ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ένεση» 5 χιλιάδων εργαζομένων από εξωτερικό

Τι προβλέπει η συμφωνία υπ. Εργασίας, εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για το εισαγόμενο εργατικό δυναμικό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το υπουργείο Εργασίας με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές εργασίες για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Την υποστελέχωση ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων με επιπτώσεις στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου και οι κοινωνικοί εταίροι έδωσαν τα χέρια για ενίσχυση της αγοράς εργασίας με προσωπικό από τρίτες χώρες. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας στην «Κ», όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως το μερικό άνοιγμα της Κύπρου στη αγορά εργασίας από το εξωτερικό «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απορρυθμίσει την εγχώρια αγορά, όρους εργασίας και απολαβές, με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους να λειτουργούν ως φθηνό εργατικό δυναμικό». Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τα προβλήματα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια ξεκινούν από την διαπίστωση πως τα οικονομικά μεγέθη της Κύπρου έχουν υπερβεί τα δημογραφικά μεγέθη, με αποτέλεσμα τις ελλείψεις εξειδικευμένου και μη προσωπικού σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας στην «Κ», σύμφωνα με έναν πρώτο σχεδιασμό που έχει γίνει, κατά την επόμενη περίοδο οι ανάγκες αλλοδαπού προσωπικού θα ανέλθουν από τέσσερις έως έξι χιλιάδες με την τουριστική βιομηχανία να απορροφά κάτι παραπάνω από τους μισούς εισαγόμενους εργαζόμενους.

Κανόνες

Το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται ιδιαίτερα σχολαστικό αλλά και αυστηρό στις διαδικασίες έγκρισης νέων αδειών εργασίας από τρίτες χώρες. Προς τούτο, στην τελευταία σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους συμφωνήθηκε να συσταθεί το πλαίσιο εκείνο προκειμένου η αγορά εργασίας από το εξωτερικό να πραγματοποιηθεί συντεταγμένα. Για τον σκοπό αυτό, όπως πληροφορείται η «Κ», αποφασίσθηκε πρώτον, η σύσταση μιας Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την απασχόληση αλλοδαπών στην αγορά εργασίας και δεύτερον, οι όροι εντολής της Επιτροπής. Επίσης, η σύσκεψη ασχολήθηκε με το κομμάτι διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά το κεφαλαιώδες ζήτημα της στέγασης, η εργοδοτική πλευρά ζήτησε την αύξηση του ποσοστού αποκοπής από τους μισθούς των εργαζομένων για στέγαση από 10% σε 25%, με το υπουργείο Εργασίας να κάνει λόγο για συμφωνία για την ανάγκη αναβάθμισης των συνθηκών διαμονής των αλλοδαπών εργαζομένων.

Οι άδειες

Για τις άδειες εργασίας υπεύθυνο υπουργείο θα είναι το Εργασίας, το οποίο όπως υποστηρίζει ο κ. Παναγιώτου έχει καταφέρει να εξορθολογήσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες για έγκριση των νέων αδειών εργασίας. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας στην «Κ», ο ίδιος δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος με τις επιδόσεις των αρμόδιων τμημάτων του υπουργείου του, μιας και όπως επεσήμανε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το θέμα με τις νέες άδειες γίνεται περισσότερο πιεστικό αφού υπάρχουν ξενοδοχεία τα οποία ήδη έχουν ανοίξει τις πύλες τους για την καλοκαιρινή περίοδο. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου οι ανάγκες για επιπλέον προσωπικό θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, ωστόσο πολιτική του υπουργείου είναι να είναι ευέλικτο στο κομμάτι έγκρισης νέων αδειών εάν και εφόσον     παραστεί ανάγκη. Όπως τόνισε ο κ. Παναγιώτου, εάν δεν αυξηθούν τα τουριστικά καταλύματα, οι ανάγκες θα κυμανθούν κοντά στις τέσσερις χιλιάδες νέες άδειες εργασίας. Εάν όμως στην τουριστική βιομηχανία εισέλθουν και νέες μονάδες, οι ανάγκες ενδεχομένως να ξεπεράσουν τις έξι χιλιάδες.

Πολιτική του υπουργείου Εργασίας είναι να μην χρησιμοποιηθούν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι εις βάρος του ντόπιου προσωπικού.

Οι εγκρίσεις

Οι εγκρίσεις νέων αδειών εργασίας από εργαζόμενους τρίτων χωρών θα προχωρούν εφόσον το υπουργείο Εργασίας θα τεκμηριώνει την ανάγκη     απασχόλησης. Η εξεύρεση προσωπικού εναπόκειται στις επιχειρήσεις. Με βάση το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί δεν υπάρχει περιορισμός στην προέλευση των αλλοδαπών εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις θα προβαίνουν στους δικούς τους σχεδιασμούς, η κάθε μια ανάλογα με τις ανάγκες τους, την εξειδίκευση του προσωπικού, την ποιότητα εργασίας αλλά και τις απολαβές. Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας στην «Κ», το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό έγινε εντονότερο μετά και την αποχώρηση αιτητών ασύλου από την αγορά εργασίας. Η χρονική διάρκεια των νέων αδειών εργασίας θα είναι από ένα έως δύο χρόνια με δικαίωμα παράτασης.

Προτεραιότητα στο ντόπιο προσωπικό

Οι εγκρίσεις νέων αδειών εργασίας από το εξωτερικό θα ικανοποιούνται εφόσον η κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, τουριστική και μη, έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για ανεύρεση προσωπικού από την ντόπια αγορά. Στο πνεύμα αυτό το υπουργείο Εργασίας θα παρακολουθεί στενά την επαναπρόσληψη εποχικού προσωπικού ως μία από τις προϋποθέσεις έγκρισης νέων αδειών. Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανησυχούν μήπως οι επιχειρήσεις χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα εξεύρεσης αλλοδαπού προσωπικού εις βάρος των ντόπιων εργαζομένων. Επί του προκειμένου, ο υπουργός Εργασίας δεν άφησε περιθώρια ανεκτικότητας. «Εάν διαπιστωθεί αντικατάσταση ντόπιου προσωπικού με αλλοδαπούς θα πάρουμε μέτρα ακύρωσης νέων αδειών εργασίας και άλλα τα οποία δεν θα είναι ευχάριστα για όσους παρανομήσουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ