ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο κύβος ερρίφθη για μέτρα στήριξης από τράπεζες

Θα συζητήσουν τις εισηγήσεις τους Νικολάου και Λούης ενώπιον του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του υπουργού Οικονομικών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Με τις προτάσεις τους για να ωφεληθούν οι πολίτες και οι δανειολήπτες που έχουν ανάγκη, ανηφορίζουν τον λόφο του Προεδρικού οι CEO των δύο μεγάλων τραπεζών, ο κ. Πανίκος Νικολάου της Τράπεζας Κύπρου και ο κ. Μιχάλης Λούης της Ελληνικής Τράπεζας. Οι δύο άνδρες θα έχουν το πρωί της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου διαφορετικές λίστες εισηγήσεων, οι οποίες θα λειτουργούν ανακουφιστικά υπέρ των συνεπών δανειοληπτών και υπέρ συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού. Στη συνάντηση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, παρών στο Προεδρικό Μέγαρο θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Μάκης Κεραυνός.

Οι δύο τράπεζες δεν θέλησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους πριν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», τα μέτρα θα βοηθούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τα νεαρά ζευγάρια. Θα βοηθούν επίσης συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού στην απόκτηση κατοικίας σε απομακρυσμένες - ακριτικές περιοχές, ενώ παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθούν μειώσεις στις χρεώσεις. Από το πρωί της Τρίτης οι ομάδες των δύο τραπεζών έκαναν ασκήσεις επί χάρτου για τα μέτρα, με κοστολογήσεις και υπολογισμούς για τη θετική επίδραση που θα έχουν στην κοινωνία.

Την περασμένη εβδομάδα η πρόταση ΑΚΕΛ για επιπρόσθετη φορολογία επί των επιτοκιακών τους εσόδων δεν πέρασε

Οι κυπριακές τράπεζες –όχι μόνο οι δύο μεγάλες– μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουν ολοκληρώσει δύο εξαιρετικά καλές χρονιές, με κέρδη που θα τις επιτρέψουν να δημιουργήσουν εισηγήσεις προς όφελος της κοινωνίας και κυρίως σε αυτούς που χρειάζονται τη βοήθεια. Την περασμένη εβδομάδα η πρόταση ΑΚΕΛ για επιπρόσθετη φορολόγησή τους παρά τρίχα δεν πέρασε και τελικά δεν επιβλήθηκε φορολογία επί των επιτοκιακών τους εσόδων που κοστολογείτο στα 50 εκατομμύρια ευρώ περίπου σε ετήσια βάση για τα έτη 2023 και 2024. Τα μέτρα που θα ανακοινώσουν δεν έχουν το προφίλ της φορολογίας, μέτρα που θα «τρώνε» από τα κέρδη τους, αλλά θα έχουν ένα προφίλ με το οποίο αν χρησιμοποιηθούν σωστά από την κοινωνία θα φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα στην οικονομία με «Κεϋνσιανά» οφέλη. Δίνοντας οι τράπεζες κάποιες «βοήθειες» σε αυτούς που τις χρειάζονται, απομακρύνεται και το σενάριο να επιστρέψει η πρόταση ΑΚΕΛ, ενδεχομένως και με άλλη μορφή, που θα επιβαρύνονται επιπροσθέτως οι τράπεζες μέσω φορολογιών.

Τι θα ήθελε το ΑΚΕΛ

Μετά την καταψήφιση από τη Βουλή της πρότασης νόμου για αύξηση της φορολόγησης των τραπεζών, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, απέστειλε την Τρίτη στον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών προτάσεις του ΑΚΕΛ για μέτρα που θα μπορούσε να λάβει ο τραπεζικός τομέας. Σύμφωνα με την επιστολή αναμένει εθελοντική μείωση κατά 1% (επιπλέον των μειώσεων της ΕΚΤ) στα επιτόκια στεγαστικών δανείων –υφιστάμενα και νέα– για την απόκτηση στέγης. «Σ’ αυτό το μέτρο πρέπει να υπάρχει οροφή σε σχέση με την αξία της οικίας», σχολιάζει. Επιπρόσθετα, ζήτησε εθελοντική μείωση κατά 1% (επιπλέον των μειώσεων της ΕΚΤ) στα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων για νέους επιχειρηματίες. «Και σ’ αυτό το μέτρο θα πρέπει να υπάρχει οροφή στο ύψος του δανείου», σχολιάζεται στην επιστολή. Άλλο μέτρο που αφορά στις χρεώσεις, είναι η κατάργηση όλων των χρεώσεων που αφορούν την τήρηση τουλάχιστον ενός λογαριασμού και μιας χρεωστικής κάρτας ανά φυσικό πρόσωπο, αλλά και η κατάργηση όλων των χρεώσεων που αφορούν την πληρωμή λογαριασμών υπηρεσιών κοινής ωφελείας είτε ηλεκτρονικά είτε στο ταμείο.

Τέλος, στην επιστολή ΑΚΕΛ προτείνεται η κατάργηση όλων των χρεώσεων για συναλλαγές στο ταμείο για άτομα άνω των 65 ετών, που αφορούν τις υπηρεσίες που συνδέονται με τον λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά (ανάληψη, κατάθεση, πληρωμές λογαριασμών κ.ά.).

Αναμένει και το ΚΕΒΕ

Μετά την καταψήφιση από τη Βουλή της πρότασης νόμου για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των τραπεζών, θέση την οποία στήριξε και το ΚΕΒΕ και με αφορμή τη συνάντηση του ΠτΔ με τους CEO των δυο μεγάλων τραπεζών τη Δευτέρα, αναμένει και το ΚΕΒΕ από τις τράπεζες ότι θα προβούν άμεσα σε συγκεκριμένες κινήσεις για μείωση των χρεώσεων αλλά και των δανειστικών τους επιτοκίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, «το ΚΕΒΕ αναμένει και από τις τράπεζες, οι οποίες στηρίχθηκαν από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στα δύσκολα χρόνια με έναν αρκετά επώδυνο τρόπο, να ανταποδώσουν αυτή τη στήριξη προχωρώντας σε σημαντικές μειώσεις των χρεωστών τους, καθώς και σε μειώσεις του περιθωρίου μεταξύ των καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων τους προκειμένου να ελαφρύνουν σημαντικά το κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης των πελατών τους».

Το Επιμελητήριο καταλήγει στην ανακοίνωσή του πως πρέπει και οι τράπεζες να συνειδητοποιήσουν ότι και η δική τους ανθεκτικότητα είναι συνυφασμένη με την ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να μπορούν να χρηματοδοτούν και να αποπληρώνουν τις επενδυτικές και καταναλωτικές τους αποφάσεις με ένα λογικό και ανταγωνιστικό κόστος δανειοδότησης.

Τα των στεγαστικών

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το υψηλότερο δανειστικό επιτόκιο για στεγαστικούς σκοπούς τον Οκτώβριο είχε η Τράπεζα Κύπρου με 5,20% από 5,11% τον Σεπτέμβριο, ενώ το χαμηλότερο η Alpha Bank Κύπρου με 3,34%, παρόλο που καταγράφηκε αύξηση στο 3,34% από το 2,90% τον Σεπτέμβριο. Στην Ancoria Bank καταγράφηκε μικρή αύξηση στο 4,39% έναντι 4,28%, ενώ στην Ελληνική Τράπεζα μειώθηκε στο 3,68% από 4,12%. Στην Eurobank Κύπρου αυξήθηκε στο 5,11% από 4,99%.

Το υψηλότερο επιτόκιο νέων προθεσμιακών καταθέσεων έως 1 χρόνο για τα νοικοκυριά τον Οκτώβρη είχε η ΕΤΕ Κύπρου με 2,48% και το χαμηλότερο η Τράπεζα Κύπρου με 1,32%. Η Eurobank Κύπρου είχε τη μεγαλύτερη μείωση, αφού το επιτόκιο μειώθηκε από 2,83% τον Σεπτέμβριο σε 2,07%. Πτώση επιτοκίου νέων προθεσμιακών καταθέσεων έως 1 χρόνο για τα νοικοκυριά είχε και ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης και πήγε στο 1,65% από 2,13% τον Σεπτέμβριο.

Η Ελληνική Τράπεζα το αύξησε και έφτασε το 1,5%, η ΕΤΕ Κύπρου το αύξησε στο 2,48% που ήταν και το υψηλότερο για τον Οκτώβρη. Το επιτόκιο νέων προθεσμιακών καταθέσεων έως 1 χρόνο για τα νοικοκυριά της Τράπεζας Κύπρου κινήθηκε στο 1,32%, σε σύγκριση με το 1,19% που ήταν τον Σεπτέμβρη. Τέλος, η Alpha Bank Κύπρου το είχε στο 1,83% και η Ancoria Bank στο 1,88%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση