ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι σημαίνει ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

7 αναλυτές απαντούν

Money Review

Σε μία πλήρη ανατροπή του σκηνικού για την παγκόσμια οικονομία οδηγούν τα σενάρια για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δηλώνει ότι το θέμα συζητείται με τους Ευρωπαίους συμμάχους, όμως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει, σε πρώτη φάση, και χωρίς αυτούς. Με τις τιμές του πετρελαίου να φτάνουν ήδη σχεδόν στα 140 δολάρια το βαρέλι, είναι σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πλέον όχι μόνο ένα πληθωριστικό σοκ, αλλά ενδεχομένως και μια απειλή ύφεσης, καθώς οι αναλυτές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το έως σήμερα επικρατέστερο σενάριο, που μιλούσε για έναν σκληρό αλλά σύντομο πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες είναι το εάν και πώς η κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση θα επηρεάσει τη ροή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», λέει ο Victor Shum, αντιπρόεδρος της IHS Markit, που ανήκει στην S&P Global. «Οι χώρες του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή αγοράζουν πάνω από τα μισά από τα 7,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου που εξάγει την ημέρα η Ρωσία», εξηγεί, επισημαίνοντας ότι τα αποθέματα είναι ήδη χαμηλά στις ΗΠΑ και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη και την Ασία. «Οι πολλαπλές διαστάσεις αυτού του πολέμου θα οδηγήσουν σε αναπάντεχες αναταραχές και αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον Daniel Hynes της Australia & New Zealand Banking Group, οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν προμήθειες περίπου 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, που διακινούνται τόσο μέσω αγωγών όσο και δια θαλάσσης. Με δεδομένες τις εξελίξεις που ήδη καταγράφονται, η Ευρώπη δεν έχει πολλές επιλογές και το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει να πληρώνει πολύ ακριβότερα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βραχυπρόθεσμα, εκτιμά.

«Με την εκτίναξη των γεωπολιτικών εντάσεων, την αβεβαιότητα και την αγωνία, θα ήταν αρκετά δύσκολο να εκτιμήσουμε σωστά πού θα σταματήσει το ράλι των τιμών», λέει ο John Driscoll, της JTD Energy Services. «Κατά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009, οι ακριβές τιμές άρχισαν να επιδρούν αρνητικά στη ζήτηση γύρω στα 150 δολάρια το βαρέλι, τον Ιούλιο το 2008. Όμως αυτή η άνοδος των τιμών είναι αποτέλεσμα της διατάραξης προσφοράς και ίσως να στείλει τις τιμές πάνω από αυτά τα επίπεδα, πριν να ισορροπήσει η αγορά», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Vandana Hari, της Vanda Insights, ένα εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές θα μπορούσε να σπρώξει την αγορά πετρελαίου στο χειρότερο χάος που έχουμε ζήσει. «Τίποτα δεν έχει προεξοφληθεί γιατί σε αυτό τον πόλεμο, όλα είναι στον αέρα», λέει. Και εξηγεί πως πολύ δύσκολα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνούσε στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ακόμα και εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν, γιατί για την Ευρώπη αυτό θα σημαίνει πως εάν η Μόσχα επιβάλει αντίποινα, «θα σβήσουν τα φώτα», εξηγεί ο Hari.

«Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντέξει τις τιμές του πετρελαίου γύρω στα 120 δολάρια το βαρέλι, αλλά εάν αυξηθούν στα 150 με 160 δολάρια, θα υπάρξει ύφεση και οι επενδυτές θα πρέπει να αλλάξουν το σενάριο που θέλει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη να συνεχίζεται», λέει στο Bloomberg ο Masayuki Kichikawa, της Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

«Τα σημάδια είναι αρκετά ξεκάθαρα για την ταχύτατη αύξηση του κινδύνου μιας παγκόσμιας ύφεσης», σημειώνει ο Homin Lee της Lombard Odier. «Το consensus μετατοπίζεται από έναν σκληρό πόλεμο που θα τελειώσει γρήγορα σε μία πιο παρατεταμένη σύγκρουση. Τα ομόλογα βρίσκονται σε ράλι, τα εμπορεύματα ενισχύονται και οι μετοχές πλήττονται. Αυτή είναι βασικά μία έκφραση του φόβου της ύφεσης», εξηγεί.

«Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου ίσως αποτελέσουν απειλή για τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων και τις δαπάνες των καταναλωτών, σε μία στιγμή που η Fed θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες πιέσεις να απαντήσει με γρηγορότερες και μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων», σημειώνει ο Jun Rong Yeap της IG Asia Pte.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση