ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Apple έχασε τη δίκη – Τώρα τι θα κάνει η Ιρλανδία τα 13 δισ. ευρώ;

Το υψηλότατο ποσό προέκυψε από υπολογισμούς της Κομισιόν και επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Δικαστήριο της Ε.Ε., σε μία ιστορική απόφαση και νίκη για τις ευρωπαϊκές αρχές

Money Review

Συνολικά 13 δισ. ευρώ θα αποσπάσει η Ιρλανδία από την Apple λόγω παράνομων φορολογικών ελαφρύνσεων που απολάμβανε ο αμερικανικός κολοσσός επί δύο δεκαετίες. Το υψηλότατο ποσό προέκυψε από υπολογισμούς της Κομισιόν και επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Δικαστήριο της Ε.Ε., σε μία ιστορική απόφαση και νίκη για τις ευρωπαϊκές αρχές.

Η Ιρλανδία βρίσκεται ήδη σε δίλημμα για το πώς να διαχειριστεί το υπέρογκο δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης των 8,6 δισ. ευρώ που αναμένεται να προκύψει στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό. Τώρα, πρέπει να βρει και την κατάλληλη διαχείριση των εσόδων-έκπληξη που θα αποκτήσει από την Apple.

Σύμφωνα με το BBC, η πιο «βαρετή» και συντηρητική διαχείριση των έκτακτων φοροεσόδων είναι στη μείωση του εθνικού χρέους. Στο τέλος του 2023, το χρέος της Ιρλανδίας ανερχόταν περίπου στα 181 δισ. ευρώ και συνεπώς με ολόκληρο το ποσό από την Apple, η χώρα θα μπορούσε να το μειώσει κατά σχεδόν 8%.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της και να αποκτήσει περιθώριο ελιγμού για το ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης. Ωστόσο, δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη για μείωση του χρέους, καθώς δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Αλλο σενάριο που εξετάζεται είναι η επένδυση των 13 δισ. ευρώ σε έργα υποδομών. Η οικονομία της Ιρλανδίας ανέκαμψε δυναμικά από την κρίση χρέους και τα μέτρα λιτότητας, όμως οι υποδομές της χώρας δεν έχουν ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό άνθισης. Ειδικοί και αναλυτές επισημαίνουν ότι απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στην ενέργεια, το σύστημα ύδρευσης και τον τομέα των ακινήτων.

Στο εγχείρημα αυτό πιθανό εμπόδιο θα είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον κατασκευαστικό κλάδο, δεδομένου ότι η Ιρλανδία έχει πολύ υψηλό ποσοστό απασχόλησης και ενδέχεται να μην υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι διατεθειμένοι να απορροφηθούν σε χειρωνακτικές εργασίες. Εκτός αυτού, οι μεγάλες επενδύσεις στις κατασκευές βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τέλος, σύμφωνα με το BBC, η ιρλανδική κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα επιπλέον φοροέσοδα της Apple σε επενδύσεις. Εξάλλου, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για δημιουργία ταμείου 100 δισ. ευρώ και ενός δεύτερου ταμείου 13 δισ. ευρώ για την προστασία των δαπανών στις υποδομές αν υπάρξουν οικονομικές δυσκολίες.

Τα ταμεία αυτά στήνονται, χρησιμοποιώντας μέρος των χρημάτων που προέκυψαν από έκτακτη φορολόγηση κορυφαίων πολυεθνικών τα τελευταία χρόνια. Από το 2024 έως το 2035 ένα ποσό αντίστοιχο του 0,8% του ΑΕΠ θα διοχετεύεται στο βασικό ταμείο κάθε χρόνο. Ανάλογα με την απόδοση των επενδύσεων, το ταμείο μπορεί να έχει αξία έως και 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2035, ένας στόχος ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί ακόμα νωρίτερα με τα επιπλέον φοροέσοδα της Apple.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση