ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάλεσμα του G7 σε «παύσεις» και «δράση για την ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα

Η δήλωση των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Τόκιο, αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»

Kathimerini.gr

Το G7 εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι απαιτείται «επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα».

Παράλληλα, υποστηρίζει «τις ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους για τη διευκόλυνση της επείγουσας βοήθειας, της μετακίνησης των πολιτών και της απελευθέρωσης των ομήρων».

Η δήλωση των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Τόκιο, αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ενώ δεν καλεί σε κατάπαυση του πυρός.

Υπενθυμίζεται ότι οι «ανθρωπιστικές παύσεις» είναι μικρότερες από τις εκεχειρίες, οι οποίες είναι γενικά μεγαλύτερες και αποτελούν μέρος μιας πολιτικής διαδικασίας.

Το Ισραήλ απορρίπτει εκεχειρία

Ο ηγέτης του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, η οποία, όπως λέει, θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυνταχθεί. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα εξετάσει «μικρές τακτικές παύσεις».

Η κοινή δήλωση των ισχυρότερων οικονομικά κρατών –ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ευρωπαϊκή Ενωση– είναι η δεύτερη της ομάδας μετά την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς τον περασμένο μήνα.

Στήριξη στην Ουκρανία

Παράλληλα, οι υπουργοί διαβεβαίωσαν από το Τόκιο ότι το G7 σκοπεύει «να ενισχύσει τον συντονισμό της αναφορικά με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με στόχο να περιορίσει την πρόσβασή της σε κρίσιμης σημασίας προϊόντα και τεχνολογίες» και «να λάβει νέα μέτρα ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο η Μόσχα να παρακάμψει τους περιορισμούς αυτούς», αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν των υπουργών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν ακόμη από την Κίνα «να μην βοηθά» τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Διχασμένο το G7

Το G7 φάνηκε να δυσκολεύεται να συμφωνήσει σε σταθερή, ενιαία προσέγγιση για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητά του στην αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων.

Η μοναδική άλλη δήλωση του G7 ήρθε μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του στις 12 Οκτωβρίου και περιελάμβανε λίγες, σύντομες προτάσεις. Αλλα μέλη της ομάδας έχουν εκδώσει κοινές δηλώσεις.

Οι διαιρέσεις του G7 ήταν επίσης εμφανείς στα Ηνωμένα Εθνη, με τη Γαλλία να ψηφίζει υπέρ ενός ψηφίσματος που ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία στη σύγκρουση στις 26 Οκτωβρίου, τις ΗΠΑ να αντιτίθενται και τα άλλα μέλη της ομάδας να απέχουν.

Μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη Μέση Ανατολή

Οι υπουργοί την Τρίτη συζήτησαν επίσης για το τι θα συμβεί μετά τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα και για το πώς θα αναζωογονηθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Ιαπωνία στην ανακοίνωσή της.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις επιλογές που συζητούνται αν η Χαμάς εκδιωχθεί από τη Γάζα ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών του παλαιστινιακού θυλάκου.

Το Ισραήλ είναι ασαφές όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του για τη Γάζα. Στα πρώτα άμεσα σχόλια επί του θέματος, ο Νετανιάχου δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει να έχει την ευθύνη ασφαλείας για τη Γάζα «επ’ αόριστον».

Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν δήλωσε στη Wall Street Journal ότι το Ισραήλ επιθυμεί να βρίσκεται η περιοχή υπό διεθνή συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία ή να διοικείται από τους πολιτικούς ηγέτες της Γάζας.

Διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον, στα Ηνωμένα Εθνη, στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής έχουν επίσης αρχίσει να σταθμίζουν τις επιλογές.

Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στη μετασυγκρουσιακή Γάζα, προσωρινή διοίκηση υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων που θα αποκλείει τους πολιτικούς της Χαμάς, προσωρινό ρόλο ασφάλειας και διακυβέρνησης για τα γειτονικά αραβικά κράτη και την προσωρινή εποπτεία του εδάφους από τον ΟΗΕ, ανέφερε το Reuters αυτόν τον μήνα.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X