ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H Κύπρος προσβλέπει σε αμερικανικές επενδύσεις

Η εκλογή Τραμπ σηματοδοτεί μια νέα οικονομική και πολιτική τάξη πραγμάτων για τις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η εκλογή Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτεί μια νέα οικονομική και πολιτική τάξη πραγμάτων για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και σε παγκόσμια βάση. Το οικονομικό του πρόγραμμα βασίζεται περισσότερο στην ενδυνάμωση της εσωτερικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας μέσα από τις μειώσεις των φόρων για εταιρείες και φυσικά άτομα και την επιβολή δασμών στις εισαγωγές.

Τ. Γιασεμίδης: Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποφυγής της διπλής φορολογίας και επενδύσεις από στρατηγικά επενδυτικά ταμεία ενδεχομένως να είναι προτεραιότητες.

Σύμφωνα με έκθεση της UBS Switzerland AG, που υπογράφει ο Thomas Parmentier, ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη των μετοχών παραμένουν σε γενικές γραμμές υποστηρικτικά, βλέπουν μικρότερη άνοδο για τις ευρωπαϊκές μετοχές υπό την προεδρία του Τραμπ. Ειδικότερα, η UBS βλέπει κινδύνους για την εμπορική ανάπτυξη λόγω των εμπορικών δασμών και τις υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, που ενδέχεται να επιβαρύνουν τις αποτιμήσεις. Η UBS υποδεικνύει πως η αγορά θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς τομείς πολιτικής. Τους εμπορικούς δασμούς, την πιθανή ανατροπή ορισμένων πρωτοβουλιών για την πράσινη ενέργεια και τέλος, στις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

Τη θέση πως η εκλογή Τραμπ σηματοδοτεί μια νέα οικονομική και πολιτική τάξη πραγμάτων για τις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα, υποστηρίζει και ο οικονομολόγος και διοικητικός σύμβουλος της KPMG Κύπρου, Τάσος Γιασεμίδης. Εστιάζοντας στα της Κύπρου, ο κ. Γιασεμίδης αναφέρει σε σχετική ανάλυση που παραχώρησε στην «Κ», ότι η Κύπρος, πέραν των επενδύσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, δεν έχει άλλες σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Κατά τον κ. Γιασεμίδη, με τη νέα τάξη πραγμάτων και τις δύο χώρες να έρχονται πιο κοντά, λαμβάνοντας υπόψη τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχονται, η Κύπρος προσβλέπει σε αμερικανικές επενδύσεις. «Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποφυγής της διπλής φορολογίας και επενδύσεις από στρατηγικά επενδυτικά ταμεία ενδεχομένως να είναι προτεραιότητες. Αυτό σταδιακά θα είναι σημαντικό για την Κύπρο που πληρώνει οικονομικό κόστος από την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιασεμίδης στην ανάλυσή του, μόλις μερικά 24ωρα μετά την εκλογή Τραμπ, σημειώνει πως, παρά το γεγονός ότι η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την Κύπρο, λόγω των ασήμαντων εμπορικών σχέσεων, το γεγονός ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σύμφωνα με όλους του αναλυτές θα επηρεαστεί αρνητικά, θα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις. «Για παράδειγμα αν το διαθέσιμο εισόδημα των Γερμανών μειωθεί τότε θα κάνουν δεύτερες σκέψεις για τα ταξίδια αναψυχής», υποδεικνύει.

Crypto και ενέργεια

Ο κ. Γιασεμίδης συμπληρώνει πως ο Τραμπ αναμένεται να προωθήσει –κατά την άποψή του– αυστηρές πολιτικές όσον αφορά τη μετανάστευση, ενώ θα υπάρξουν χαλαρώσεις όσον αφορά τους κανονισμούς που διέπουν τον τομέα της ενέργειας, των κρυπτονομισμάτων, της τεχνολογίας και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Το γεγονός ότι η νίκη του κ. Τραμπ ήταν ξεκάθαρη διέλυσε οποιεσδήποτε ανησυχίες για αβεβαιότητα, αν το σενάριο αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων επαναλαμβανόταν όπως το 2020. Αυτό καταγράφηκε ξεκάθαρα την Τετάρτη μέσα από τη μεγάλη άνοδο στους χρηματιστηριακούς δείκτες στις ΗΠΑ», συμπληρώνει.

Κατά τον διοικητικό σύμβουλο της KPMG Κύπρου, τα κρυπτονομίσματα κατέγραψαν σημαντική άνοδο εφόσον ο κ. Τραμπ εμφανίστηκε ως ο υποψήφιος που στηρίζει τη συγκεκριμένη αγορά. «Ενδεχομένως με την ανάληψη της εξουσίας να υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και στην Κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ, με τον διορισμό εξειδικευμένου συμβουλίου, ενώ υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθεί στρατηγικό απόθεμα σε κρυπτονομίσματα», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ, ο κ. Τ. Γιασεμίδης υπενθύμισε πως κινήθηκαν ανοδικά, καταγράφοντας τις ανησυχίες για διεύρυνση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους από τις πολιτικές Τραμπ. «Ο ίδιος από την άλλη φαίνεται έτοιμος να προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα», σχολίασε.

Πετρέλαιο και επιτόκια

Από την πρώτη ομιλία του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι θα χειριστεί προσωπικά τα θέματα πετρελαίου, ενισχύοντας το δολάριο και στήνοντας γέφυρες με παραδοσιακές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.

Ο οικονομολόγος Γιασεμίδης υπέδειξε στην ανάλυσή του ότι οι πολιτικές Τραμπ αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση πιέζοντας τον πληθωρισμό προς τα πάνω. «Η FED προχώρησε την περασμένη βδομάδα σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, με τον διοικητή της να ανακοινώνει προσήλωση στη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να τονίσουν ότι το ύφος της ομιλίας του διοικητή της FED ήταν διαφορετικό από την προηγούμενη φορά, αφήνοντας να νοηθεί ότι υπάρχουν ανησυχίες για αναθέρμανση του πληθωρισμού και η νομισματική πολιτική παραμένει περιοριστική. Κάτι τέτοιο αναμένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις για τα επιτόκια διατηρώντας τα ψηλά, ενισχύοντας έτσι και τη ζήτηση σε δολάριο», αναφέρει.

Οι χώρες με βαριά βιομηχανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στην ανάλυση που ετοίμασε ο κ. Γιασεμίδης για την «Κ», αναφέρει πως η επιβράδυνση των οικονομιών της Ευρωζώνης και κυρίως αυτών με τη βαριά βιομηχανία, εφόσον αν κάποιος αναλύσει τα στατιστικά στοιχεία χώρες με οικονομίες βασισμένες στις υπηρεσίες διατηρούν ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ σε γρηγορότερες μειώσεις επιτοκίων, ως μέτρο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και παροχής ρευστότητας, για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ο κ. Γιασεμίδης καταλήγει με τα εξής: «Με ενδιαφέρον επίσης αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρώπης σε περίπτωσή που οι ΗΠΑ μειώσουν ή καταργήσουν εξ ολοκλήρου την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας. Αν δηλαδή είναι διατεθειμένη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα δημοσιονομικά ισοζύγια. Ο χρυσός, του οποίου η αξία ανέβηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κινήθηκε πτωτικά με την εκλογή Τραμπ, εφόσον οι επενδυτές καταφεύγουν σε επενδύσεις στα συγκεκριμένα μέταλλα σε περιόδους αβεβαιότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X