ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H Ε.Ε. συζητάει με Ουκρανία και Μολδαβία

Αρχίζουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 25 Ιουνίου – Το Πεντάγωνο επιτρέπει στο Κίεβο να πλήττει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους με αμερικανικούς πυραύλους

Kathimerini.gr

Tην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την εμπόλεμη Ουκρανία και τη Μολδαβία συμφώνησε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις συνομιλίες να πρόκειται να αρχίσουν στις 25 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Η Ουκρανία είχε καταθέσει αίτηση ένταξης μία εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, τον Φεβρουάριο του 2022, με την ηγεσία της Ε.Ε. να κινείται με πρωτοφανή ταχύτητα προκειμένου να προσφέρει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Η διαδικασία, όμως, έχει καθυστερήσει έκτοτε. Τα εγκαίνια των διαπραγματεύσεων, όμως, στέλνουν σαφές μήνυμα ευρωπαϊκής στήριξης προς τις δύο χώρες.

Σε χθεσινές δηλώσεις της, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού είπε: «Υπέγραψα την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. Η ένταξη στην Ευρώπη είναι το μονοπάτι μας προς την ειρήνη, την ευημερία και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών».

Νέοι κανόνες

Στο μεταξύ, νέους κανόνες εμπλοκής για τον ουκρανικό στρατό ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό Πεντάγωνο, επιτρέποντας στο Κίεβο να πλήττει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ απαιτούσαν από την Ουκρανία να αξιοποιεί τα οπλικά αυτά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών στόχων στη συνοριακή ζώνη. «Η Ρωσία χτυπάει συνεχώς ουκρανικούς στόχους εκτοξεύοντας πυραύλους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να απαντήσει σε τέτοιες επιθέσεις για να αμυνθεί», είπε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης την επίσπευση της προώθησης αντιαεροπορικών συστοιχιών Patriot και του αντιπυραυλικού συστήματος NASAMS. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου ασφαλείας Τζον Κέρμπι είπε ότι τα εντατικά ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών καθιστούν επιτακτική την επίσπευση των παραδόσεων αντιαεροπορικών όπλων.

Στο μεταξύ, αγωνιώδεις εκκλήσεις απευθύνουν μονάδες του ουκρανικού στρατού στο Κίεβο για ενισχύσεις σε άνδρες και οπλισμό στα πεδία μαχών του Ντονμπάς, όπου ο ρωσικός στρατός προελαύνει αργά, αλλά σταθερά. Στο χωριό Τσασίβ Γιαρ, δυτικά του Μπαχμούτ, η 24η μηχανοκίνητη ταξιαρχία της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι αναδιπλώθηκε σε νέα αμυντική γραμμή, υποχωρώντας κάτω από την πίεση ρωσικών αρμάτων μάχης, υποστηριζόμενων από drones και ελικόπτερα. «Ο εχθρός πραγματοποιεί κατά μέτωπον επιθέσεις και προσπαθεί ταυτόχρονα να υπερφαλαγγίσει τις θέσεις μας. Το μπαράζ πυροβολικού είναι αδιάκοπο», είπε στο BBC στέλεχος του επιτελείου στο Κίεβο.

Παύση υφυπουργού

Στο μεταξύ, την παύση του Ρώσου υφυπουργού Αμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ, μετά τη φυλάκισή του για διαφθορά, αποκάλυψε χθες ο ρωσικός Τύπος, με το Κρεμλίνο να κατηγορεί τους επικριτές της προεδρίας, οι οποίοι διάγουν πολυτελή βίο. Ο 48χρονος Ιβάνοφ, στενός συνεργάτης του πρόσφατα αποπεμφθέντος υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, συνελήφθη τον Απρίλιο για παθητική δωροδοκία. Δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε την Πέμπτη να παρατείνει την προσωρινή του κράτηση για άλλους τρεις μήνες. Εάν καταδικασθεί, ο Ιβάνοφ αντιμετωπίζει μέχρι και 15 χρόνια κάθειρξης.

Τον περασμένο μήνα οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τον υπαρχηγό του επιτελείου άμυνας, αντιστράτηγο Βάντιμ Σαμάριν, τον πρώην διοικητή των στρατευμάτων στην Ουκρανία, στρατηγό Ιβάν Ποπόφ, και τον αντιστράτηγο Γιούρι Κουζνέτσοφ, επικεφαλής του γραφείου προσωπικού της διοίκησης στρατού. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει κηρύξει μεγάλη εκστρατεία πάταξης της διαφθοράς, με τον Ιβάνοφ να θεωρείται ύποπτος σχετικά με είσπραξη προμηθειών για την ανακατασκευή της Μαριούπολης.

Η ρωσική θέση

Την ίδια ώρα, επιτακτική ανάγκη για συνομιλίες ασφαλείας με τις ΗΠΑ διαπιστώνει το Κρεμλίνο, προειδοποιώντας όμως ότι αυτές πρέπει να είναι «συνολικές» προκειμένου να περιλαμβάνουν και το ζήτημα της Ουκρανίας. Η Ουάσιγκτον αρνείται τις κατηγορίες της Μόσχας για ανάδειξη των ΗΠΑ σε άμεσο πρωταγωνιστή του πολέμου στην Ουκρανία εξαιτίας του εξοπλισμού του Κιέβου με αμερικανικά όπλα. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι κάθε διαπραγμάτευση για τον πόλεμο πρέπει να προκύψει μέσα από ουκρανική πρωτοβουλία. Την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μετατροπής του ρωσικού αμυντικού δόγματος, προκειμένου αυτό να περιλαμβάνει χρήση πυρηνικών όπλων πεδίου μάχης.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση