ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καρούσος: Ο τουρισμός δεν σταματά τον Νοέμβριο

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Αμμοχώστου καταθέτει στοιχεία για τον πληθυσμό της Αγίας Νάπας και καλεί το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει την απόφασή του για τα φαρμακεία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανακοίνωση σχετικά με τον πληθυσμό της Αγίας Νάπας για τους λεγόμενους «νεκρούς», μήνες σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε για τα ωράρια των φαρμακείων, εξέδωσε ο Γιάννης Καρούσος.

Όπως γράφει η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας βασίζεται σε «λανθασμένες παραδοχές ως προς την τουριστική κίνηση» και μέσα από στοιχεία που παρουσιάζει λέει πως το υπουργείο οφείλει να επανεξετάσει την απόφασή του.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη λειτουργία των φαρμακείων σε διάφορες περιοχές της χώρας, βασίζεται σε λανθασμένες παραδοχές ως προς την τουριστική κίνηση, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Με αφορμή την περίπτωση της Αγίας Νάπας, έχει διενεργηθεί ανάλυση βάσει των ροών λυμάτων στο αποχετευτικό σύστημα της περιοχής, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένη φόρμουλα για τον υπολογισμό του ισοδύναμου πληθυσμού. Τα ευρήματα είναι ενδεικτικά: ο πραγματικός πληθυσμός, ο οποίος αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από τουρίστες, είναι πολλαπλάσιος του αριθμού που προκύπτει από την απογραφή.

Σε σύγκριση με τον σταθερό πληθυσμό των 5.297 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2021), τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν:

Νοέμβριος: 23.585 άτομα → +18.288
Δεκέμβριος: 15.004 άτομα → +9.707
Ιανουάριος: 17.714 άτομα → +12.417
Φεβρουάριος: 16.611 άτομα → +11.314
Μάρτιος: 20.091 άτομα → +14.794
Απρίλιος: 30.831 άτομα → +25.534

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ύπαρξη έντονης τουριστικής παρουσίας ακόμη και κατά τους λεγόμενους "νεκρούς" μήνες, διαψεύδοντας την πεποίθηση ότι η τουριστική περίοδος ολοκληρώνεται το Φθινόπωρο.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Αγία Νάπα. Ανάλογες στρεβλώσεις παρατηρούνται σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Κύπρου. Πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις αδικίες που προκαλεί το εν λόγω Διάταγμα.

Επιπλέον, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει επιφέρει σημαντικές δυσλειτουργίες ακόμα και σε μη τουριστικές περιοχές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απουσία φαρμακείων σε κοινότητες που εντάχθηκαν σε μεγαλύτερους δήμους.

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να επανεξετάσει άμεσα την απόφασή της, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες του πληθυσμού – τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών. Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία και να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον με ισότητα και ρεαλισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση