Kathimerini.gr
ΜARK JOHN, HOWARD SCHNEIDER / REUTERS
Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις σταδιακά αποσύρουν τους κανόνες της καραντίνας, αναθεωρώντας τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού και ολοκληρώνοντας τα προγράμματα επείγουσας βοήθειας κατά την περίοδο της πανδημίας, υπό το πρίσμα της επαναφοράς των οικονομιών τους σε μια μορφή κανονικότητας. Οι κινήσεις αυτές γίνονται χάρις και στο ότι η μετάλλαξη «Ομικρον» δείχνει να είναι λιγότερο οξεία από τις προηγούμενες ανάλογες, ενώ υπάρχει και η ανάγκη οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στη θέση τους και η ανάκαμψη να συνεχιστεί. Το όλο σκηνικό αυτό έχει αναθερμάνει την αισιοδοξία και έχει ενισχύσει τις τιμές του αργού, καθώς και των μετοχών. Οι ειδικοί της υγείας επισημαίνουν ότι η ραγδαία εξάπλωση της τελευταίας μετάλλαξης μπορεί να αποτελεί σημείο καμπής στην πανδημία. Παρά ταύτα, όπως οι ίδιοι προσθέτουν, πολλά εξαρτώνται από το πώς οι απανταχού Αρχές διαχειρίζονται τα εξελισσόμενα προγράμματα εμβολιασμού και εξισορροπούν άλλα μέτρα για τη δημόσια υγεία, τα οποία εξακολουθούν να είναι απαραίτητα, ενόσω ταυτόχρονα θα πρέπει να πείσουν τους πολίτες τους να μη σταματήσουν ξαφνικά να δείχνουν προσοχή και να προστατεύονται. «Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα και αυτό επίσης σημαίνει πως αναλαμβάνουμε και έναν μεγάλο κίνδυνο», επισήμανε προ ημερών ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, πριν ανοίξουν και πάλι τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια και τα καταστήματα στη χώρα του με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων.
Αυτός ο εγκλεισμός ήδη φαίνεται ως κάτι το σπάνιο, διότι οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν αφήσει πίσω τους αυτό το στάδιο και πλέον εστιάζουν την προσοχή τους στο πώς θα μπορέσουν έτι περαιτέρω και με ασφάλεια να ανοίξουν τις οικονομίες τους. Σχεδόν έξι από αυτές έχουν ελαττώσει τον αριθμό των ημερών καραντίνας από δέκα σε πέντε, επικαλούμενες τον ταχύτερο κύκλο της τελευταίας μετάλλαξης. Η Βρετανία αλλά και το Ισραήλ έχουν χαλαρώσει τις προδιαγραφές για επιπλέον μοριακά τεστ, ώστε να υπάρξει επιβεβαίωση αρχικού αποτελέσματος. Η δε ικανότητα της μετάλλαξης αυτής να εξαπλώνεται μεν γρήγορα, να μην αυξάνει δε τις νοσηλείες και τους θανάτους, έκανε τον Ισπανό πρωθυπουργό να προτείνει πως θα λογίζεται σχεδόν σαν τη γρίπη. Αν και δεν χρησιμοποιείται ευρέως η συγκεκριμένη διατύπωση, οι πολιτικοί, των οποίων η προτεραιότητα έγκειται στο να αποκόψουν τις οικονομίες από το φθηνό και πληθωριστικό χρήμα, έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν τον κορωνοϊό ως παράγοντα με τον οποίον επιχειρήσεις και νοικοκυριά πρέπει να εξοικειωθούν. «Εάν οι ειδικοί δεν κάνουν λάθος και η “Ομικρον” πρόκειται να κλιμακωθεί και να υποχωρήσει σε μικρό χρονικό διάστημα, ίσως υπάρξει μείωση προσλήψεων και παύση στην ανάπτυξη, αλλά θα έχει βραχεία διάρκεια», είπε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.
Αυτή η εξέλιξη θα διευκολύνει την πλήρη επαναφορά της πολιτικής της στην κανονικότητα φέτος με τρεις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης είπε στο Ρόιτερς ότι, «εάν η μετάλλαξη αποδειχθεί πολύ μεταδοτική, αλλά λιγότερο θανατηφόρος, οι οικονομίες θα μάθουν να ζουν μαζί της», προσθέτοντας πως το βασικό σενάριο της ΕΚΤ έχει λάβει ως υπόθεση περαιτέρω υποχώρηση της κρίσης δημόσιας υγείας το 2022. Τέλος, εάν αυτή η ευνοϊκή εκτίμηση επαληθευθεί, τότε οι κυβερνήσεις θα είναι και αυτές σε θέση να αποσύρουν τα γενναία δημοσιονομικά προγράμματα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα οποία και οδήγησαν στη μεγαλύτερη εκτίναξη του παγκοσμίου χρέους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά το ΔΝΤ, υπάρχει αβεβαιότητα λόγω κορωνοϊού, αν και προβλέπει ανάπτυξη παγκοσμίως της τάξεως του 4,9% το τρέχον έτος.