ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Brexit ευνόησε τις ιρλανδικές τράπεζες

Μεγάλες τράπεζες, όπως οι Citigroup, Barclays και Bank of America, επιδίωξαν να ενδυναμώσουν τις μονάδες τους ή να ιδρύσουν νέες στην Ιρλανδία

Από BLOOMBERG

Κατά την περίοδο που ακολούθησε την προετοιμασία για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μέχρι σήμερα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ιρλανδία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ευνοημένα. Κι αυτό γιατί είδαν τους ισολογισμούς τους να αυξάνονται κατά 200 δισ. ευρώ. Τα σχετικά αποτυπώνονται στα στοιχεία της Ομοσπονδίας Τραπεζών και Πληρωμών της Ιρλανδίας και της συνεργαζόμενης Ομοσπονδίας Διεθνών Τραπεζών της χώρας. Επίσης, αυτά φανερώνουν το πώς σταδιακά αλλάζει το τοπίο στην Ευρώπη όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αφ’ ης στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκε εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ιρλανδικές τράπεζες, οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαπίστωσαν ότι οι ισολογισμοί τους από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2021 αυξήθηκαν από τα 300 στα 500 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι μεγάλες τράπεζες, όπως, μεταξύ άλλων, οι Citigroup, Barclays και Bank of America, επιδίωξαν να ενδυναμώσουν τις μονάδες τους στη χώρα ή να ιδρύσουν νέες. Ολες οι προαναφερθείσες υπόκεινται στην εποπτεία του Μηχανισμού της ΕΚΤ.

Οι ισολογισμοί τους αυξήθηκαν κατά 200 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2021.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Ιρλανδίας γνωρίζει περίοδο ακμής. «Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες βαίνουν αναπτυσσόμενες, αλλά η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιταχύνει όλη αυτή τη διαδικασία», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Φιόνα Γκάλαχερ, διευθύνουσα σύμβουλος της ιρλανδικής μονάδας της αμερικανικής τράπεζας Wells Fargo & Co. «Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εισροή εργαζομένων και περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την ανάπτυξη δυνατοτήτων στη διαχείριση επενδυτικού κινδύνου και στον εμπλουτισμό των επενδυτικών μας δραστηριοτήτων στην Ιρλανδία». Αλλωστε, αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι, αφ’ ης στιγμής οι πολίτες στη Βρετανία τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ε.Ε., χιλιάδες θέσεις εργασίας καθώς και περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μετακινήθηκαν εκτός του Σίτι του Λονδίνου με κατεύθυνση άλλους, δυνητικά νέους χρηματοπιστωτικούς κόμβους. Αν και, παρά τις αλλαγές αυτές, η βρετανική πρωτεύουσα παραμένει το εξέχον χρηματοπιστωτικό κέντρο της Γηραιάς Ηπείρου, η μετατόπιση που προέκυψε έδωσε μεγάλη ώθηση σε άλλους κόμβους, όπως είναι το Παρίσι, η Φρανκφούρτη, το Αμστερνταμ αλλά και το Δουβλίνο. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς το ευρύτερο τοπίο της παροχής επενδυτικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μεταμορφώνεται στην Ευρώπη είναι το υποκατάστημα της αμερικανικής JPMorgan στο Παρίσι, το οποίο μέχρι πρότινος απασχολούσε 250 άτομα. Μέχρι τη λήξη του 2022 εκτιμάται πως θα διαθέτει 800 εργαζομένους. Συν τοις άλλοις, αυτός ο κολοσσός της Γουόλ Στριτ έχει προσθέσει στα παρισινά γραφεία του και δραστηριότητες συναλλαγών και πωλήσεων προϊόντων.

Στην περίπτωση της Ιρλανδίας τώρα, οι εποπτευόμενες από τον Μηχανισμό της ΕΚΤ τράπεζες έχουν 27.000 υπαλλήλους, ενώ συνολικά ο κλάδος αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα πέμπτο των αθροιστικών φορολογικών εσόδων της χώρας από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως οι φόροι αυτοί ήταν καίριας σημασίας για τη στήριξη της ιρλανδικής οικονομίας, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση ανέλαβε να καλύψει προνοιακές δαπάνες σχετικές με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των συνεπειών του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ