ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μόσχα καλεί Τελ Αβίβ μέσω... S-300

Λόγω Ουκρανικού, η Ρωσία αλλάζει στάση στον ιδιότυπο πόλεμο προσβολών της ισραηλινής αεροπορίας επί συριακού εδάφους

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ένα ενδιαφέρον πολιτικό σινιάλο έναντι του Ισραήλ σηματοδοτεί, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται και σε ισραηλινά ΜΜΕ, η Ρωσία του Πούτιν. Την περασμένη Παρασκευή η ρωσική αεράμυνα επί συριακού εδάφους φέρεται να ενεργοποιήθηκε και να εκτόξευσε πυρά εναντίον ισραηλινών μαχητικών που επιχειρούσαν κατά στόχων της Συρίας. Υπενθυμίζεται πως από το 2015, άτυπα, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ πλήττει, στρατηγικά, στόχους στην ΒΔ Συρία και στα περίχωρα της Δαμασκού που συνδέονται με την στρατιωτική ενίσχυση του καθεστώτος Άσαντ από το Ιράν και την Χεζμπολάχ του Λιβάνου ενώ σε μια τέτοια επιδρομή, το καλοκαίρι του 2019, ένας πύραυλος S-200 της συριακής αεράμυνας από λάθος κατέληξε στον... Πενταδάχτυλο (σ.σ. θεωρητικά η Κύπρος παραμένει πάντα έκθετη στο να καταλήξει επί του εδάφους της αδέσποτος πύραυλος της συριακής αεράμυνας). Η είδηση της ενεργοποίησης των πιο σύγχρονων συστημάτων S-300 της συριακής αεράμυνας –που στελεχώνουν Ρώσοι στρατιωτικοί- επιβεβαιώθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ ότι συνέβη στις 13 Μαΐου είδηση που ωστόσο, κατά την πάγια τακτική του, διέψευσε ο IDF στη διαχρονική γραμμή του να παραμένει μυστικοπαθής σε σχέση με την ιδιότυπη αυτή εκστρατεία κατατριβής του Ιράν επί συριακού εδάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο ισραηλινά F-16 κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ρωσικούς S-300 με το ραντάρ των τελευταίων να μην κατορθώνει, λόγω αντιμέτρων ηλεκτρονικού πολέμου (EW) να «λοκάρουν» τα ισραηλινά μαχητικά. Στις επιδρομές αυτές σύμφωνα με στοιχεία της OSINT (Open Source Intelligence) συμμετέχουν κυρίως συνδυασμένες δυνάμεις μαχητικών F-16 και F-35 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Φώτο του ISI (Image Sat International) που επιβεβαιώνει την αεροπορική προσβολή στόχων του Ιράν (υπόγεια στρατιωτική εγκατάσταση) στη πόλη Masyaf της επαρχίας Χάμα (ΒΔ Συρία) από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Σύμφωνα με το Channel 13 του Ισραήλ, η απόφαση της Ρωσίας να ενεργοποιήσει τους S-300 αποτελεί σινιάλο του Κρεμλίνου προς το Τελ Αβίβ λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Επί συριακού εδάφους οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει και το πιο σύγχρονο ΑΑ σύστημα, S-400, για την προστασία κρίσιμων στρατιωτικών τους υποδομών. Αμφότερα τα συστήματα χειρίζονται Ρώσοι στρατιωτικοί και όχι ο SAA (Syrian Arab Army)

Σινιάλο λόγω Ουκρανικού

Οι σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας βρέθηκαν μετά την 24η Φεβρουαρίου και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε μια στιγμή αμηχανίας με το Τελ Αβίβ να προσπαθεί να διατηρήσει μια εξισορροπητική στάση για σειρά λόγων που συνδέονται και με την στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία –μετά το 2015- αλλά και με τους ιστορικοπολιτικούς της δεσμούς με το Κίεβο λόγω της παρουσίας μεγάλης εβραϊκής κοινότητας στη χώρα –συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος πως ο Προέδρος της Ουκρανίας, Βολομίντιρ Ζελένσκιι, είναι εβραϊκής καταγωγής. Ωστόσο στη πορεία οι σχέσεις πέρασαν και παιρνούν κρίση λόγω και των αντισημιτικών δηλώσεων του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στην ιταλική τηλεόραση –γεγονότος που οδήγησε σε κρίση- όσο και εξαιτίας της περαιτέρω εμπλοκής των εβραϊκής καταγωγής Ουκρανών πολιτών στις εχθροπραξίες μέσω της ευρείας συμμετοχής τους στις δυνάμεις της εδαφικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων (TDF, Territorial Defence Forces). Kατά την διάρκεια της πολιορκίας του Κιέβου ρωσικά πυρά έπληξαν την περιοχή εγγύς του “Babyn Yar”, του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Ουκρανία, πράξη που καταδίκασαν οι αρχές του Ισραήλ.
Το αν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω εμπλοκή της αεράμυνάς της εναντίον των ισραηλινών επιδρομών επί ιρανικών στόχων στη Συρία αποτελεί μια ενδιαφέρουσα δυναμική εξέλιξη που αλλάζει άρδην μέρος των ισορροπιών του Συριακού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση