ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς θα λειτουργεί ο Συνήγορος Ασθενούς

Ποιος θα τον διορίζει και πόση διάρκεια θα έχει η θητεία του

Του Μάριου Χριστοφή

Του Μάριου Χριστοφή

Η Ολομέλεια της Βουλής στις 10/04 με 40 ψήφους υπέρ και μια αποχή ψήφισε τον νόμο περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών, για θέσπιση του Συνηγόρου Ασθενούς, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να χαιρετίζει την εν λόγω απόφαση, αναφέροντας πως «πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα προς την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς όφελος όλων των ασθενών, των οποίων τα δικαιώματα θωρακίζονται και ενισχύονται θεσμικά».

Η δομή και πώς θα λειτουργεί

Ο Συνήγορος Ασθενούς θα έχει τη μορφή πυραμίδας, ανέφερε στην «Κ» ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, εξηγώντας ότι θα υπάρχει το πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο όργανο και στην κορυφή ο Συνήγορος Ασθενούς σαν θεσμός αλλά και σαν άτομο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΣΑΚ στο πρωτοβάθμιο όργανο θα είναι όλοι οι πάροχοι υγείας και θα είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να ορίσουν ένα άτομο ως λειτουργό ασθενών, στον οποίο οι ασθενείς θα μπορούν να απευθύνονται για οτιδήποτε παράπονο, πρόβλημα, θέμα εξυπηρέτησης ή επεξήγησης. Ο λειτουργός ασθενών θα καλείται να δώσει λύση στο πρόβλημα που μεταβιβάζεται σε αυτόν σε 24 ώρες. Σε περίπτωση που δεν λυθεί το πρόβλημα, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος θα παραπέμπεται στο δευτεροβάθμιο όργανο, που θα απαρτίζουν οι Επιτροπές Παραπόνων ανά επαρχία, οι οποίες θα είναι υποχρεωμένες να βρουν λύση. Οι συγκεκριμένες επιτροπές θα αποτελούνται από διάφορες ειδικότητες, ενώ την ίδια ώρα θα ενημερώνεται και το γραφείο του Συνηγόρου, δηλαδή ο Συνήγορος θα γνωρίζει όλα τα θέματα τα οποία καταγράφονται μέσα στο σύστημα υγείας (εντός και εκτός του ΓεΣΥ). Ο Συνήγορος Ασθενούς θα έχει την αρμοδιότητα σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο να ασχολείται με οποιοδήποτε θέμα και μαζί με τη συμβουλευτική του επιτροπή θα μπορεί να επισκεφτεί ακόμη και απροειδοποίητα τους παρόχους υγείας για να παρακολουθήσουν τον τρόπο εργασίας τους. Επιπλέον, θα έχει την υποχρέωση να ετοιμάζει μελέτες, τις οποίες θα παραδίδει στην πολιτεία μέσω του Υπουργείου Υγείας και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να τις δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Συνηγόρου και των παροχών υγείας. Τα παράπονα πλέον θα διερευνώνται, ενώ μέχρι πρότινος τα παράπονα μόνο παρουσιάζονταν από το Παρατηρητήριο ασθενών, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, επισημαίνοντας πως ο Συνήγορος θα έχει το δικαίωμα να ψάξει, να ζητήσει λεπτομέρειες και μετέπειτα να δώσει εισηγήσεις.

Ποιος θα διορίζει τον Συνήγορο Ασθενούς

Ο Συνήγορος Ασθενούς θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι η επιλογή θα γίνεται από λίστα μέχρι πέντε ατόμων, η οποία θα ετοιμάζει η ΟΣΑΚ. Η θητεία θα είναι πενταετής, ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει το δικαίωμα να επαναδιορίσει το ίδιο πρόσωπο για άλλα πέντε χρόνια.

Τι πρέπει να διαθέτει

Το άτομο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο θα πρέπει να έχει εμπειρία στη συνηγορία του ασθενή διαχρονικά, να γνωρίζει τα δικαιώματα των ασθενών και να έχει οπωσδήποτε και το ανθρωποκεντρικό κομμάτι για να υπερασπίζεται σωστά τους ασθενείς και την ίδια στιγμή να μην είναι κακό παράδειγμα προς τους επαγγελματίες υγείας. Παράλληλα, ο Συνήγορος Ασθενούς καλείται να περιφρουρεί σωστά τα δικαιώματα των ασθενών.

Συγκεκριμένα:

1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει την παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών προκειμένου να εμποδίσει την εμφάνιση ασθενειών.

2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας τις οποίες απαιτεί η κατάσταση της υγείας του. Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σέ όλους χωρίς διακρίσεις ως προς την οικονομική κατάσταση, τον τόπο κατοικίας, το είδος της ασθένειας ή το χρόνο πρόσβασης στις υπηρεσίες.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της πρόσβασης σε κάθε είδος πληροφόρησης σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, τις υπηρεσίες υγείας και τον τρόπο να τις χρησιμοποιεί καθώς επίσης και σε κάθε διαθέσιμη επιστημονική έρευνα και τεχνολογική καινοτομία.

4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της πρόσβασης σε κάθε είδος πληροφορίας η οποία μπορεί να το βοηθήσει να συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων οι οποίες αφορούν την υγεία του. Η πληροφόρηση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για κάθε θεραπευτική πράξη και διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε κλινικές δοκιμές.

5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής μεταξύ διαφόρων θεραπευτικών διαδικασιών και αυτών ο οποίοι παρέχουν υπηρεσίες υγείας κατόπιν επαρκούς πληροφόρησης.

6. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να παραμένουν εμπιστευτικά τα προσωπικά του δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που αφορούν την κατάσταση της υγείας του και δυνητικές διαγνωστικές ή θεραπευτικές διαδικασίες καθώς επίσης και να προστατεύεται η ιδιωτικότητά του κατά την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων, επισκέψεων σε γιατρούς ειδικότητας, και γενικά ιατρικών/χειρουργικών πράξεων.

7. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να λαμβάνει την απαιτούμενη θεραπευτική αγωγή σε σύντομο και προκαθορισμένο χρόνο. Το δικαίωμα αυτό ισχύει για κάθε φάση της θεραπείας.

8. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας βάσει προδιαγραφών και τήρησης συγκεκριμένων προτύπων.

9. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα απαλλαγής από βλάβη η οποία προκαλείται από την πλημμελή λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, τα ιατρικά σφάλματα και λάθη, και το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και θεραπείες οι οποίες πληρούν αυστηρά πρότυπα ασφαλείας.

10. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε καινοτόμες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών διαδικασιών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και ανεξάρτητα από οικονομικούς παράγοντες.

11. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΠΕΡΙΤΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΥ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αποφύγει όσο μπορεί την ταλαιπωρία και τον πόνο σε κάθε φάση της ασθενείας του.

12. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα σε διαγνωστικές ή θεραπευτικές μεθόδους σχεδιασμένες, κατά το δυνατόν, στις ατομικές του ανάγκες.

13. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να εκφράσει παράπονα, οποτεδήποτε έχει υποστεί ζημία και το δικαίωμα να λάβει απάντηση ή άλλη ενημέρωση.

14. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να λάβει επαρκή αποζημίωση εντός λογικά σύντομου χρονικού διαστήματος, οποτεδήποτε έχει υποστεί φυσική ή ηθική και ψυχολογική ζημία από ιατρική πράξη που παρείχε μια υπηρεσία υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Πρόεδρος  |  Υγεία  |  ΓεΣΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση