Του Παύλου Νεοφύτου
Σε αναστάτωση βρίσκεται για ακόμη μία φορά ο τομέας της Υγείας και συγκεκριμένα για ζητήματα που αφορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η στελέχωση από το νοσηλευτικό προσωπικό και η απουσία συλλογικών συμβάσεων βρίσκονται στο προσκήνιο, με αφορμή την προγραμματισμένη για την Πέμπτη εκδήλωση διαμαρτυρίας από τις συντεχνίες των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ και τον αντίστοιχο κλάδο της ΠΑΣΥΔΥ. Κι όλα αυτά στον απόηχο προβλημάτων φαινομενικά μικρών, ικανών ωστόσο να σκιαγραφήσουν ευρύτερες παθογένειες στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία εντόπισε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Νοσοκομείο Τροόδους, κατά την επίσκεψή του στην Κυπερούντα την περασμένη Τρίτη, για να ομολογήσει το «ντρέπομαι».
Για την εκδήλωση διαμαρτυρίας που ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν οι νοσηλευτές την Πέμπτη, από τις δώδεκα μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι, ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, μίλησε για ένα «πρώτο βήμα», με την προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από τον ΟΚΥπΥ τα μέτρα θα κλιμακωθούν. Την ίδια ώρα καταλόγισε στη διοίκηση και τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ έλλειψη αξιοπιστίας, δεδομένου ότι μετά την περίοδο του Covid συμφώνησαν με τους νοσηλευτές και βάσει μελέτης, για ανάγκη προσλήψεων 148 επιπλέον νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα, για να υλοποιείτο σταδιακά η συμφωνία. «Συγχρόνως, έπρεπε να καλυφθούν και όσες αφυπηρετήσεις, παραιτήσεις ή μετακινήσεις από τον κλινικό χώρο προς αλλού, είχαμε στο μεσοδιάστημα. Όμως τον τελευταίο χρόνο έχουν προσληφθεί από τον ΟΚΥπΥ μόνο γύρω στους 40 νοσηλευτές, ενώ οι ανάγκες είναι πλέον όχι 148 αλλά πέραν των 170, σύμφωνα με δικά μας στοιχεία, καθώς προέκυψαν μέχρι σήμερα αφυπηρετήσεις, παραιτήσεις και μετακινήσεις», ανάφερε στον ΣΠΟΡ FM. Οι νοσηλευτές δεν ανέχονται άλλο την υποστελέχωση που επηρεάζει την παροχή φροντίδας στους ασθενείς, τόνισε ο κ. Αργυρίδης.
Ενστάσεις για τους αριθμούς
Από την πλευρά του ο ΟΚΥπΥ εκφράζει ενστάσεις για τους αριθμούς στελέχωσης που επικαλούνται οι νοσηλευτές, σημειώνοντας ότι αυτοί δεν αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές ανάγκες των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Οι αριθμοί στελέχωσης είναι μία συνεχής και ρευστή διαδικασία, που καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, ανεξάρτητα από την υπάρχουσα συμφωνία, όπως οι αφυπηρετήσεις, οι παραιτήσεις, οι μετακινήσεις και το κλείσιμο κλινικών, ανάφερε στον ΣΠΟΡ FM ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου. Σημειώνοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια προσελήφθησαν 500 νοσηλευτές και τον τελευταίο χρόνο γύρω στους 40, ενώ σε επικείμενη εξέτασή τους θα εξακριβώσουν πόσοι επιπλέον χρειάζονται, τόνισε ότι οι επιπλέον 148 προσλήψεις για τις οποίες κάνουν λόγο οι νοσηλευτές, επικαλούμενοι συμφωνία τους με τον ΟΚΥπΥ, αφορούν κλινικές που δε λειτουργούν, που έχουν γνωρίσει μείωση στον αριθμό κλινών, ακόμα και κλινικές για τον Covid που σήμερα δεν υπάρχουν. Συνοψίζοντας, είπε ότι ο αριθμός που αναφέρουν οι νοσηλευτές δεν είναι αυτός που χρειάζονται σήμερα τα δημόσια νοσηλευτήρια, χωρίς όμως, τόνισε, ο ΟΚΥπΥ να θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ανάγκες. Επίσης ανάφερε ότι οι διαδικασίες πρόσληψης είναι πρώτου διορισμού και διέπονται από κανονισμούς γραφειοκρατίας, τους οποίους είναι υποχρεωμένος ο ΟΚΥπΥ να ακολουθεί.
«Η αλήθεια κάπου στη μέση»
Την εκτίμηση ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, έχει ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, αναγνωρίζοντας ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και η εικόνα θα ήταν πολύ καλύτερη εάν απασχολούνταν περισσότεροι νοσηλευτές. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον ΟΚΥπΥ για επίλυση του προβλήματος με τη στελέχωση των νοσηλευτών.
Τόνισε ότι επιβάλλεται να γίνουν εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε το θέμα να κλείσει το συντομότερο. Επίσης αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, με την ενδεχόμενη κάλυψη των αναγκών και μέσω της πρόσληψης πρόσληψης φροντισστών, θέση που υιοθετεί και ο ΟΚΥπΥ.
«Η νέα αναταραχή στον τομέα της υγείας με τη μονόωρη διαμαρτυρία νοσηλευτών, μας προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Ευθύμιος Δίπλαρος, σημειώνοντας ότι η μη παραδοχή ύπαρξης προβλημάτων και η μη ανάληψη ευθύνης από τον ΟΚΥπΥ, συντείνουν στη διόγκωσή τους. Αυτό που απαιτείται και είναι ευθύνη του ΟΚΥπΥ είναι η σωστή στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων που θα εξασφαλίζει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο. «Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων των πλευρών. Καλούμε τα δύο μέρη όπως μπουν άμεσα σε διάλογο ώστε να αποτραπεί η διαμαρτυρία και να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις προς όφελος των ασθενών», πρόσθεσε.
Το «ντρέπομαι» του Προέδρου
Στο μεταξύ αίσθηση στην κυπριακή κοινωνία προκάλεσε αυτές τις μέρες το αποτέλεσμα από την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Νοσοκομείο Τρόοδους στην Κυπερούντα την περασμένη Τρίτη, δεδομένου ότι τα «ευρήματα» δεν είναι αντιπροσωπευτικά σύγχρονων δημόσιων νοσοκομείων. Την ίδια ώρα εγείρεται το ερώτημα: Εάν πρέπει να απαιτείται η προεδρική παρέμβαση για να λύνονται ζητήματα φαινομενικά απλά, αλλά εύγλωττα για τη γενικότερη εικόνα στα δημόσια νοσηλευτήρια, όπως η αλλαγή ενός κρεβατιού και δύο αποχωρητήρια. Το ερώτημα θα μπορούσε να γίνει πιο βασανιστικό: Εάν για τα μικρά χρειάζεται η προεδρική παρέμβαση, για τα μείζονα τι χρειάζεται, όπως ο αξονικός τομογράφος που παραμένει ανενεργός στο Νοσοκομείο Κυπερούντας εδώ κι ένα χρόνο, διότι δεν υπάρχουν υποδομές;
«Ντρέπομαι που χρειάστηκε να γίνει αυτή η παρέμβαση και που χρειάζεται να γίνεται σε πολλές των περιπτώσεων» δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο Νοσοκομείο Τροόδους και την παρέμβασή του για την αγορά κρεβατιού και την επιδιόρθωση ζημιών στο νοσηλευτήριο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη αναφορά, προσθέτοντας ότι οι αποκαταστάσεις ζημιών είναι μια καθημερινότητα για τον οργανισμό σε όλα τα νοσηλευτήρια, κάνοντας επίσης λόγο για μεγάλους χώρους και με μεγάλο αριθμό ατόμων. Αν υπάρχει καλή θέληση από το προσωπικό των νοσηλευτηρίων όλα λύνονται, σημείωσε.
Κυριάρχη θέση στη διϋπουργική συζήτηση
Υπό το βάρος των πιο πάνω δεδομένων, μεγάλο μέρος της διϋπουργικής σύσκεψης για την ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ), που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη, αναλώθηκε στη βελτίωση των υποδομών και την καλύτερη στελέχωσης του Νοσοκομείου Τροόδους. «Έγιναν έντονες παραστάσεις προς τον ΟΚΥπΥ, μετά και τις διαπιστώσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως επιτέλους κάποια από τα έργα -τα οποία θυμάμαι από τη θητεία μου στο Υπουργείο Υγείας-, προχωρήσουν και ολοκληρωθούν», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Εξήγησε ότι στο πλαίσιο του ΓεΣΥ οι πολίτες έχουν την ευχέρεια να αποταθούν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της επιλογής τους, σε αντίθεση με τους κατοίκους των Κοινοτήτων Τροόδους, οι οποίοι έχουν μόνο την επιλογή του Νοσοκομείου Τροόδους.