ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίτροπος Εποπτείας ΓεΣΥ: Ο ΟΑΥ δεν ελέγχει τους ιατρούς για τήρηση οδηγιών

Αναφερόμενος σε ζητήματα που τον προβληματίζουν, είπε ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια προτιμούν να μη νοσηλεύουν παθολογικά περιστατικά ενώ στάθηκε στην ηλικία των γιατρών και στη μη δήλωσης ωραρίου

Του Παύλου Νεοφύτου

Ζητήματα που τον προβληματίζουν στη λειτουργία του ΓεΣΥ έθεσε ενώπιον του ΟΑΥ, ο απερχόμενος επίτροπος ελέγχου του ΓεΣΥ, Χριστόδουλος Καϊσής. Σε απολογισμό του έργου του Γραφείου του, με την ευκαιρία της λήξης της θητείας του, αύριο 31 Ιουλίου, ο κ. Καϊσής παρέθεσε μία σειρά αδυναμιών και στρεβλώσεων, για τα οποία, όπως τόνισε, ο δικαιούχος έχει δικαίωμα να γνωρίζει.

Ειδικότερα, τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί η δημιουργία Κέντρων (Group Practice) με τρεις ή περισσότερους προσωπικούς ιατρούς, οι οποίοι μεταξύ τους να είναι και αντικαταστάτες. «Ο δικαιούχος πρέπει να γνωρίζει το Κέντρο του, νιώθοντας ασφαλής, υπό την έννοια όταν χρειαστεί έκτακτα, να μπορεί να επισκεφθεί το Κέντρο και αν απουσιάζει ο γιατρός του να γνωρίζει ότι θα εξυπηρετηθεί από άλλο γιατρό του Κέντρου και όχι να χρειάζεται ραντεβού για να επισκεφθεί τον προσωπικό του ιατρό», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει μελλοντικά, γιατί διεθνώς αυτή είναι η τάση.

Για τους προσωπικούς ιατρούς είπε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως ο αριθμός των ασθενών, η ηλικία των γιατρών, για τα οποία κατά την άποψή του πρέπει να τεθεί ένα όριο. Επιπλέον τόνισε το πρόβλημα της μη δήλωσης ωραρίου από τους προσωπικούς ιατρούς. Σημείωσε ότι τα πιο πάνω ισχύουν και για τους ειδικούς ιατρούς.

«Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια προτιμούν να μη νοσηλεύουν παθολογικά περιστατικά», τόνισε, διότι «είναι πιο χαμηλή η τιμή αποζημίωσης. Από την άλλη, για τους ειδικούς παθολόγους έχουν ενταχθεί δύο ή τρία άτομα εκτός ΟΚΥπΥ, τα οποία δεν προλαβαίνουν να νοσηλεύσουν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές».

Παράλληλα για το θέμα των ΤΑΕΠ εξέφρασε την άποψη ότι «όπως αδειοδοτείται ένα νοσηλευτήριο έτσι πρέπει να συμβάλλεται με τον ΟΑΥ».

Με την ευκαιρία της λήξης της θητείας του, αύριο 31 Ιουλίου, ο κ. Καϊσής παρέθεσε μία σειρά αδυναμιών και στρεβλώσεων στο ΓεΣΥ, για τα οποία, όπως τόνισε, ο δικαιούχος έχει δικαίωμα να γνωρίζει.

Επίσης ζήτησε από τον ΟΑΥ να παρακολουθεί ότι όλοι συμβαδίζουν με τις οδηγίες, τους κανονισμούς και τις εγκυκλίους που εκδίδει. Εδώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της υποχρέωσης των προσωπικών ιατρών να δηλώνουν αντικαταστάτη όταν απουσιάζουν, για την τήρηση του οποίου, κατά την εκτίμησή του, δεν ελέγχονται από τον ΟΑΥ.

«Με την ένταξη όλων των παρόχων στο ΓεΣΥ σχεδόν εξαλήφθηκε η ιδιωτική άσκηση της ιατρικής που είναι τόσο απαραίτητη τόσο για την Κύπρο όσο και για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού», πρόσθεσε ο κ. Καϊσής.

Την ίδια ώρα συνέστησε την προώθηση της εκπαίδευσης σε ειδικότητες που υπάρχει μικρός αριθμός παρόχων ή και έλλειψη, καθώς του υγιή ανταγωνισμού με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας.

Αυταπάγγελτες έρευνες και παράπονα ασθενών

Όταν αναφέρθηκε σε πορίσματα από αυταπάγγελτες έρευνες που διενήργησε το Γραφείο του από το 2019, που ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα, ο κ. Καϊσής τόνισε ότι καμία πρόοδος δεν έγινε ακόμη για προβλήματα που επισημάνθηκαν σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την πρόσβαση για Άτομα με Αναπηρίες σε κτίρια και χώρους που προσφέρουν υπηρεσίες φροντίδας και υγείας στα πλαίσια του ΓεΣΥ. Όπως είπε, οι εκθέσεις αυτές στάλθηκαν τόσο στον ΟΑΥ όσο και στο γραφείου του υπουργού Υγείας.

Σχολιάζοντας τα παράπονα των ασθενών που έχουν φτάσει στο Γραφείο του, ο Επίτροπος ανάφερε ότι από πολλούς καταγγέλλεται μέχρι και σήμερα η κακή συμπεριφορά παρόχων. Επίσης συνεχίζονται, αλλά σε μικρότερο αριθμό σε σχέση με το παρελθόν, τα παράπονα για οικονομική επιβάρυνση από γιατρούς. Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου του Επιτρόπου, για το 2024, μέχρι τις 23 Ιουλίου υποβλήθηκαν 101 γραπτά παράπονα. Το 2021, συνολικά 192, το 2022, 132 παράπονα και το 2023, συνολικά 157. Για τα τηλεφωνικά παράπονα, σημείωσε ότι προσπαθούν να τα επιλύουν, εάν έχουν τρόπο επίλυσης, διαφορετικά ζητούν από τους παραπονούμενους να τα υποβάλουν γραπτώς, ώστε να μπορέσει το Γραφείο να τα διερευνήσει. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΟΑΥ  |  Υγεία  |  ΓεΣΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση