
ΠΗΓΗ: Reuters
Ο απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, έφτασε στη Μόσχα σήμερα Παρασκευή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Γουίτκοφ ελπίζει να έχει αποτελέσματα πριν από τη συμπλήρωση των 100 ημερών της δεύτερης θητείας του Τραμπ την επόμενη εβδομάδα.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος θα πρέπει να βρει τρόπο να μεταδώσει την αίσθηση της απογοήτευσης του προέδρου για τη ρωσική επίθεση στο Κίεβο χθες Πέμπτη, ενώ παράλληλα η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ασκήσει πίεση στο Κίεβο να αποδεχθεί την πρότασή της.
Ο Γουίτκοφ έχει αναδειχθεί στον βασικό Αμερικανό συνομιλητή με τον Πούτιν, όσο ο Τραμπ πιέζει για συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και είχε ήδη τρεις σημαντικές συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο.
Η τελευταία επίσκεψή του στη Μόσχα έρχεται μια ημέρα αφότου ο Τραμπ επέκρινε τη ρωσική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο που σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Βλαδίμηρε, ΣΤΑΜΑΤΑ!».
Κρίσιμες διαπραγματεύσεις
Ωστόσο, ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ σημαντικές. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους χθες Πέμπτη. «Νομίζω ότι θα κλείσουμε μια συμφωνία…νομίζω ότι πλησιάζουμε πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο CBS News ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά υπάρχουν ακόμα ορισμένα συγκεκριμένα σημεία… που πρέπει να βελτιωθούν», ενώ επαίνεσε τον Τραμπ επειδή είναι «πιθανώς ο μοναδικός ηγέτης στη Γη που αναγνώρισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες αυτής της κατάστασης».
Η νέα ειρηνευτική πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση Τραμπ στο Λονδίνο την Τετάρτη περιλαμβάνει την αναγνώριση, εκ μέρους των ΗΠΑ, ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, κάτι το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις.
Παρόλα αυτά, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο σε συνέντευξή του στο BBC που μεταδόθηκε σήμερα, παραδέχθηκε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για την επίτευξη «προσωρινής ειρήνης» με τη Μόσχα.
«Ενα από τα σενάρια…θα ήταν να εγκαταλείψουμε εδάφη. Είναι άδικο, αλλά για την ειρήνη, μία προσωρινή ειρήνη, ίσως είναι μια λύση, προσωρινή», τονισε ο Βιτάλι Κλίτσκο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο ο δήμαρχος του Κιέβου έχει επικρίνει κατά το παρελθόν, θα μπορούσε να αναγκασθεί να αποδεχθεί «μία επώδυνη λύση» για τη χώρα, ώστε να σταματήσουν οι μάχες.
Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ παραπαίουν κυρίως ως προς το θέμα των εδαφικών παραχωρήσεων και της Κριμαίας.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελέσνκι απέκλεισε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το Σύνταγμα της χώρας του: «Δεν υπάρχει τίποτα για να συζητήσουμε. Είναι η γη μας, η γη του ουκρανικού λαού», τόνισε.
Ωστόσο, ο Τραμπ αργότερα φάνηκε να κάνει διάκριση μεταξύ της αναγνώρισης της Κριμαίας ως ρωσικής από την Ουκρανία, όπου η κοινή γνώμη θα καθιστούσε αυτό το βήμα εντελώς αδύνατο, και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος», έγραψε ο Τραμπ.
Το Κίεβο εξακολουθεί να έχει τη στήριξη Ευρωπαίων ηγετών όπως Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, καθώς του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε χθες πως η Μόσχα και όχι το Κίεβο είναι που θα πρέπει να προχωρήσει σε παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις.