
ΚΥΠΕ
Στην Ολομέλεια θα οδηγηθεί μέχρι το τέλος του Μαΐου νομοσχέδιο σχετικά με την κατοχύρωση του επαγγέλματος των πληρωμάτων διασωστών ασθενοφόρων, συμφώνησε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η οποία συζήτησε επίσης πρόταση νόμου για διοικητική αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και νομοσχέδιο για τη βελτίωση του πειθαρχικού κώδικα αναφορικά με τους ιατρούς
Στις δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, είπε ότι το ζήτημα της κατοχύρωσης του επαγγέλματος των πληρωμάτων διασωστών ασθενοφόρων, καθώς επίσης και η μισθολογική τους αναβάθμιση, θεωρήθηκε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, για αυτό και τέθηκε ως αυτεπάγγελτο ζήτημα πριν αρκετούς μήνες στην Επιτροπή Υγείας, προσθέτοντας ότι ασκήθηκαν πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή και προς το Υπουργείο Υγείας για να φέρει νομοσχέδιο που θα θεσπίζει και θα κατοχυρώνει αυτούς τους επαγγελματίες.
«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σήμερα είχαμε ενώπιόν μας αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο ιδρύει βασικά το Συμβούλιο Εγγραφής Διασωστών και καταρτίζει επιτέλους αυτό το Μητρώο Διασωστών που χρειάζεται για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε.
Θεωρούμε, σημείωσε η κ. Ορφανίδου, «ότι η καθημερινή τους εργασία, η εργασία αυτή που σώζει ζωές, χρειάζεται και απαιτεί να υπάρξει παράλληλα και μισθολογική αναβάθμιση».
Για αυτό, πρόσθεσε, «και μετά την ολοκλήρωση αυτού του νομοσχέδιου και την έγκριση του νομοσχεδίου θα ασκήσουμε και πιέσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο ούτως ώστε να δει θετικά τις προσπάθειες που κάνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν αξιοπρεπώς και τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους».
«Ως Επιτροπή Υγείας θα ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, αυτό έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής ενώπιον της επιτροπής σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με κυριότερο όμως στόχο μέχρι το τέλος του Μαΐου να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε τους διασώστες», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα αν θα ακολουθήσουν τις κλίμακες του δημοσίου, η κ. Ορφανίδου είπε ότι αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να δει το Υπουργείο Οικονομικών.
«Εμείς όταν θέσαμε το θέμα της κατοχύρωσης του επαγγέλματος είπαμε παράλληλα ότι θα πρέπει μετά την κατοχύρωση να αναβαθμιστούν και μισθολογικά. Αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να τα δει η εκτελεστική εξουσία, η οποία θα πρέπει να αρχίσει να βάζει και προτεραιότητες όσον αφορά στο ποιους στηρίζουμε και πώς τους στηρίζουμε και μία ομάδα του πληθυσμού των εργαζομένων που χρειάζεται στήριξη είναι και οι διασώστες των ασθενοφόρων. Γιατί είναι αυτοί που είναι εκεί στην πρώτη γραμμή και σώζουν ζωές καθημερινώς», κατέληξε.
Από την πλευρά της, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά στη ρύθμιση του επαγγέλματος των διασωστών ήταν ένα αίτημα του κόμματος προς την εκτελεστική εξουσία για την κατοχύρωση αυτής της σημαντικής εργασιακής ομάδας.
Υπενθύμισε ότι οι διασώστες είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται «κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή για κάθε στιγμή ανάγκης του κάθε ένα και της κάθε μίας μας» και εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση που έλαβε η Επιτροπή Υγείας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση με σκοπό να πάει στην Ολομέλεια το συντομότερο δυνατόν.
Με τη σειρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι βρέθηκε σήμερα ενώπιον της επιτροπής το νομοσχέδιο για κατοχύρωση του επαγγέλματος του διασώστη, ένα επάγγελμα το οποίο, όπως είπε, έχει αξία γιατί σώζει ζωές.
«Με τάχιστους ρυθμούς θα δούμε κατ’ άρθρο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρου Κύπρου, Μιχάλης Αρέστη, εξέφρασε στις δικές του δηλώσεις ικανοποίηση για το γεγονός ότι βρίσκεται στη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο κατοχυρώνει το επάγγελμα του διασώστη πληρώματος ασθενοφόρου στην Κύπρο, ένα νομοσχέδιο για ένα επάγγελμα που, όπως είπε, υπάρχει στην Κύπρο από το 2011 και αναμένεται έκτοτε η κατοχύρωσή του, η οποία, όπως σημείωσε, θα βοηθήσει στις προσπάθειες αναβάθμισης του επαγγέλματός και ακαδημαϊκά αλλά και μισθολογικά.
«Βρισκόμαστε σε χαμηλότερη κλίμακα του δημοσίου, όλοι γνωρίζουν τι προσφέρουμε και το προσφέρουμε όχι για το μισθό, για την αγάπη που έχουμε, όμως έχουμε και οικογένειες σπίτι που μας περιμένουν», είπε.
Ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας, τη διευθύντρια του Υπουργείου και την πρώην Υπουργό Υγείας, αλλά και την Επιτροπή Υγείας, οι οποίοι βοήθησαν πάρα πολύ, και τις δύο συντεχνίες, ΠΑΣΥΔΥ και Ισότητα. «Οι εισηγήσεις που είδαμε σήμερα που τέθηκε προς συζήτηση το νομοσχέδιό μας δεν είναι τόσες πολλές και ελπίζω σύντομα να προχωρήσει προς ψήφισή του την Ολομέλεια της Βουλής», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν θα λειτουργούν εντός του ΟΚΥπΥ ή και ως ιδιώτες, ο κ. Αρέστη είπε ότι «ο θεσμός του διασώστη κινείται δυστυχώς σε πολλές διαφορετικές ταχύτητες».
«Η αναβάθμιση που ζητούμε θα μας φέρει σχεδόν όλους ίσους. Κάποιοι είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, κάποιοι είναι ωρομίσθιοι δημόσιοι υπάλληλοι και κάποιοι βρίσκονται με συμβόλαια του ΟΚΥπΥ. Υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα διασώστες και πληρώματα ασθενοφόρου. Είμαστε από διάφορες σχολές, κάποιοι είμαστε του ΤΕΠΑΚ, μία συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας του 2011, άλλοι είναι από το Πανεπιστήμιο Frederick και άλλοι είναι από το ΕΚΑΒ, από τα ΙΕΚ Ελλάδας. Στην αναβάθμιση που ζητούμε θα γίνει μία ισορροπία μπορώ να πω, μία ισοτιμία, θα έχουμε όλοι το ίδιο δίπλωμα», επεσήμανε.
Σε άλλα ζητήματα που απασχόλησαν την επιτροπή, η κ. Νικολάου έκανε αφορά στην έναρξη της συζήτησης για τον νομοποιητικό νόμο που αφορά στους γιατρούς «μετά από πάρα πολλά χρόνια καθυστέρησης».
«Ευελπιστούμε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα βελτιώσει τόσο τον πειθαρχικό κώδικα που αφορά στους γιατρούς αλλά κυρίως το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας», προσέθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στην εκ μέρους του κατάθεση πρόταση νόμου για διοικητική αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων.
«Το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ έχει αποτύχει. Δεν μπορείς να διοικείς νοσηλευτήρια εξ αποστάσεως, να εδρεύεις για παράδειγμα στη Λεμεσό και να διοικείς το νοσηλευτήριο της Λεμεσού, της Κυπερούντας, της Πάφου και της Πόλης Χρυσοχούς, εξ ου όλα αυτά τα προβλήματα», είπε.
«Με τη δική μας πρόταση νόμου, η οποία θα πάει στην Ολομέλεια μετά τον Πάσχα, αυτό αποφασίσαμε σήμερα στην Επιτροπή, εκεί ενώπιος ενωπίω ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του αν θέλουμε επιτέλους να έχουμε διοικητική αυτονόμηση και αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων μας, πράγμα το οποίο είχαμε θέσει ως στόχο από την αρχή», σημείωσε.
Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε ότι θα υπάρχει μια διεύθυνση εκτελεστικού διευθυντή για τα Νοσοκομεία Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, ένας εκτελεστικός διευθυντής για τη Λεμεσό, έναν εκτελεστικός διευθυντής για τη Λευκωσία και έναν εκτελεστικός διευθυντής για την Αμμόχωστο και τη Λάρνακα.
«Αυτό το μοντέλο σήμερα δεν λειτουργεί, δεν μπορεί, για παράδειγμα, να περιμένουν τον εκτελεστικό διευθυντή πότε θα πάει στην Πάφο, αν χάλασε ο ανελκυστήρας. Ήρθαν μετά από πιέσεις μας να βάλουν επιχειρησιακούς διευθυντές. Γίνεται ο επιχειρησιακός διευθυντής να αναλάβει τις ευθύνες του εκτελεστικού, για παράδειγμα, στην Πάφο ή στη Λεμεσό με τα μισά εισοδήματα; Αυτά τα πράγματα δεν ισχύουν. Για αυτό εμείς πάμε αυτή η συγκεκριμένη πρόταση νόμου και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του ψηφίζοντας τον συγκεκριμένη πρόταση νόμου στην Ολομέλεια», συμπλήρωσε.