ΠΗΓΗ: CNN
Μια σειρά από προκλητικές δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αναζωπυρώσει σενάρια περί αμερικανικής εδαφικής επέκτασης που θυμίζουν εποχές «Πεπρωμένου Προορισμού» (Manifest Destiny) – την πίστη στο «θεϊκό δικαίωμα» των Ηνωμένων Πολιτειών να επεκταθούν σε όλη την ήπειρο.
Στο επίκεντρο βρίσκονται ο Παναμάς, η Γροιλανδία και ο Καναδάς, με τον Τραμπ να φέρνει και πάλι στο προσκήνιο ιδέες που περιλαμβάνουν από την επαναδιαπραγμάτευση της κυριότητας της Διώρυγας μέχρι την εξαγορά της Γροιλανδίας.
Μιλώντας σε ακροατήριο συντηρητικών ακτιβιστών στην Αριζόνα, ο Τραμπ ζήτησε μείωση των τελών για αμερικανικά πλοία που διασχίζουν τη Διώρυγα του Παναμά, προειδοποιώντας πως, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα επιδιώξει να επαναφέρει την αμερικανική κυριότητα της περιοχής.
«Στους αξιωματούχους του Παναμά, σας προειδοποιώ: φροντίστε να συμμορφωθείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνιο, απάντησε άμεσα, δηλώνοντας ότι «κάθε τετραγωνικό μέτρο της Διώρυγας ανήκει στον Παναμά και θα συνεχίσει να ανήκει».
Υπενθύμισε επίσης ότι η Διώρυγα, υπό παναμαϊκή διοίκηση εδώ και 25 χρόνια, αποφέρει σημαντικά έσοδα για τη χώρα.
Επιστροφή στη Γροιλανδία
Ο Τραμπ επανέφερε την πρότασή του για εξαγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία, χαρακτηρίζοντάς τη «απολύτως απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».
Οι Δανοί, όπως και το 2019, απέρριψαν την πρόταση, με τον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας, Μούτε Εγκεδε, να δηλώνει: «Η Γροιλανδία είναι δική μας και δεν πωλείται».
Παράλληλα, ο Τραμπ αστειεύτηκε για την πιθανότητα προσάρτησης του Καναδά ως 51ης πολιτείας των ΗΠΑ.
Αν και οι δηλώσεις αυτές φαίνεται να έχουν περισσότερο χιουμοριστικό χαρακτήρα, εντάσσονται σε μια σειρά προκλήσεων που περιλαμβάνουν και την επιβολή δασμών 25% σε προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης.
Ανασύνθεση της εξωτερικής πολιτικής
Οι κινήσεις αυτές, παρά τις αντιδράσεις που προκαλούν, ενισχύουν τη ρητορική του Τραμπ περί «America First». Υποδηλώνουν επίσης μια πιο επιθετική στάση στις διεθνείς σχέσεις, που ξεκινά πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του.
Αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με το αν οι δηλώσεις του προέδρου αποτελούν σοβαρές πολιτικές προτάσεις ή απλώς επικοινωνιακές κινήσεις για να κρατήσει τη βάση του ενεργοποιημένη.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Τραμπ επανέρχεται σε τέτοιου είδους προκλήσεις, ακόμη και μετά την απόρριψή τους στο παρελθόν, δημιουργεί ανησυχίες για την κατεύθυνση που θα λάβει η εξωτερική πολιτική της χώρας.
Οπως, άλλωστε, τόνισε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριντα Κάρλος Χιμένεζ, «με τον Τραμπ πρέπει πάντα να τον παίρνουμε στα σοβαρά, ακόμη κι αν αυτά που λέει φαίνονται υπερβολικά».