ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ναι» βουλής για Συνήγορο Ασθενή - Χαιρετίζει ο Πρόεδρος

Σε διαδοχική ψηφοφορία, εγκρίθηκε η τροποποίηση του νόμου του ΓεΣΥ, ώστε να καταργηθεί ο θεσμός του Επιτρόπου Εποπτείας του Γενικού Συστήματος Υγείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με 40 ψήφους υπέρ και μια αποχή, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τον νόμο περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών, για θέσπιση του Συνηγόρου του Ασθενή. Παράλληλα, σε διαδοχική ψηφοφορία, εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 13 ψήφους κατά, η τροποποίηση του νόμου του ΓεΣΥ, ώστε να καταργηθεί ο θεσμός του Επιτρόπου Εποπτείας του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλής, τέθηκε ενώπιον του σώματος σειρά τροπολογιών από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ και για τα δύο νομοσχέδια. Όπως εξήγησε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, οι τροπολογίες, οι οποίες δεν υπερψηφίστηκαν, είχαν σκοπό τη θέσπιση του Συνηγόρου του Ασθενούς, παράλληλα, όμως, με τη διατήρηση του ρόλου του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, αφού ανέφερε ότι με τη μεταφορά της εποπτείας ΓεΣΥ στο Υπουργείο Υγείας, τίθεται ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τη θέσπιση του Συνηγόρου του Ασθενούς, παρά το γεγονός ότι καταψηφίστηκαν οι τροπολογίες που κατέθεσε. Αποχή τήρησε κατά τη ψηφοφορία για τον Συνήγορο του Ασθενή ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ανέφερε κατά τη συζήτηση πριν την ψηφοφορία ότι χρειάζεται να γίνουν σοβαρές διορθώσεις, ενώ είπε ότι θα στήριζε και τροπολογίες του ΑΚΕΛ για το θέμα της εποπτείας ΓεΣΥ.

Το ΑΚΕΛ καταψήφισε την τροποποίηση του νομοσχεδίου για κατάργηση του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, με τον Βουλευτή του Άριστο Δαμιανού να λέει ότι, εφόσον το Υπουργείο, το οποίο συμμετέχει στο Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, έχει και εποπτικό ρόλο, υπάρχει «κραυγαλέα περίπτωση παραβίασης των κανόνων χρηστής διοίκησης» και σύγκρουση συμφέροντος.

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, υποστήριξε τη θέση ότι ο Επίτροπος Εποπτείας πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη αρχή, για να εποπτεύει αντικειμενικά τη λειτουργία του Συστήματος, να υποβάλλει εκθέσεις με βασικό στόχο την διόρθωση των όποιος στρεβλώσεων.

Για τον Συνήγορο του Ασθενή ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο θεσμός είναι ορθός και αναγκαίος και πρέπει να λειτουργήσει προς την σωστή κατεύθυνση για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών, κυρίως στο πλαίσιο παροχής ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών και της καταπολέμησης των όποιων αδικιών γίνονται. Σημείωσε ότι αυτός ο θεσμός θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά, αν λειτουργούσε παράλληλα με τον Επίτροπο Εποπτείας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι οι νομοθέτες είχαν αποφασίσει εξ αρχής ότι η εποπτεία του ΓεΣΥ έπρεπε να είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία και σημείωσε ότι η κατάργηση του Επιτρόπου και η μεταφορά της εποπτείας στο Υπουργείο, «δημιουργεί ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων» και ότι δεν προστατεύει την αποτελεσματικότητα του ΓεΣΥ, αλλά αντίθετα δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή του λειτουργία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι με την αλλαγή αυτή, η εποπτεία αφορά μόνο τον ΟΑΥ και όχι συνολικά τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Αναφορικά με τον Συνήγορο του Ασθενή, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι δεν μπορεί ένας θεσμός, που θα λέγεται Συνήγορος του Ασθενή, να διερευνά τα παράπονα του ασθενή προς έναν επαγγελματία υγείας, διότι εξ ορισμού θα είναι με το μέρος που ασθενή, δηλαδή δεν θα αποφανθεί ποτέ κατά του ασθενή και άρα δεν θα μπορεί να διασφαλίσει προς τον οποιονδήποτε επαγγελματία υγείας πως η απόφαση πάρθηκε με την απαραίτητη αμεροληψία και αντικειμενικότητα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, έκανε λόγο για σοβαρή θεσμική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων. Ανέφερε ότι η τροποποίηση για τον Επίτροπο Εποπτείας θα εξορθολογήσει το Σύστημα, αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ο θεσμός και ότι πολλές φορές ήταν τροχοπέδη. Είπε, δε ότι το Υπουργείο θα έχει πολιτική ευθύνη και θα παρεμβαίνει ως θεσμικό αντίβαρο υπέρ του πολίτη.

Εξήγησε, δε, ότι τα δύο νομοσχέδια είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους και έκανε λόγο για ισορροπημένη μεταρρύθμιση που δεν αποδυναμώνει αλλά θωρακίζει τον κεντρικό χαρακτήρα του ΓεΣΥ.

Για τον Συνήγορο του Ασθενή, ο κ. Γιακουμή είπε ότι είναι η δεύτερη πιο σημαντική απόφαση που λήφθηκε μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για το ΓεΣΥ και σημείωσε ότι θα είναι ένας πραγματικά ανεξάρτητος θεσμός.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας προώθησαν νομοσχέδια που αναμένονταν εδώ και χρόνια, όπως είπε. Για τον Συνήγορο του Ασθενή είπε ότι είναι ένας νόμος που δίνει αξία στο ΓεΣΥ, γιατί είναι φωνή για τον ίδιο ασθενή. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι δεν υφίσταται σύγκρουση συμφέροντος λόγω κατάργησης Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, αναφέρθηκε στα δύο νομοσχέδια ως καθοριστικής σημασίας. Για τον Συνήγορο του Ασθενή είπε ότι θεμελιώνει και διασφαλίζει τα δικαιώματα των ασθενών. «Ως μια πολιτεία με σύγχρονες σύνταγματοπολιτικές διαδικασίες οφείλουμε να ωθήσουμε με τέτοιον τρόπο τα πράγματα έτσι που να νιώθει ο πολίτης και ιδιαίτερα ο ασθενής όταν βρίσκεται σε μία κατάσταση αδυναμίας, ότι έχει τον Συνήγορο για να τον προστατεύσει από τυχόντα λάθη, παραλήψεις ή ακόμα και αδικίες», ανέφερε.

Εξέφρασε, ακολούθως, απογοήτευση για τη διασύνδεση των δύο νομοσχεδίων μεταξύ τους στις τοποθετήσεις των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά θεμελιώδη ζητήματα. Είπε ότι το ζητούμενο είναι το Υπουργείο, το καθ’ ύλην αρμόδιο για θέματα υγείας, να ελέγχει όχι μόνο το ΓεΣΥ, αλλά και όλους τους θεσμούς και διαδικασίες και εξήρε την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας και της Κυβέρνησης να παρουσιάσουν τα νομοσχέδια, ενώ χαιρέτισε και τη στάση συνεργασίας της ΟΣΑΚ.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι τα προβλήματα που εντοπίζονται στο ΓεΣΥ πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο του Συστήματος και της φιλοσοφίας του. Επίσης, διαχώρισε τη δημιουργία του Συνηγόρου του Ασθενή από την κατάργηση του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ και επεσήμανε ότι ήταν επιλογή της Κυβέρνησης να συνδυάσει τα δύο νομοσχέδια, και όχι του ΑΚΕΛ.

Σε σχέση με την τροποποίηση για κατάργηση του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, είπε ότι ο ανεξάρτητος χαρακτήρας του Επιτρόπου προτάθηκε από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες και υιοθετήθηκε από τη Βουλή κατά την ψήφιση της βασικής νομοθεσίας από του ΓεΣΥ και γι’ αυτό αποτελεί βασικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής του. «Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ελέγχου του Συστήματος στο Υπουργείο Υγείας, δημιουργεί για εμάς μία ξεκάθαρη και αντικειμενική σύγκρουση συμφέροντος», είπε, εξηγώντας ότι το Υπουργείο θα καλείται να εποπτεύει αποφάσεις στη λήψη των οποίων το ίδιο συμμετείχε.

Οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ αποσκοπούσαν στη διατήρηση του ανεξάρτητου θεσμού του Επιτρόπου Εποπτείας, με δικό του προϋπολογισμό και δομή, για να λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος του συστήματος και κατ’ επέκταση των ασθενών. Οι τροπολογίες για το νομοσχέδιο για δημιουργία του Συνηγόρου του Ασθενή αποσκοπούσαν στη διασφάλιση ότι βασική αρμοδιότητα θα είναι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων όλων των ασθενών, ανέφερε.

Κλείνοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε ότι το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενή είχε ξεκινήσει να ετοιμάζεται επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του νυν Υπουργού Υγείας να το προωθήσει.

Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι δεν υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι θα είχαν ως συνέπεια ένα «ξεδοντιασμένο θεσμό» και αυξημένο λειτουργικό κόστος.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι της γενικότερης μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας», είπε, αναφέροντας ότι προβλέπει τη λειτουργία ενός ολόκληρου μηχανισμού που θα τεθεί στην υπηρεσία των Κύπριων πολιτών. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Συνήγορος θα είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος του κράτους και θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο θα είναι και υπόλογος.

Υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός δικαιωμάτων των ασθενών δεν θα μπορεί να εξετάζει θέματα που αφορούν την ιατρική πραγματογνωμοσύνη ή ιατρική αμέλεια ή αιτήματα για καταβολή αποζημιώσεων ή για λήψη πειθαρχικών μέτρων.

Ο ΠτΔ χαιρετίζει ψήφιση νομοσχεδίων για Συνήγορο του Ασθενούς και Εποπτεία ΓεΣΥ

Η σημερινή ψήφιση των νομοσχεδίων για τη λειτουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενούς και για την Εποπτεία του ΓεΣΥ αποτελούν υλοποίηση ακόμη μιας προεκλογικής μου δέσμευσης στον τομέα της Υγείας, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. 

«Η σημερινή ψήφιση των νομοσχεδίων για τη λειτουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενούς και για την Εποπτεία του ΓεΣΥ αποτελούν υλοποίηση ακόμη μιας προεκλογικής μου δέσμευσης στον τομέα της Υγείας, που μαζί με τον τομέα της Παιδειας, όπως κατ’ επανάληψη έχω αναφέρει, βρίσκεται στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της διακυβέρνησής μας, με πράξεις και όχι με λόγια», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.

«Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα προς την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς όφελος όλων των ασθενών, των οποίων τα δικαιώματα θωρακίζονται και ενισχύονται θεσμικά», τονίζει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο Συνήγορος του Ασθενούς, προσθέτει, έρχεται να καλύψει ένα διαχρονικό κενό, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας και λειτουργώντας ως ανεξάρτητος μηχανισμός υποστήριξης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών. Αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των μεταρρυθμίσεων που προωθούμε με στόχο ένα ανθρώπινο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

Παράλληλα, αναφέρει, με την ψήφιση του νομοσχεδίου που ενισχύει και εκσυγχρονίζει την εποπτεία του Γενικού Συστήματος Υγείας από το Υπουργείο Υγείας, προχωρούμε στη θεσμική θωράκιση του ΓεΣΥ. Θέτουμε στέρεες βάσεις για διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότερη διαχείριση, διασφαλίζοντας την εύρυθμη και βιώσιμη λειτουργία ενός εκ των σημαντικότερων κοινωνικών μας επιτευγμάτων. 

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την κατάρτιση  των δύο αυτών σημαντικών νομοσχεδίων, καθώς και τη Βουλή των Αντιπροσώπων που τα στήριξε και τα ψήφισε με αίσθημα ευθύνης. Συνεχίζουμε με προσήλωση να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, με έμπρακτο σεβασμό στις ανάγκες του κάθε πολίτη», καταλήγει ο Πρόεδρος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X