Money Review
Εάν δεχθείτε πολλές προτάσεις για δουλειά πώς μπορείτε να επιλέξετε; Ή εάν έχετε μία πρόταση πώς θα διασφαλίσετε ότι είναι η σωστή επιλογή για εσάς; Το συχνότερο λάθος, κατά τον Olivier Sibony, καθηγητή με εξειδίκευση στις στρατηγικές αποφάσεις στο HEC Paris, είναι ότι οι υποψήφιοι για μία δουλειά «σαμποτάρουν» τους ίδιους τους τους εαυτούς, αφού τείνουν να δημιουργούν εκ των προτέρων μία θετική πρώτη εντύπωση για την κάθε δουλειά.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο ίδιος στο CNBC, όλοι ασυνείδητα θέλουμε να φύγουμε από μία συνέντευξη, έχοντας σχηματίσει μία καλή εντύπωση από τη συγκεκριμένη εταιρεία ή οργανισμό. Έτσι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι ερωτήσεις που θα κάνει ο υποψήφιος σχετικά με τη δουλειά θα προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την αρχική του εντύπωση και θα είναι «εύκολες» και γενικού τύπου.
«Δεν θα κάνατε τις δύσκολες ερωτήσεις…αυτές που θα μπορούσαν να σας κάνουν να σκεφτείτε ΄’Ίσως δεν είναι τόσο καλή εταιρεία τελικά’’». Για να μην βρεθείτε σε δύσκολη θέση και προκειμένου να καταλήξετε σε έναν ρόλο που σας ταιριάζει, ο Sibony δίνει τέσσερις γενικές συμβουλές:
Κάντε τις ίδιες ερωτήσεις
Εάν περάσετε από πολλές συνεντεύξεις για δουλειά, τότε θα πρέπει να κάνετε σε όλες τις εταιρείες τις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις. Ο ίδιος προσθέτει: «Ίσως να είναι πολύ καλύτερο να πάρετε τις απαντήσεις από το Glassdoor ή από άτομα που εργάζονται στην εταιρεία – παρά από το άτομο που θα σας πάρει συνέντευξη – καθώς είναι πολύ πιο πιθανό να σας πουν την αλήθεια, εάν είστε διατεθειμένοι να την ακούσετε».
Κάντε τη δική σας έρευνα
Προτού πάτε για συνέντευξη θα πρέπει να κάνετε τη σωστή έρευνα και ίσως βοηθήσει να μιλήσετε σε φίλους, οι οποίοι έχουν φύγει από την τελευταία τους θέση πρόσφατα. «Αναρωτηθείτε, τι θα μπορούσε να είχε κάνει αυτό το άτομο πριν πάρει τη δουλειά και να είχε πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να κάνει την σωστή απόφαση; Ποιο είναι το red flag που θα έπρεπε να είχε δει, αλλά δεν το έψαξε;»
Είναι χαρούμενοι οι (πιθανοί) σας συνάδελφοι;
Πολλές πληροφορίες σχετικά με τα νέα σας καθήκοντα και το καινούργιο εργασιακό σας περιβάλλον θα έχουν να σας προσφέρουν τα άτομα τα οποία δουλεύουν ήδη εκεί. Μάλιστα, όπως τονίζει ο Sibony, ίσως μπείτε στον πειρασμό να αγνοήσετε τις προειδοποιήσεις, σκεπτόμενοι ότι είστε διαφορετικοί ή μοναδικοί. Ωστόσο, προειδοποιεί ο ίδιος, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά τέτοιου είδους συμβουλές.
Να ξέρετε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας
Ένας από τους λόγους για τους οποίους μερικές φορές καταλήγουμε σε λάθος ρόλους είναι ότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε να πάρουμε από μία εταιρεία. «Ένα μέρος αυτού που κάνεις όταν ξεκινάς μία νέα δουλειά ή όταν αναλαμβάνεις διαδοχικά νέους ρόλους δεν είναι μόνο να μαθαίνεις για αυτές τις εταιρείες. Είναι να μαθαίνεις για τον εαυτό σους», τονίζει ο Sibony.