ΠΗΓΗ: Reuters
Για πρώτη φορά στους οκτώ μήνες του πολέμου της Γάζας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε αναλυτικό σχέδιο τριών φάσεων, με τελικούς στόχους τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων και μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων. Με 14 ψήφους υπέρ, καμία κατά και μία αποχή (Ρωσία), το ανώτατο όργανο των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το σχέδιο που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, παραπλήσιο με την πρόταση που είχε παρουσιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου.
Παρέμενε ασαφές μέχρι χθες το βράδυ, πάντως, αν οι δύο εμπόλεμες πλευρές θα δέχονταν να εφαρμόσουν την απόφαση, έστω και στην πρώτη φάση της, που προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τα αστικά κέντρα και ανταλλαγή μέρους των αιχμαλώτων από τις δύο πλευρές. Παρότι η κυβέρνηση του Ισραήλ και η πολιτική ηγεσία της Χαμάς εμφανίστηκαν ανοιχτές στην αποδοχή του σχεδίου, δεν υπήρξε καμία δήλωση επίσημης και σαφούς υιοθέτησής του από καμία πλευρά.
Η είδηση για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας βρήκε τον Αντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της όγδοης περιοδείας του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου. Εξερχόμενος από συνάντηση με συγγενείς ομήρων, στο Τελ Αβίβ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βεβαίωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον οποίο είχε συναντήσει το προηγούμενο βράδυ στην Ιερουσαλήμ, τον βεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει το σχέδιο εκεχειρίας και προσέθεσε: «Επομένως, έχουμε όλες τις ψήφους (υπέρ του σχεδίου) και η μόνη που απομένει είναι εκείνη της Χαμάς».
Ωστόσο, ούτε η εκπρόσωπος του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ούτε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Νετανιάχου, που μίλησε χθες σε δημοσιογράφους επιμένοντας να κρατήσει την ανωνυμία του, υιοθέτησαν ρητά το αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας. Ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας «δίνει τη δυνατότητα στο Ισραήλ να πετύχει τους στόχους του», αφού προηγουμένως είχε καταστήσει σαφές ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει αν δεν επιτευχθούν «η ολοσχερής καταστροφή των στρατιωτικών και διοικητικών δυνατοτήτων της Χαμάς» και η απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Από την πλευρά της Χαμάς, ο εκπρόσωπός της Χουσάμ Μπαντράν υπογράμμισε χθες από το Κατάρ ότι η οργάνωση «αντιμετωπίζει θετικά» το σχέδιο εκεχειρίας και ότι το μοναδικό εμπόδιο στην υιοθέτησή του είναι ο Νετανιάχου. Ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «ελπιδοφόρο μήνυμα» τις θετικές δηλώσεις της εξόριστης πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς, τόνισε όμως ότι η τύχη της απόφασης βρίσκεται στα χέρια του αρχηγού της στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος εκτιμάται πως ακολουθεί την πιο σκληρή γραμμή. Ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρει ότι στην αρχή του Ραμαζανίου ο Σινουάρ κάλεσε την εξόριστη ηγεσία της οργάνωσης να μην ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις».