ΠΗΓΗ: Reuters
Θύελλα προκάλεσε χθες το μεσημέρι η δήλωση του επικεφαλής του γκωλικού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, Ερίκ Σιοτί, για συμμαχία με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση στις βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου – 7ης Ιουλίου. Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης παραδοσιακού αστικού κόμματος στη Γαλλία εμφανίζεται πρόθυμος να παραβιάσει την «υγειονομική ζώνη» που υψώνουν οι γαλλικές κυβερνήσεις απέναντι στην Ακροδεξιά.
«Μια συμμαχία, στην οποία θα διατηρούμε τη φυσιογνωμία μας, είναι αναγκαία με την Εθνική Συσπείρωση και τους υποψηφίους της», είπε ο Σιοτί μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, για να προσθέσει ότι έχει ήδη συζητήσει για το θέμα με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά. Η είδηση προκάλεσε σοκ στο κεντροδεξιό κόμμα, με παραιτήσεις στελεχών και έντονη κριτική κατά της μονομερούς πρωτοβουλίας του Σιοτί.
Η Μαρίν Λεπέν επαίνεσε τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών για τη «γενναία επιλογή του» και «το αίσθημα ευθύνης που επέδειξε», για να προσθέσει την ελπίδα της ότι πολλές προσωπικότητες του κόμματος θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Η υποψήφια πρόεδρος χαιρέτισε την πρωτοβουλία ως ιστορική ρήξη με την παραδοσιακή άρνηση της Δεξιάς να συνεργασθεί με την Ακροδεξιά. Το κόμμα του Σιοτί, που έλαβε το όνομα Ρεπουμπλικανοί κατόπιν απόφασης του Νικολά Σαρκοζί, ιδρύθηκε από τον Σαρλ ντε Γκωλ και ανέδειξε προέδρους όπως ο Ζακ Σιράκ και ο Σαρκοζί. Κάθε συνεργασία με τη γαλλική άκρα Δεξιά, που αντλεί τις ιδεολογικές ρίζες της από το αντισημιτικό κίνημα των αρχών του 20ού αιώνα και συνεργάσθηκε με τους ναζί, αποτελούσε ανέκαθεν ανάθεμα για το κόμμα του Ντε Γκωλ.
«Υστερα από 40 χρόνια αυτού του ψευδοτείχους ασφαλείας, το οποίο οδήγησε σε τόσες εκλογικές ήττες, είναι ώρα να εξαφανισθεί», υπογράμμισε χθες η Λεπέν από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης. Την πρωτοβουλία του Σιοτί καταδίκασε πρώτος ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μπρινό Ρεταγιό, λέγοντας: «Το κόμμα μας ουδέποτε υπήρξε προσωποπαγές. Τέτοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά».
Ο πρόεδρος της Γερουσίας και μέλος του κόμματος Ζεράρ Λαρσέ έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Ο Σιοτί εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του. Εκτιμώ ότι δεν μπορεί να ηγείται του κινήματός μας και θα όφειλε να παραιτηθεί». Επικριτικός υπήρξε ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών, αποστάτης των Ρεπουμπλικανών και σημερινό στέλεχος της προεδρικής συμμαχίας υπό τον Μακρόν, Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος περιέγραψε την κίνηση του Σιοτί ως «ατιμωτική για την γκωλική οικογένεια», για να τη συγκρίνει με τις συμφωνίες του Μονάχου με τη ναζιστική Γερμανία.
Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν απέρριψε χθες κάθε ενδεχόμενο παραίτησής του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του περιοδικού της Figaro εάν ήταν τρελός να καταφύγει αιφνιδιαστικά στην κάλπη, ο Μακρόν κάγχασε λέγοντας: «Σκέφτομαι μόνο τη Γαλλία. Αυτή ήταν η σωστή απόφαση για το συμφέρον της χώρας», για να καταλήξει ότι είναι πρόθυμος να αντιπαρατεθεί σε ντιμπέιτ με τη Μαρίν Λεπέν.
Μόλις 19 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο στη συντομότερη προεκλογική περίοδο της 5ης Δημοκρατίας, σφυγμομέτρηση της εταιρείας Harris έδειξε ότι το προεδρικό κόμμα εξασφαλίζει 19% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 34% υπέρ της Συσπείρωσης. Με πρωτοφανή ταχύτητα αντέδρασε, πάντως, η γαλλική Αριστερά στην προκήρυξη εκλογών, ανακοινώνοντας στις 11 το βράδυ της Δευτέρας τη σύσταση Λαϊκού Μετώπου με στόχο την ανάσχεση της Ακροδεξιάς. Στο συλλογικό σχήμα θα συμμετάσχουν τα περισσότερα κόμματα της Αριστεράς, με εξαίρεση το συνεργαζόμενο με τους σοσιαλιστές κόμμα του Ραφαέλ Γκλικσμάν.