ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένας Πικάσο στα βάθη της θάλασσας: Το άλυτο μυστήριο της πτήσης 111 της Swissair

Η τύχη αυτού του θησαυρού παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη.

Money Review

Η πτήση 111 της Swissair από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης για τη Γενεύη της Ελβετίας πέφτει στα ανοικτά της Νέας Σκωτίας του Καναδά, σκοτώνοντας 229 άτομα.

Είναι μία τραγωδία. Αλλά και ένα μυστήριο που παραμένει άλυτο μέχρι σήμερα, σχεδόν 25 χρόνια μετά. Γιατί μαζί με το αεροπλάνο της Swissair, στον πυθμένα της θάλασσας οδηγήθηκαν πέντε κιλά διαμαντιών και πολύτιμων κοσμημάτων, ένας πίνακας του Πικάσο αξίας εκατομμυρίων και σχεδόν 50 κιλά μετρητών.

Η τύχη αυτού του θησαυρού παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη.

Άνθρωποι που γνωρίζουν έλεγαν πριν από μερικά χρόνια στο Canadian Press ότι αυτό το μυστήριο ίσως να μην λυθεί ποτέ. Η αρχική προσπάθεια να εντοπιστεί το πολύτιμο φορτίο του αεροπλάνου γρήγορα εγκαταλείφθηκε και οι κυνηγοί θησαυρών που κανείς μπορεί να υποθέσει με βεβαιότητα ότι το έχουν βάλει στο μάτι, κάνουν τις έρευνές τους παράνομα και στα κρυφά.

Όταν το αεροσκάφος έπεσε στο νερό, στα ανοικτά του Peggys Cove, και τα 229 άτομα που επέβαιναν σε αυτό σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ η άτρακτος διαλύθηκε σε εκατομμύρια κομμάτια.

Ένα πλοίο, εξοπλισμένο με μία γιγαντιαία σκούπα επιστρατεύτηκε για να απομακρύνει τα συντρίμμια από τον πυθμένα της θάλασσας. Η έκθεση του Transportation Safety Board αναφέρει ότι ανακτήθηκαν 18.000 κιλά από το φορτίο, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον Stephen Kimber, συγγραφέα του βιβλίου «Flight 111: A Year in the Life of a Tragedy», το φορτίο της πτήσης περιελάμβανε ένα διαμάντι από την έκθεση Nature of Diamonds του American Museum of Natural History της Νέας Υόρκης, άλλα διαμάντια συνολικού βάρους περίπου ενός κιλού, ακόμα 4,5 κιλά πολύτιμων κοσμημάτων, 49 κιλά χαρτονομισμάτων και μία εκδοχή του πίνακα Le Peintre του Πικάσο.

Η πτήση 111 της Swissair ήταν δημοφιλής όχι μόνο ανάμεσα στους αξιωματούχους του ΟΗΕ και τους επιχειρηματίες, αλλά και στους εμπόρους διαμαντιών, που τη χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους μεταξύ Ελβετίας και ΗΠΑ.

«Κάπου στο βάθος του ωκεανού, θεωρητικά, βρίσκονται αυτά τα διαμάντια», λέει ο Kimber.

Η ασφαλιστική εταιρεία Lloyd’s λέγεται ότι πλήρωσε αποζημίωση 300 εκατ. δολαρίων για τα διαμάντια και τα άλλα κοσμήματα και έκανε αίτηση για να πάρει άδεια να ψάξει τον τόπο της τραγωδίας, μετά το πέρας των ερευνών των αρχών. Όμως το σχέδιό της να ανακτήσει τον θησαυρό εξόργισε τις οικογένειες των θυμάτων και έτσι, η ασφαλιστική τελικά απέσυρε την αίτησή της.

Μετά το δυστύχημα, οι καναδικές αρχές δημιούργησαν μία ζώνη αποκλεισμού δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το σημείο, περίπου για έναν χρόνο. Όμως μετά από αυτό το διάστημα, η περιοχή σταμάτησε να φυλάσσεται.

Για αυτό και εκτιμάται ότι κυνηγοί θησαυρών ψάχνουν το σημείο στα σιωπηλά, όλα αυτά τα χρόνια, πιθανότατα εκμεταλλευόμενοι άδειες που τους επιτρέπουν να κάνουν έρευνες σε άλλα ναυάγια που βρίσκονται στην περιοχή. Στα ανοικτά των άγριων ακτών της Νέας Σκωτίας υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 10.000 ναυάγια και όσοι γνωρίζουν λένε ότι η περιοχή είναι κάτι σαν την «Άγρια Δύση» για τους κυνηγούς θησαυρών.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να ξέρει καν αν το πολύτιμο φορτίο της πτήσης 111 της Swissair επιβίωσε από τη σφοδρή σύγκρουση. Άλλωστε, το αεροπλάνο χτύπησε στο νερό με ταχύτητα 500 χιλιομέτρων την ώρα, κάτι που σημαίνει πως ήταν σαν να χτυπά σε τσιμέντο.

Κατά την επιχείρηση ανάκτησης της πτήσης, βρέθηκε μονάχα ένα μικρό κομμάτι από τον πίνακα του Πικάσο, ο οποίος είχε μόλις πουληθεί και ταξίδευε για να βρει τον νέο του ιδιοκτήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση