
ΚΥΠΕ
Δεσμεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων που καταγράφονται ως προς την επάρκεια και τη λειτουργικότητα του λογισμικού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας εντός τριμήνου δόθηκαν την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη συζήτηση που έγινε κατά το δεύτερο μέρος της σημερινής της συνεδρίας σχετικά με τα νομοσχέδια που θα τεθούν στην Ολομέλεια του Σώματος προς ψήφιση.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος εξέφρασε αρχικά ικανοποίηση για την υλοποίηση από πλευράς Υπουργού Υγείας της δέσμευσής του να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής το νομοσχέδιο για τη συνταγογράφηση από γιατρούς μη συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ.
«Είναι ένα κενό το οποίο πρώτα η Επιτροπή Υγείας εντόπισε, έτρεξε, δείχνοντας γρήγορα αντανακλαστικά, υιοθετήθηκε πρόταση νόμου των μελών της Επιτροπής και είναι σήμερα κατατεθειμένο με τη μορφή του κατεπείγοντος το εν λόγω νομοσχέδιο και πάει για ψήφιση το απόγευμα, το οποίο χαιρετίζουμε. Απρόσκοπτα πλέον η Επιτροπή Υγείας θα συνεχίσει το έργο της που δεν είναι άλλο από το να κάνει εκείνες τις αλλαγές και διορθώσεις ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πάσχοντα ασθενή, την ώρα που κοινή διαπίστωση όλων είναι πως αυτή η ποιότητα έχει μειωθεί δυστυχώς», επεσήμανε.
Σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του λογισμικού του ΟΑΥ, είπε ότι η Επιτροπή έλαβε διαβεβαίωση από τον ανάδοχο, αλλά και τον οργανισμό, ότι σε διάστημα περίπου τριών μηνών το όλο ζήτημα θα επιλυθεί.
Πρόσθεσε πως το ζήτημα τέθηκε και κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών του ΟΑΥ, έγινε παραδοχή και προχωρά πλέον το στάδιο της θεραπείας.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της σχετικά με την κατάργηση του Επιτρόπου Εποπτείας το ΓεΣΥ, υπενθυμίζοντας ότι ο Επίτροπος αφυπηρέτησε από τον περασμένο Αύγουστο και ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, «αψηφώντας τη σχετική νομοθεσία και επί της ουσίας παρανομώντας» δεν έχει διορίσει άλλο άτομο στη θέση του, «αφήνοντας χωρίς κανένα έλεγχο και εποπτεία ολόκληρο το ΓεΣΥ».
Αναφορικά με το λογισμικό του ΟΑΥ, είπε ότι η Κύπρος διαθέτει κατά κοινή ομολογία ένα πολύ καλό σύστημα υγείας, πολύ καλύτερο ακόμα και από χώρες της ΕΕ, την ίδια όμως ώρα προκύπτει ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται κάποιες αδυναμίες και προβλήματα.
«Λάβαμε διαβεβαιώσεις τόσο από τον ΟΑΥ, όσο και από την εταιρεία με την οποία έχει συνάψει συμφωνία, ότι έχουν τροχοδρομηθεί οι λύσεις, ένα πρόγραμμα δράσεων για να βελτιωθεί το σύστημα και να απαλειφθούν τα προβλήματα. Ζητήσαμε όμως ως ΑΚΕΛ το πολύ σε τρεις μήνες να είμαστε εδώ ξανά για να δούμε τι έχει γίνει και το πώς λειτουργεί το σύστημα», σημείωσε.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή είπε αναφορικά με τη λειτουργικότητα του λογισμικού του ΟΑΥ ότι οι συνεχόμενες δυσλειτουργίες του συστήματος προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε ιατρούς, φαρμακοποιούς και κυρίως στους ασθενείς, κάνοντας λόγο για «συστημική αποτυχία στη διαχείριση ενός κρίσιμου πυλώνα του δημοσίου συστήματος υγείας».
Προσέθεσε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε υπεργολάβο του λογισμικού, κάτι που, όπως είπε, εγείρει «σοβαρά ερωτήματα για τις διαδικασίες ανάθεσης, ελέγχου και εποπτείας», προσθέτοντας ότι αναμένεται βελτίωσε εντός των επόμενων δύο με τριών μηνών με παρεμβάσεις στο σύστημα και τεχνικές αναβαθμίσεις.
«Αυτό δεν μπορεί να είναι απλώς άλλη μία αόριστη υπόσχεση. Χρειαζόμαστε σαφές πλάνο, διαφάνεια και ενδιάμεσους σταθμούς ελέγχου. Όμως, λαμβάνουμε υπόψη τις διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν από την ανάδοχο εταιρεία και αναμένουμε ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί. Θα παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση των δεσμεύσεων», σημείωσε.
«Το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών και έχουμε ευθύνη να το διαφυλάξουμε – όχι μόνο ως φιλοσοφία, αλλά και ως πλήρως λειτουργικό σύστημα που σέβεται τον πολίτη και υποστηρίζει ουσιαστικά τους επαγγελματίες υγείας. Ελπίζουμε οι επόμενοι μήνες να φέρουν την αναγκαία σταθερότητα, για ένα ΓεΣΥ αντάξιο των προσδοκιών της κοινωνίας», κατέληξε.