Του Γιάννη Ιωάννου
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία κατασκοπείας, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, έφερε στο φως η τελική έκθεση της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και Υπηρεσίας Πληροφοριών (DSN) της Αυστρίας προς την εισαγγελία της Βιέννης -που αναπαράγει ο αυστριακός Τύπος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας, «Kronen Zeitung», δίκτυο κατασκοπείας υπέρ των ρωσικών υπηρεσιών της GRU δρούσε την τελευταία πενταετία στη Βιέννη -μια πόλη γνωστή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ως «πόλη κατασκόπων». Οι ειδικές δυνάμεις της αυστριακής αστυνομίας, EKO-KOBRA, φέρεται να ξήλωσαν το δίκτυο το οποίο δραστηριοποιούνταν τον τελευταίο χρόνο εστιάζοντας στο Ουκρανικό με επικεφαλής έναν… ελληνικής καταγωγής spymaster.
O Anatoly ή… Αλέξανδρος
Σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο ένας 39χρονος -ρωσικής καταγωγής- Έλληνας πολίτης ο οποίος φέρεται να είναι και γιος διπλωμάτη, δρούσε με το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος» ως επικεφαλής ενός δικτύου που συγκέντρωνε πληροφορίες για τις κινήσεις των δυτικών στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη, την αποστολή και τα δρομολόγια της παροχής στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία καθώς και για πληροφορίες που φαίνονταν χρήσιμες προς την υπηρεσία στρατιωτικής intelligence της Ρωσίας, την GRU. Η αυστριακή αντικατασκοπεία φαίνεται πως παρακολουθούσε το δίκτυο για μια πενταετία και πως ενέτεινε τις έρευνές της τον τελευταίο χρόνο, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία του περασμένου Φεβρουαρίου. Ο Anatoly (σ.σ. δεν έγινε γνωστό το επώνυμό του) συνελήφθη και εκτός απροόπτου θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης που μπορεί να ξεπεράσει τα πέντε έτη.
Η Βιέννη θεωρείται, παραδοσιακά, από τις εποχές του Β’ ΠΠ και του Ψυχρού Πολέμου, κομβική πόλη για την δράση δικτύων κατασκοπείας με τις intelligence communities στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπολογίζουν πως ακόμη και σήμερα στην επικράτεια της πόλης δρουν κατάσκοποι ή δίκτυα συλλογής πληροφοριών που ξεπερνούν σε αριθμό τις 7.000.
Ο Έλληνας spymaster και οι Stinger
Την περίοδο 1986-1987 μια υπόθεση κατασκοπείας μεταξύ Δύσης-Σοβιετικής Ένωσης με φόντο την δράση ενός Έλληνα κατασκόπου δημιούργησε ένα αντίστοιχο θρίλερ στην Αθήνα. Ένας, πάλι 39χρονος, Έλληνας πολίτης που εργάζονταν ως ηλεκτρολόγος μηχανικός αποκαλύφθηκε ως άνθρωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που πουλούσε προς την Σοβιετική Ένωση τα σχέδια ανάπτυξης και χρήσης των φορητών ΑΑ πυραύλων Stinger. Ο Mιχάλης Μεγαλοκονόμος αποκαλύφθηκε από τον τότε υποσταθμάρχη της στρατιωτικής διεύθυνσης της KGB, Σεργκέϊ Μποχάνι ο οποίος -μέσω Αθήνας- αυτομόλησε στις ΗΠΑ τον Μάη του 1986 -σε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Μποχάνι αποκάλυψε εκτεταμένο δίκτυο κατασκοπείας υπέρ των Σοβιετικών με έδρα την Αθήνα στο οποίο πέραν του Μεγαλοκονόμου έδρασαν και οι Νικόλαος Πιτσούλης καθώς και ο αξιωματικός του Ναυτικού, Βασίλης Σερεπέσιος. Ο πρώτος απαλλάχθηκε των κατηγοριών -επίσης για πώληση τεχνολογίας- στην Σοβιετική Ένωση ενώ στη περίπτωση του δεύτερου είχε αποκαλυφθεί πως δρούσε ως πληροφοριοδότης της KGB από το 1977!
Η υπόθεση Μεγαλοκονόμου οδήγησε τότε σε σφοδρή σύγκρουση της κυβέρνησης Παπανδρέου με την αξιωματική αντιπολίτευση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και σε κρίση Ουάσιγκτον-Αθήνας. Η δε τελική έκβαση της ιστορίας οδήγησε την Ελλάδα εκτός του προγράμματος συμπαραγωγής των πυραύλων Stinger.