ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προϋπολογισμός 2025: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα – Αύριο η ψήφιση

Βίντεο από τη Βουλή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 με τις τοποθετήσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα. Η συνεδρία της Ολομέλειας ξεκίνησε στις 09:00 το πρωί με τις τοποθετήσεις 18 βουλευτών. Στη συνέχεια ακολούθησε διάλειμμα και η συνεδρία άρχισε ξανά στις 15:00 και τελείωσε γύρω στις 21:30 με τελευταίο τον κ. Χάρη Γεωργιάδη.

Η διαδικασία κορυφώνεται αύριο με την ψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού. Η συνεδρία θα ξεκινήσει στις 15:00 το απόγευμα με τις ομιλίες των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, της ομιλίας του κ. Πανίκου Λεωνίδου ο οποίος λόγω αδιαθεσίας δεν κατάφερε να ανέβει στο βήμα σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο

Βίντεο από τη Βουλή

Δείτε ΕΔΩ τις τοποθετήσεις βουλευτών πριν το διάλλειμα.

Διαβάστε ΕΔΩ όσα δήλωσαν οι προηγούμενοι βουλευτές.

Η Κυβέρνηση να αυξήσει τους συντελεστές δόμησης, είπε ο Ζ. Κουλίας

Η Κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τους συντελεστές δόμησης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, μιλώντας στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Τρίτη.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Γιώργου Γεραπετρίτη, σημειώνοντας ότι αυτές «προοιωνίζουν κακά μαντάτα». Αναφερόμενος στη στήριξη της Ελλάδας στην υποψηφιότητα του Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του ΓΓ του ΟΑΣΕ, επεσήμανε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έπρεπε να ζητήσει εξηγήσεις και να καταψηφίσει αυτή την υποψηφιότητα.

Μιλώντας για την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα ωφεληθεί πραγματικά από τις συμμαχίες που έχει συνάψει.

Αναφερόμενος σε θέματα της εσωτερικής πολιτικής, ο Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι «είμαστε σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνηση». Παράλληλα, αναφερόμενος στον τελευταίο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, έκανε λόγο για «αστοχίες» του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναφερόμενος στην παύση του τέως Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έκανε λόγο για «απαράδεκτη στάση» των δικαστών, σημειώνοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι «μέγα στίγμα».

Μιλώντας για το στεγαστικό ζήτημα, ο κ. Κουλίας είπε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τους συντελεστές δόμησης, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι «η Κυβέρνηση έκανε σπουδαίο έργο», προσθέτοντας ότι «με τον νέο Υφυπουργό (Σ.Σ. Μετανάστευσης) τα πράγματα βαίνουν πολύ καλύτερα».

Μιλώντας για το ΓεΣΥ, ανέφερε ότι αυτό «μετατράπηκε σε σύστημα ληστείας», επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να κυβερνάται από άσχετους και συντεχνίες».

Αναφερόμενος στις τράπεζες, είπε ότι αυτές «έχουν μετατραπεί σε κερδοσκοπικούς οργανισμούς με τοκογλυφικές διαστάσεις».

Θετική εικόνα δεικτών δεν συμβαδίζει με ενίσχυση εισοδήματος κοινωνίας, είπε ο Α. Καυκαλιάς

Η θετική εικόνα των οικονομικών δεικτών δεν συμβαδίζει με την ενίσχυση του εισοδήματος της κοινωνίας, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας λόγο για «ανισότητα υπέρ των λίγων και των μεγάλων».

Όπως ανέφερε, η Κύπρος είναι το κράτος με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης σε όλη την Ευρώπη, κατατάσσεται στις χώρες με το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, ενώ το ιδιωτικό χρέος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα

«Οι κυβερνητικές πολιτικές δεν αντιμετωπίζουν τη διεύρυνση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Ο προϋπολογισμός του 2025, ως βασικός πυλώνας και οδηγός, επιβεβαιώνει τις αδυναμίες των κυβερνητικών πολιτικών να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα και πιέζουν την θέση των εργαζομένων των νοικοκυριών και της κοινωνίας ευρύτερα», σημείωσε.

«Επιβάλλεται η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και δυσκολιών με τις οποίες αναμετράται η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε, «απαιτείται σχεδιασμός προς διασφάλιση, ενίσχυση και επέκταση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων, επαναρύθμιση της εργασίας και καθορισμός της σχέσης εργοδότη-εργοδοτούμενου, πλήρης αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών και επέκταση της ΑΤΑ στις κατηγορίες εργαζομένων που δεν καλύπτονται σήμερα από τον θεσμό».

Βασική θέση του ΑΚΕΛ, είπε, είναι ότι «χρειάζεται εκ βάθρων αναθεώρηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, κύρια με το να αποτελέσει προτεραιότητα που να διαπνέει οριζόντια τις κυβερνητικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα και υπουργεία».

Ζήτησε επίσης συνολική στρατηγική με ολιστικές προτάσεις και προσεγγίσεις για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, στήριξη της οικογένειας και συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, καθώς και η φορολογική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη «να λάβει ως σημαντική παράμετρο τον παράγοντα παιδιά».

Καταληκτικά, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ υπεύθυνα αποφάσισε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό «ως αποτέλεσμα ακριβώς της διαφωνίας μας με τις βασικές συνιστώσες της κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη».

Αβέρωφ: Δεν θα συζητηθεί ΔΔΟ στη διευρυμένη αλλά πλήρης αυτονομία των 2 κοινοτήτων

Την εκτίμηση ότι δεν θα συζητηθεί λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) στην άτυπη διευρυμένη σύσκεψη για το Κυπριακό, αλλά μια πλήρης αυτονομία των δύο κοινοτήτων, εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025, στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το 2004 και 2017 «ήταν το τέλος της» ΔΔΟ.

Σημειώνοντας ότι εκφράζει εκτιμήσεις και ότι ελπίζει να είναι και ο ίδιος λάθος, είπε ότι θα γίνει η άτυπη διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό αλλά ότι «κανένας δεν θα μιλήσει σε εκείνο το τραπέζι για ΔΔΟ».

«Θα δουν δύο πραγματικότητες. Και θα προσπαθήσουν σε αυτό το οικόπεδο που λέγεται Κύπρος, να περιορίσουν το διαμέρισμα που θα κατοικείται κατά κύριο λόγο από Τουρκοκύπριους. Θα πάει στο 28%-29%, το υπόλοιπο 70%-72% θα είναι το διαμέρισμα που κατά κύριο λόγο θα είναι οι Ελληνοκύπριοι, με μια πλήρη αυτονομία των δύο κοινοτήτων», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

«Και θα μας βάλουν και μια οροφή. Για την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη, με λίγες εξουσίες 6-7», ανέφερε ακόμη, σημειώνοντας «αυτά να αναμένουμε. Και ούτε να περιμένουμε ότι θα μπούμε σε διαπραγματεύσεις για χρόνια πενταετίες και δεκαετίες».

Αναφερόμενος στο κόστος του κρατικού μισθολογίου, το οποίο, όπως είπε, σιγά σιγά διογκώνεται και σύντομα θα φτάσει «σε μη βιώσιμα επίπεδα», ο κ. Νεοφύτου εισηγήθηκε νομοθετική ρύθμιση για οροφή δαπανών για το μισθολόγιο και όπως το ποσοστό ετήσιας αύξησης του μισθολογίου να μην ξεπερνά το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Σχετικά με τα δαπάνες του ΓεΣΥ και την ποιότητα των υπηρεσιών είπε ότι η λύση είναι η εισαγωγή συμπληρωμής για τους εύπορους με εξαίρεση τους ευάλωτους.

Εισηγήθηκε επίσης όπως δοθεί συμπλήρωμα εισοδήματος στα 123.000 άτομα που είναι κάτω από το όριο της φτώχιας ώστε να μην υπάρχει κανείς κάτω από το όριο.

Α. Δαμιανού: Ο προϋπολογισμός αδυνατεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας

O κρατικός προϋπολογισμός αδυνατεί να αφουγκραστεί και να μετουσιώσει σε πολιτικές τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Καλώς να αναγνωρίσουμε τη βελτίωση ορισμένων βασικών δεικτών και είναι αλήθεια. Όμως οι άνθρωποι δεν είναι δείκτες, είναι ζωές που απαιτούν αξιοπρέπεια και οφείλουμε να υπηρετήσουμε τους πολλούς, να αγωνιστούμε για εκείνη τη μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία του λαού μας που ασφυκτιά, που φτωχοποιείται, που αγωνιά και δικαιούται καλύτερες μέρες», σημείωσε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Δαμιανού είπε ότι η ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποδείξει έμπρακτα την ετοιμότητά του για διαπραγμάτευση εντός του συμφωνημένου πλαισίου της είναι δεδομένη και αποτελεί μέρος μιας υπεύθυνης διαχείρισης του Κυπριακού, την οποία, όπως είπε, εφόσον υπηρετήσει, το ΑΚΕΛ θα τον στηρίξει.

«Είναι με τη λύση του Κυπριακού, όπως την οραματιζόμαστε, που θα δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας και είναι μέσα από τη λύση του Κυπριακού που θα περάσουμε από την εχθρότητα και τον κίνδυνο στην προοπτική της εξομάλυνσης σχέσεων με την Τουρκία και στην προοπτική της λύσης σε σχέσεις καλής γειτονίας», σημείωσε.

«Αν βάλουμε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο κρατούμε διά της πλαγίου τη στρατιωτική παρουσία και της Τουρκίας στην Κύπρο, για αυτό τέρμα στις επικίνδυνες αυταπάτες», είπε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να καταβάλει κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αναφύονται.

Κλείνοντας, έκανε ειδική αναφορά στο συρματόμπλεγμα κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, ζητώντας από τους αρμόδιους «να προχωρήσουν τάχιστα με την μετακίνηση όλων των κατάλοιπων αυτού του απονενοημένου διαβήματος, για να επανέλθει στο μέτρο του δυνατού, η ομαλότητα στις ζωές των κατοίκων της περιοχής».

Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουμε υπαρξιακό κίνδυνο, είπε ο Χ. Γεωργιάδης

Η Κύπρος και η Ελλάδα αντιμετωπίζουμε υπαρξιακό κίνδυνο, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Τρίτη.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού, επεσήμανε ότι «από το 2008 μέχρι το 2013 η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ έβλεπε τον δείκτη της ανεργίας χωρίς να πράξει κάτι, επειδή είχε απέχθεια στους δείκτες».

«Χρειαζόμαστε 2 και 3 προϋπολογισμούς για να ικανοποιήσουμε όλες τις εισηγήσεις», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες». Την ίδια ώρα, ζήτησε «να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για «σκηνικό περιφερειακής αστάθειας και ανασφάλειας», στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Τουρκία «ως αναθεωρητικό και επιθετικό κράτος». Επεσήμανε ακόμη ότι «Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουμε υπαρξιακό κίνδυνο», αφού «η Τουρκία δεν έχει μεταβάλει ούτε κατά ένα ιώτα τις απαράδεκτες θέσεις και διεκδικήσεις της».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ «θα ενασκήσει μια πολύ πιο αποφασιστική κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας». Επιπρόσθετα, εξέφρασε ικανοποίηση για την αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ και την επιχειρούμενη προσέγγιση με το ΝΑΤΟ. Ακόμη, επεσήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να διαθέτει ένα ελάχιστο 3% του ΑΕΠ της για τον προϋπολογισμό, όπως κάνει η Ελλάδα.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ικανοποίηση και για το ότι ο συζητούμενος κρατικός προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, καθώς και για τις συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας.

«Οι δύσκολες αποφάσεις της προηγούμενης δεκαετίας μας επέτρεψαν να είμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση», είπε.

Εν συνεχεία, κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για το ΓεΣΥ «πριν να είναι πολύ αργά» και να λάβει αποφάσεις ώστε να προχωρήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση