

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Πρεμιέρα για την κατάργηση της βασικής νομοθεσίας για σκοπούς τερματισμού της διαδικασίας αποπαγοποίησης θέσεων πρώτου διορισμού έγινε στην Βουλή, με σκοπό να μπει ένα τέλος της πρότασης που εφαρμόστηκε από τον καιρό του μνημονίου.
Το αίτημα του 2013 της Τρόικα για εφαρμογή του μέτρου της παγοποίησης της πλήρωσης θέσεων στο δημόσιο και μείωση του δημοσίου τομέα κατά 4.500 άτομα, η Κυβέρνηση, η ΠΑΣΥΔΥ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι έχει περάσει στο παρελθόν. Σύμφωνα με ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, η οικονομία επιτρέπει πλέον μία τέτοια αλλαγή, αλλά με την αποπαγοποίηση θα μειωθεί το διοικητικό κόστος, αφορούν θέσεις πρώτης γραμμής που είναι για εξυπηρέτηση των πολιτών και δεν είναι για νέες θέσεις, αλλά για πλήρωση θέσεων που έχουν «αδειάσει» λόγω αφυπηρετήσεων για παράδειγμα και είναι και προϋπολογισθείσες.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, πρακτικά είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του 2022 που έγινε μεταξύ τους και με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρότασης νόμου για τον «περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Καταργητικός) Νόμος του 2025», επιβάλλεται να καταργηθεί για να έρθει στην κανονικότητα το δημόσιο, ώστε να μειωθούν οι αγορές υπηρεσιών και οι προσλήψεις εκτάκτων υπαλλήλων. Κατά τους υποστηρικτές της πρότασης, Κυβέρνηση δηλαδή και συνδικαλιστές δημοσίου τομέα, ο έλεγχος των θέσεων – προσλήψεων ασκείται μέσω της έγκρισης του προϋπολογισμού, αφού είναι προυπολογισμένες θέσεις.
Όπως είπαν τα εμπλεκόμενα μέρη, σε πολλά τμήματα υπάρχουν ζητήματα στελέχωσης και με το προχωρούν σε αιτήματα για αποπαγοποίηση θέσεων στο δημόσιο μέσω της Βουλής (όπως γίνεται σήμερα) αυξάνει το διοικητικό κόστος και είναι και επιζήμια αυτή η καθυστέρηση. Η πρόταση νόμου κατά τους συνδικαλιστές αφορά θέσεις στο δημόσιο Α2, Α5, Α8 και Α9.
Πράγματι, κατά την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, καταγράφεται πως, υπάρχει δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών προς την εργατική πλευρά στο Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΕΥ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για άρση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών μόνιμων υπαλληλικών θέσεων και θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού και κατάργηση των νομικά καθορισμένων διαδικασιών για εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσής τους.
Δεν καλέστηκε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο
Οι βουλευτές ζήτησαν σε επόμενη συνεδρία να φέρουν τα στοιχεία σε σχέση με τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αλλά ζήτησαν από την Επιτροπή να καλεστούν και μονάδες όπως το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Πάντως, στην τελική έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το τέλος του 2024, υπογραμμίζεται ότι, η πορεία των ανελαστικών δαπανών εξακολουθεί να είναι αιτία προβληματισμού καθώς κινείται γύρω στο 60% των συνολικών δαπανών, με αύξησή τους στο 70% μέχρι το 2027, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο δημοσιονομικός «χώρος» για την άσκηση διακριτικής πολιτικής από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας. Εξ’ αυτών, οι δαπάνες προσωπικού παραμένουν η κύρια κατηγορία δαπανών, η οποία φτάνει στο 31,7% των συνολικών δαπανών του κράτους μέχρι το 2027.
Διαφωνεί ο ΔΗΣΥ
Ο Προεδρεύων την Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι ζητήθηκαν για το θέμα διευκρινίστηκαν στοιχεία για τον αριθμό των θέσεων, ωστόσο η διάθεση του κόμματος είναι θετική, χωρίς να αποκλείει κάποιες εξαιρέσεις. Σημείωσε τη δυνατότητα ελέγχου της Βουλής στο θέμα κάθε χρόνο με τον προϋπολογισμό και το γεγονός ότι η Βουλή ποτέ δεν εμπόδισε την «αποπαγοποίηση» θέσης. Πρόσθεσε ότι ποτέ δεν υπήρξε χρονική καθυστέρηση στη Βουλή για έγκριση κάποιας θέσης.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να στηριχθεί από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αφού «άλλο είναι η στοχευμένη αποπαγοποίηση στη βάση αναγκών ή για κάποιους τομείς ή οργανισμούς, και άλλο είναι η μαζική αποπαγοποίηση που θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέες προσλήψεις στο Δημόσιο».
Πρόσθεσε ότι ήδη υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός «αποπαγοποιήσεων» τα τελευταία χρόνια και δεν πρέπει να φύγει και η τελευταία ασφαλιστική δικλείδα. Συνέστησε προσοχή με τη δημοσιονομική διαχείριση, ώστε να μην χρειαστούν ξανά επώδυνα μέτρα όπως φορολογίες και αποκοπές.
Είπε επίσης ότι στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας και των επενδύσεων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το ψηφιακό κράτος, χρειάζεται συνεχώς αναθεώρηση και επαναξιολόγηση των αναγκών του Δημοσίου.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το γεγονός ότι μόνιμες θέσεις καλύπτονται με ορισμένου χρόνου εργαζόμενους ή αγορά υπηρεσιών. Αυτή η επιλογή στοιχίζει περισσότερο στο κράτος και στον φορολογούμενο, πρόσθεσε, καθιστά λιγότερο λειτουργικό το σύστημα και απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις. Εξέφρασε τη θέση ότι ασφαλώς οι μόνιμες θέσεις πρέπει να καλύπτονται από μόνιμους υπαλλήλους.
Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση ελέγχεται γιατί επέτρεψε να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση αφού όποτε η ίδια έκρινε ότι υπήρχε ανάγκη με ένα αίτημα προς τη Βουλή θα μπορούσε να εξασφάλιζε την έγκρισή της για μόνιμες θέσεις.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι η Βουλή δεν έχει κάνει καμία καθυστέρηση στην έγκριση αυτών των θέσεων. Ωστόσο όπως είπε, εφόσον η κυβέρνηση και οι συντεχνίες το συμφώνησαν και το κόμμα του θα στηρίξει την άρση της απαγόρευσης.
Ζήτησε επίσης να γίνουν και πολλά άλλα από το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού, σε σχέση με το πως εγκρίνονται και μπαίνουν στον προϋπολογισμό οι θέσεις και πως γίνονται οι εξετάσεις πρόσληψης. Εξέφρασε ακόμα την αποψη ότι με τη μεταρρύθμιση και τα προγράμματα ψηφιοποίησης θα έπρεπε να μειωθούν αυτές οι θέσεις και να αυξηθεί η παραγωγικότητα.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή δεν χρειάζεται να υπάρχει, όπως υπήρχε το 2013 και ότι ο έλεγχος για τις θέσεις μπορεί να ασκηθεί κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών.