Kathimerini.gr
FIRAT KOZOK / BLOOMBERG
Η Τουρκία σχεδιάζει να διοχετεύσει κεφαλαιακή «ένεση» ύψους 51,5 δισ. τουρκικών λιρών, ποσό αντίστοιχο των 3,8 δισ. δολαρίων, στις κρατικές τράπεζες ώστε να συνεχίζουν τον δανεισμό στις επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι η θεαματική πτώση της λίρας έχει διαβρώσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Η νέα ενίσχυση θα προέλθει από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας TWF.
Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας, αλλά γνωρίζει τις σχετικές αποφάσεις, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας θα ενισχύσει τα κεφάλαια των TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Halk Bankasi AS και Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, καθώς και τις θυγατρικές τους της ισλαμικής τραπεζικής. Το σχέδιο που προωθεί τώρα η κυβέρνηση προβλέπει πως η Ziraat θα λάβει 22,5 δισ. τουρκικές λίρες, οι Halkbank και Vakifbank θα λάβουν από 13,5 δισ. τουρκικές λίρες εκάστη, ενώ οι θυγατρικές τους της ισλαμικής τραπεζικής θα λάβουν συνολικά 2 δισ. τουρκικές λίρες. Η είδηση έδωσε ώθηση στις μετοχές των τραπεζών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τη μετοχή της Halkbank να σημειώνει άλμα 3,9% και της Vakifbank να ακολουθεί με άνοδο 3,3%. Ο γενικός δείκτης του τραπεζικού κλάδου σημείωσε επίσης κέρδη 0,8%. Η πτώση της τουρκικής λίρας και η προσπάθεια των κρατικών τραπεζών να διατηρήσουν χαμηλό το κόστος του δανεισμού στη διάρκεια της πανδημίας έχουν εξαντλήσει τα ταμεία των τουρκικών τραπεζών, που χρειάζονται πλέον «ενέσεις» κεφαλαίων από την κυβέρνηση για τρίτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών.
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, Turkiye Varlik Fonu, το γνωστό με το ακρωνύμιο TWF, είναι ο σημαντικότερος μέτοχος των τριών μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών της χώρας. Ως εκ τούτου, τους έχει διοχετεύσει κεφάλαια συνολικού ύψους 6,7 δισ. δολαρίων σε δύο διαφορετικούς γύρους ενίσχυσης το 2019 και το 2020. Χρηματοδότησε τους δύο αυτούς γύρους «ενέσεων» κεφαλαίων εκδίδοντας ομόλογα του τουρκικού δημοσίου και του τουρκικού υπουργείου Οικονομίας τα οποία και πούλησε σε τουρκικές τράπεζες. Σύμφωνα όμως με τα τελευταία στοιχεία της τουρκικής εποπτικής αρχής τραπεζών, παρά τις «ενέσεις» κεφαλαίου ο μέσος όρος βασικών ιδίων κεφαλαίων των κρατικών τραπεζών της Τουρκίας υποχώρησε στα τέλη Νοεμβρίου στο 16% από το επίπεδο του 18% στο οποίο βρισκόταν το 2019. Κι ενώ οι εκπρόσωποι των τριών τραπεζών απέφυγαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις δημοσιογράφων του Bloomberg, ο εκπρόσωπος του κρατικού επενδυτικού ταμείου δήλωσε πως το TWF θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις κρατικές τράπεζες, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.