ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΗΠΑ – δασμοί: Ρεπουμπλικανικός «εμφύλιος» με εσωκομματικά πυρά

Το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο βλέπει τη συνοχή του να λυγίζει - Τα (τουλάχιστον) 2 στρατόπεδα, η γκρίνια των ινφλουένσερ και τα «γαλλικά» των αντιπάλων

Του Γιώργου Σκαφιδά

Mασκ εναντίον Ναβάρο… Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εναντίον Τραμπ… συντηρητικοί podcasters εναντίον συντηρητικών ινφλουένσερ… υπουργοί εναντίον υπουργών…

Το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο βλέπει τη συνοχή του να λυγίζει υπό το βάρος των δασμών που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τι είναι τελικά αυτοί οι δασμοί; Μέσο «απελευθέρωσης» των ΗΠΑ ή νέο βαρίδι; Κίνηση χειραφέτησης ή καταστροφικός αυτοτραυματισμός; Μέσο διαπραγμάτευσης ή νέο τετελεσμένο;

Ο καθένας έχει την άποψή του, και ο πρόεδρος τη δική του

Διαφορετικοί αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ δίνουν προς το παρόν πολύ διαφορετικές, όχι μόνον αποκλίνουσες αλλά ακόμη και αντικρουόμενες, απαντήσεις. Αλλοι, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και ο σύμβουλος εμπορίου του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο, επέμεναν ότι οι δασμοί που ανακοινώθηκαν δεν τελούν υπό διαπραγμάτευση. Στον αντίποδα ωστόσο, αξιωματούχοι όπως ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ, διεμήνυαν ότι δασμοί θα είναι ακριβώς αυτό: το αντικείμενο δηλαδή των διαπραγματεύσεων που πρόκειται τώρα να ακολουθήσουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους εμπορικούς τους εταίρους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχήθηκε από την πλευρά του, την περασμένη Τρίτη, ότι πολλές χώρες είναι έτοιμες «να του φιλήσουν τον κ…» προκειμένου να εξασφαλίσουν μια συμφωνία.

Εντός της αμερικανικής διοίκησης, η «τυφλή υπακοή» στον ηγέτη Τραμπ δείχνει πια να πνέει τα λοίσθια, μόλις δυόμισι μήνες έπειτα από την ορκωμοσία του νέου προέδρου.

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές πήραν αποστάσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο στο θέμα των δασμών, κάποιοι εξ αυτών ασκώντας σκληρή κριτική στον νέο επικεφαλής του Λευκού Οίκου. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα ονόματα των: Ραντ Πολ, Σούζαν Κόλινς, Μιτς ΜακΚόνελ, Λίσα Μερκόφσκι, Τεντ Κρουζ, Τσακ Γκράσλεϊ και Τομ Τίλις.

Παράλληλα, ο πολυδισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, ο άνθρωπος δηλαδή που συνέβαλε οικονομικά περισσότερο από κάθε άλλον στην εκλογική νίκη του Ντ. Τραμπ και που τώρα καλείται να διευθύνει το νεοσύστατο τμήμα αποδοτικότητας (DOGE) της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, παρουσιάστηκε να αποκηρύσσει ανοιχτά ως αντιπαραγωγικούς τους δασμούς που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον Αμερικανό πρόεδρο και να επιτίθεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς στον Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλο του Τραμπ σε θέματα εμπορίου.

Αλλά και πέρα από τις τάξεις της ιδίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η εσωκομματική ανταρσία δείχνει να εξαπλώνεται πια και στον χώρο των social media, από ανθρώπους, κυρίως άνδρες, που είχαν πάρει θέση στο πλευρό του προέδρου στον οποίο τώρα ασκούν κριτική.

Ρήγματα στην ανδρόσφαιρα των social media

Σοσιαλμιντιaκές προσωπικότητες με συνολικά δεκάδες εκατομμύρια online ακολούθους, που είχαν στηρίξει ανοιχτά την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζονται τώρα να «αδειάζουν» τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κριτικάροντας ως λανθασμένες κάποιες από τις κινήσεις του κυρίως με αιχμή το θέμα των δασμών.

Ο Ντέιβ Πόρτνοϊ, ο Μπεν Σαπίρο, ο Τζο Ρόγκαν και ο Αντιν Ρος εμφανίστηκαν να ασκούν κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ, άλλοι εξ αυτών περισσότερο και άλλοι λιγότερο άμεση.

«Ο Τραμπ επέβαλε τους δασμούς του παντού […] και τώρα όλα χάνονται εξαιτίας αυτού […] Οι δασμοί του Τραμπ έχουν αποδεκατίσει την αγορά και τα πράγματα είναι τώρα άσχημα […] Αν ήταν πρόεδρος ο Μπάιντεν και έκανε κάτι τέτοιο, και βύθιζε το χρηματιστήριο, τώρα θα τον σταυρώναμε…», υποστηρίζει ο Πόρτνοϊ σε βίντεο. «Τι στο διάολο συμβαίνει στη χώρα; Γιατί φτώχυνα;», διερωτάται από την πλευρά του ο Ρος, ενώ ο Ρόγκαν, ο πιο επιτυχημένος podcaster σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε αρχίσει να ασκεί κριτική στη διοίκηση Τραμπ ήδη από παλαιότερα, για το θέμα των απελάσεων όχι στο σύνολό τους αλλά όσων εξ αυτών έλαβαν χώρα αδιακρίτως κατά μεμονωμένων ατόμων που τελικώς απελάθηκαν ενώ δεν θα έπρεπε.

Οσο για τον Σαπίρο, εκείνος έσπευσε να πάρει ανοιχτά θέση στο πλευρό του Ελον Μασκ και στην ελπίδα που εξέφρασε ο τελευταίος να υπάρξει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (μηδενικών δασμών) με την Ευρώπη, μια συμφωνία δηλαδή ακριβώς αντίθετη από όσα προωθεί τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ επηρεασμένος, όπως καταγγέλλεται, από τον Πίτερ Ναβάρο. «Ο Ναβάρο έχει άδικο, και ο Ελον Μασκ έχει δίκιο. Είναι τόσο απλό», αναφέρει ο Σαπίρο.

Παράλληλα ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι πολιτικά συντηρητικοί Αμερικανοί ινφλουένσερ, όπως ο Τιμ Πουλ, ο Κλέι Τράβις, ο Μπένι Τζόνσον και ο Τσάρλι Κιρκ για παράδειγμα, που επιμένουν να υπερασπίζονται τους δασμούς του Τραμπ ως «αναγκαίους».

«Η αναταραχή στις αγορές επιβαρύνει τη σχέση της ανδρόσφαιρας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Συντηρητικοί podcasters διχάζονται για τις επιπτώσεις των δασμών», γράφουν χαρακτηριστικά σε ανάλυσή τους οι FT.

Τα συγκεχυμένα και σε έναν βαθμό αντικρουόμενα μηνύματα που διακινούνται επί του παρόντος από το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο στις ΗΠΑ δεν αποτελούν, ωστόσο, κάποια καλά συντονισμένη κίνηση στρατηγικής. Αντιθέτως, φανερώνουν ουσιαστικές διαφωνίες γύρω από τις προωθούμενες πολιτικές και τα μέσα επίτευξής τους, διαφωνίες που εδράζονται σε ιδεολογικές βάσεις αλλά και επί του προσωπικού.

Οι υποομάδες και η εμφύλια σύγκρουσή τους

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ομάδα Τραμπ (team Trump) παρουσιάζεται να έχει χωριστεί σε δύο υποομάδες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Εντ Μιλς (της εταιρείας Raymond James Financial, Inc.) τον οποίο επικαλείται ο ιστοχώρος Semafor. Από τη μία πλευρά είναι όσοι παρουσιάζονται να επικροτούν τους δασμούς χωρίς επιφυλάξεις και «ναι μεν, αλλά» (ο εμπορικός σύμβουλος Ναβάρο, ο υπουργός Εμπορίου Λούτνικ, ο εμπορικός αντιπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ) – η καλούμενη «team tariff». Από την άλλη πλευρά ωστόσο, παίρνουν θέση όσοι θα ήθελαν να επαναδιαπραγματευτούν αυτούς τους δασμούς λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες των αγορών (ο υπουργός Οικονομικών Μπέσεντ, ο επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ) – η καλούμενη «team econ».

Προς το παρόν, αυτή που δείχνει να επικρατεί στο εσωκομματικό μπρα-ντε-φερ είναι η «team tariff». Ωστόσο, παράγοντες όπως ο Μασκ κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανοίγοντας εσωκομματικό μέτωπο με τον Πίτερ Ναβάρο… τον οποίο ο Μασκ χαρακτήρισε «ηλίθιο» και «πιο βλάκα ακόμη κι από ένα σακί με τούβλα», ενώ προηγουμένως ο Ναβάρο είχε επικρίνει τον «ιδιώτη επιχειρηματία» Μασκ για τα εισαγόμενα εξαρτήματα των αυτοκινήτων Tesla.

Στο τέλος της ημέρας ωστόσο, το ερώτημα θα είναι άλλο: «Ποιανού τον λαιμό θα πνίξω (σ.σ. από ποιον θα ζητήσω τα ρέστα, σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση) αν όλο αυτό αποδειχτεί λάθος;», διερωτήθηκε αυτήν την εβδομάδα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Τίλις, απευθυνόμενος στον εμπορικό αντιπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζέιμισον Γκριρ.

Από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα πρόκειται να κριθούν πολλά, κι όχι μόνον σε επίπεδο προσώπων.

Ο ίδιος ο Τραμπ δείχνει πάντως ότι εχει αρχίσει να βγαίνει από το απυρόβλητο… προτού καν συμπληρώσει ένα τρίμηνο στην προεδρία…    

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Σκαφιδά

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X