ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισραηλινός στρατός: Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στη βόρεια Γάζα

«Είδαμε 50.000 πολίτες της Γάζας να μετακινούνται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς τα νότια»

Kathimerini.gr

Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο της βόρειας Γάζας την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι έχουν μετακινηθεί νότια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Είδαμε 50.000 πολίτες της Γάζας να μετακινούνται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς τα νότια. Μετακινούνται γιατί καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο στο βορρά», δήλωσε, για να προσθέσει: «Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο και συνεχίζει να χάνει τον έλεγχο στο βορρά».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο Χαγκάρι υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά το Ισραήλ έχει επιτρέψει ανθρωπιστικές παύσεις σε συγκεκριμένες ώρες για να επιτρέψει στους κατοίκους να μετακινηθούν νότια.

Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet δημοσίευσαν αποσπάσματα από ανακρίσεις μελών της Χαμάς, που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz, οι μαχητές αυτοί που συνελήφθησαν ανέφεραν κατά την ανάκρισή τους, ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ασθενοφόρα, νοσοκομεία, τζαμιά και σχολεία για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, δημοσιεύτηκε η ηχογραφημένη συνομιλία ενός κατοίκου της Γάζας με έναν άνδρα της Χαμάς, κατά την οποία ο δεύτερος ισχυρίζεται ότι μπορεί να φύγει «με όποιο ασθενοφόρο θέλει» από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ένας από τους τρομοκράτες της Χαμάς που ανακρίθηκε από το Shin Bet είπε ότι ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς έχει τα δικά του ασθενοφόρα, μερικά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις και η εμφάνισή τους είναι «παρόμοια με τα πολιτικά ασθενοφόρα για να αποφευχθεί η πρόκληση υποψιών ή να γίνουν στόχος του Ισραήλ».

Σύμφωνα με έναν άλλο τρομοκράτη, κατά τη διάρκεια της μάχης, ασθενοφόρα χρησιμοποιούνται για την εκκένωση μαχητών και τρομοκρατών.

Η Χαμάς χρησιμοποιεί ασθενοφόρα για τη μεταφορά τροφίμων, εκρηκτικών και όπλων επειδή θεωρείται ασφαλής τρόπος για να το κάνει.

«Οι περισσότεροι από τους ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς κρύβονται σε νοσοκομεία, ειδικά στο νοσοκομείο αλ-Σίφα», είπε ένας από τους ανακριθέντες.

Η κυβέρνηση της Χαμάς κατηγόρησε την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για συμπαιγνία με το Ισραήλ στον αναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού της βόρειας Λωρίδας της Γάζας προς τη νότια.

«Η UNRWA και οι αξιωματούχοι της φέρουν την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής καθώς υπάκουσαν από την πρώτη στιγμή στις διαταγές της κατοχής, εγκαταλείποντας τις θέσεις τους και αποποιούμενοι την ευθύνη τους απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της βόρειας Γάζας», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Σαλαμέχ Μααρούφ, καταγγέλλοντας «μια ξεκάθαρη συμπαιγνία της υπηρεσίας του ΟΗΕ με την κατοχή (Ισραήλ σ.σ.) και τα σχέδιά της, του αναγκαστικού εκτοπισμού».

Ισραηλινός στρατός: Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στη βόρεια Γάζα-1

Η Χαμάς κατηγόρησε την UNRWA ότι άφησε τον παλαιστινιακό λαό «χωρίς στέγη, χωρίς νερό, χωρίς τροφή, χωρίς θεραπευτική αγωγή και ότι έκλεισε τα αφτιά στις κραυγές πόνου και οδύνης».

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης στη Μέση Ανατολή (UNRWA) παρέχει εκπαιδευτικές, υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, όπως και υπηρεσίες μικροχρηματοδότησης, βελτίωσης των καταυλισμών, έκτακτης βοήθειας σε εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία. 

Οι υπηρεσίες της προορίζονται γι αυτούς που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης μεταξύ των προσφύγων, τους Παλαιστίνιους αυτούς που εκδιώχθηκαν από τη γη τους κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 και που αντιπροσωπεύουν σήμερα μαζί με τους απογόνους τους σχεδόν το 80% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNRWA.

«Πολύ πρόωρο να εξεταστούν σενάρια για την επόμενη ημέρα»

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί «πολύ πρόωρη» την εξέταση πιθανών «σεναρίων» για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, η οποία θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί», ωστόσο ήδη συζητά με άλλες χώρες το θέμα αυτό. «Είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για τα σενάρια της ‘επόμενης ημέρας’ μετά τη Χαμάς», είπε ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Εϊλόν Λεβί. «Θα ήθελα η ‘ημέρα μετά τη Χαμάς’ να είναι την επόμενη εβδομάδα, όμως πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος», πρόσθεσε. 

«Εξετάζουμε πολλές πιθανότητες σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας», συνέχισε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «ο κοινός παρονομαστής» είναι ότι η Γάζα θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί ώστε να μην ξαναγίνει ποτέ «φωλιά τρομοκρατίας». Νωρίτερα, ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού κυβερνητικού συμβουλίου και μέχρι πρόσφατα ηγέτης της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε έναν «εναλλακτικό μηχανισμό για τη Γάζα» αφού ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση. «Όμως η Χαμάς δεν θα αποτελέσει μέρος του», τόνισε. 

Ισραηλινός στρατός: Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στη βόρεια Γάζα-2

Νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια

Δεκαεννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα.

Κατά την επίθεση χτυπήθηκε σπίτι στο κέντρο του καταυλισμού, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΟΗΕ: Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. «Οι ωμότητες που διέπραξαν οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στις 7 Οκτωβρίου ήταν ειδεχθείς, ήταν εγκλήματα πολέμου, όπως είναι και η συνεχιζόμενη κράτηση των ομήρων», είπε ο Φόλκερ Τουρκ, επισκεπτόμενος τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, από την αιγυπτιακή πλευρά. «Η συλλογική τιμωρία των Παλαιστίνιων πολιτών από το Ισραήλ είναι επίσης έγκλημα πολέμου, όπως και η παράνομη, εξαναγκαστική εκκένωση των αμάχων», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα μέσω της Ράφα, είπε: «Αυτή η σανίδα σωτηρίας είναι εξωφρενικά λεπτή». «Καλώ κατεπειγόντως όλα τα μέρη να συμφωνήσουν τώρα μια κατάπαυση του πυρός», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι επιτακτικές ανάγκες, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι τρεις: η παράδοση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η απελευθέρωση των ομήρων και ο τερματισμός της κατοχής.

«Πέσαμε από τον γκρεμό και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι πράξεις του ενός μέρους δεν δίνουν άφεση στις πράξεις του άλλου», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση