν.
Σήμερα, ο Λάρι Φινκ παραδέχεται ότι αφότου μελέτησε το ψηφιακό νόμισμα, άλλαξε γνώμη. Αλλωστε, η εταιρεία του «τρέχει» το μεγαλύτερο fund του bitcoin στον κόσμο.
Πλέον, ο Φινκ λέει ότι το bitcoin είναι ένα νόμιμο περιουσιακό στοιχείο, το οποίο μάλιστα παράγει αποδόσεις που δεν συσχετίζονται με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία και άρα παρέχει αντιστάθμιση κινδύνου έναντι της υποτίμησης των νομισμάτων και της πολιτικής αστάθειας.
«Πιστεύω βαθιά ότι υπάρχει ένας ρόλος για το bitcoin στα χαρτοφυλάκια. Το βλέπω σαν τον ψηφιακό χρυσό», έχει πει.
Κένεθ Γκρίφιν
Ο επικεφαλής του γίγαντα των hedge funds, Citadel, Κένεθ Γκρίφιν, ζητούσε προσοχή απέναντι στο bitcoin, καθώς για χρόνια μιλούσε για μια κερδοσκοπική φούσκα. Οπως και άλλοι επικριτές του κρυπτονομίσματος, το συνέκρινε με τη φούσκα της τουλίπας του 17ου αιώνα.
Σήμερα, ο Γκρίφιν λέει ότι έκανε «λάθος» για το bitcoin, αλλά εξακολουθεί να αμφισβητεί την οικονομική χρησιμότητα του ψηφιακού νομίσματος.
«Φυσικά, θα ήθελα να είχα αγοράσει κάτι που έχει σήμερα 100 φορές την τιμή που είχε πριν από μερικά χρόνια», είπε πρόσφατα, αλλά αναρωτήθηκε: «Ποιο πρόβλημα λύνει (το bitcoin) για την οικονομία μας;».
Γουόρεν Μπάφετ
Ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, είναι εδώ και χρόνια επικριτής του bitcoin. Ενα από τα πιο σκληρά σχόλιά του έγινε στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire το 2018, όταν είχε αποκαλέσει το κρυπτονόμισμα «πιθανότατα ποντικοφάρμακο στο τετράγωνο». Τότε, έλεγε ότι δεν θα έπαιρνε όλα τα bitcoins του κόσμου ούτε για 25 δολάρια.
Το 2023, φάνηκε να τηρεί την ίδια στάση, αποδίδοντας τη μανία με το bitcoin στο ισχυρό ένστικτο του τζόγου που έχουν οι Αμερικανοί.
Ρέι Ντάλιο
Ο ιδρυτής της εταιρείας hedge funds Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο, είχε χαρακτηρίσει το bitcoin «κερδοσκοπική φούσκα» το 2017. Αλλά έκτοτε έχει γίνει πιο θετικός απέναντι στο κρυπτονόμισμα.
Το 2021 είχε μιλήσει για μια «σπουδαία εφεύρεση» και ένα «εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο σαν τον χρυσό».
Ο Ντάλιο, που έχει αποκαλύψει ότι έχει στην κατοχή του bitcoin και ether, εξέφρασε τις ανησυχίες του όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για κρυπτονομίσματα και την ενδεχομένως σκληρή στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτά.
«Υποψιάζομαι ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του bitcoin είναι η επιτυχία, γιατί αν είναι επιτυχημένο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το σκοτώσει και έχει μεγάλη δύναμη να το καταφέρει».
Πρόσφατα, ο δισεκατομμυριούχος προειδοποίησε για το αυξανόμενο χρέος των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών και πρότεινε στους επενδυτές να κοιτάξουν τον χρυσό και το bitcoin.