Ο αμφιλεγόμενος συνταγματικός ελιγμός του Μισέλ Μπαρνιέ που παρέκαμπτε την Εθνοσυνέλευση και θα επέβαλλε νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αριστερής αντιπολίτευσης που απάντησε με πρόταση δυσπιστίας – η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο, Τετάρτη, ή την Πέμπτη.
Κάπως έτσι, μόλις τρεις μήνες μετά τον διορισμό του πολύπειρου πολιτικού, η Γαλλία εισέρχεται, αν και όχι απροσδόκητα, σε μία νέα πολιτική δίνη με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, προειδοποίησαν πως θα υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Και αν πράγματι η Εθνοσυνέλευση ανατρέψει τον Μπαρνιέ, θα είναι η πρώτη φορά που μια γαλλική κυβέρνηση «θα υποστεί την ταπείνωση να χάσει ψήφο δυσπιστίας, από το 1962» σημειώνει το Politico.
Θα πέσει η κυβέρνηση;
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η γαλλική κυβέρνηση θα πέσει αυτήν κιόλας την εβδομάδα, πλην συγκλονιστικού απροόπτου ή «κάποιου θαύματος της τελευταίας στιγμής», όπως το έθεσε ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση (RN) στη Γαλλία, Ζορντάν Μπαρντελά.
Ωστόσο, όπως σχολιάζει το Politico, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα τέτοιο θαύμα. Χθες, Δευτέρα, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν προσπάθησε να αποσπάσει άλλη μια παραχώρηση από την κυβέρνηση, ζητώντας να αναβληθεί η απόφαση για την αναπροσαρμογή των συντάξεων σε ποσοστό που να καλύπτει αυτό του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο Μπαρνιέ τράβηξε «κόκκινη γραμμή» σε ένα μέτρο που θα κόστιζε στην κυβέρνηση αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, δίνοντας τέλος στο «πινγκ πονγκ» αξιώσεων – παραχωρήσεων μεταξύ Λεπέν και κυβέρνησης.
«Είμαστε μπροστά στη στιγμή της αλήθειας», είπε μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ο άνθρωπος που διορίστηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν μόλις τον Σεπτέμβριο, σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης διεξόδου στην πολιτική κρίση. Μια κρίση που ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είχε πυροδοτήσει με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές.
Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού «έτοιμη να πατήσει τη σκανδάλη» για την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, λέει το Politico – Φωτ.: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Ωστόσο, σε αυτήν την εύθραυστη εξίσωση, ο Μπαρνιέ απέλαυε μόνο της υποστήριξης του συνασπισμού του Μακρόν και των συντηρητικών στο Κοινοβούλιο. Με τον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις πρόωρες εκλογές, να δεσμεύεται πως θα ρίξει την κυβέρνηση, η επιβίωση του Μπαρνιέ βασιζόταν από τη διάθεση και τις προθέσεις της επικεφαλής της Ακροδεξιάς.
«Και η Λεπέν μοιάζει τώρα σχεδόν έτοιμη να πατήσει τη σκανδάλη», σημειώνει το Politico.
Θα προκηρυχθούν νέες εκλογές;
Προσώρας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν θα υπάρξουν νέες εκλογές – τουλάχιστον όχι για τους επόμενους μήνες.
«Θα περίμενε κανείς ότι μετά από εβδομάδες πολιτικής αναταραχής, τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή επιστροφή στις κάλπες, ωστόσο, η Γαλλία δεν λειτουργεί έτσι. Η μπάλα θα επιστρέψει στο γήπεδο του Μακρόν. Ο πρόεδρος, η θητεία του οποίου διαρκεί έως το 2027, ό,τι και αν συμβεί, μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού και κυβέρνησης» εξηγεί το Politico.
Οπως σημειώνεται, ακόμη και αν αυτή ήταν η πρόθεση του Γάλλου προέδρου, συνταγματικά δεν θα ήταν σε θέση να προσφύγει στις κάλπες καθώς «έπαιξε» (και έκαψε) το χαρτί των πρόωρων εκλογών τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές πριν το ερχόμενο καλοκαίρι – κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία μπορεί να παραταθεί για εβδομάδες ή και μήνες.
Η μόνη περίπτωση που η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές είναι η παραδοχή της ήττας από τον Μακρόν και η παραίτησή του. Ωστόσο, ο ίδιος απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, παρά το ολοένα και διογκούμενο κύμα δυσφορίας στο πρόσωπό του.
«Είναι μια ιδέα που θα μπορούσε να αρχίσει να κερδίζει έδαφος», δήλωσε ο Μπενζαμέν Μορέλ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas του Παρισιού. «Η Μαρίν Λεπέν μπορεί να αρχίσει να λέει ότι θα ανατρέψει κάθε κυβέρνηση μέχρι να παραιτηθεί ο Μακρόν».
Η νέα κυβέρνηση
Παρότι η νέα κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή μονόδρομος, η εξεύρεση και ο διορισμός πρωθυπουργού κοινής αποδοχής είναι από μόνη της πρόκληση στο διχασμένο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι διαιρεμένη σε τρία πολιτικά μπλοκ: τους κεντρώους του Μακρόν, τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό και τον αριστερό συνασπισμό. Οι τρεις αυτές συνιστώσες βρίσκονται ιδεολογικά διαμετρικά αντίθετα και αρνούνται να συνεργαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να ανατραπεί (ξανά) μέσα σε λίγες ημέρες.
«Για να διορίσεις μια νέα κυβέρνηση, πρέπει να βρεις έναν πολιτικό χώρο που θα τη στηρίξει», δήλωσε ο Μορέλ. «Αλλά οι κεντρώοι δεν μπορούν να στηρίξουν ούτε έναν ήπιο κεντροαριστερό υποψήφιο, όπως ο [πρώην πρωθυπουργός] Μπερνάρ Καζνέβ, επειδή αποστρέφονται το ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν», το οποίο είναι σύμμαχος των Σοσιαλιστών, είπε.
Ο Μακρόν θα μπορούσε να διορίσει έναν άλλο δεξιό πρωθυπουργό, όπως ο Μπαρνιέ, ο οποίος θα είχε την υποστήριξη των κεντρώων και των συντηρητικών και ο οποίος, επίσης όπως ο Μπαρνιέ, θα μπορούσε να προσπαθήσει να κερδίσει την εύνοια της Λεπέν.
Ωστόσο, το νέο αυτό πρόσωπο θα έπρεπε να κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις στην ακροδεξιά ηγέτιδα, ιδίως μετά το πρόσφατο κοινοβουλευτικό προηγούμενο, προκειμένου να επιβιώσει.
Ο Μπαρνιέ μπορεί να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για αρκετές εβδομάδες, καθώς ο Μακρόν αναζητά τη «χρυσή» επιλογή που θα μπορούσε να αποσπάσει τη συναίνεση της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης.
Μια νέα κρίση «α λα γκρέκα» στην ευρωζώνη;
Η πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ προκαλεί επίσης έντονη ανησυχία και στις Βρυξέλλες. Μετά την υπαγωγή της Γαλλίας σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω υπερβολικών δαπανών πέρυσι, οι Βρυξέλλες χαιρέτισαν τα σχέδια προϋπολογισμού του Μπαρνιέ, τα οποία αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος της χώρας από το 6,1% στο 5% του ΑΕΠ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, πολιτικοί και αναλυτές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πολιτικοοικονομική κρίση της Γαλλίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα κρίση της ευρωζώνης.
Δεμμένα τα χέρια του πρωθυπουργού Μπαρνιέ, αφού η κυβέρνησή του απολάμβανε μόνον τη στήριξη του συνασπισμού του Μακρόν και των συντηρητικών στο κοινοβούλιο – Φωτ.: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Το μεγάλο έλλειμμα και η κλιμάκωση του πολιτικού αδιεξόδου στη Γαλλία δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε μια δική της κρίση χρέους, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται πως στην ευρωζώνη σοβεί μία νέα κρίση, ανάλογη με της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Politico, η Ευρώπη δεν οδεύει προς το παρόν σε μία κρίση «αλά ελληνικά», ωστόσο, η κατάσταση έχει τη δυναμική να εκτραχυνθεί ραγδαία.
«Η πολιτική κρίση δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Η Γαλλία είναι αποδυναμωμένη από ένα τεράστιο έλλειμμα, το οποίο ο Μπαρνιέ προσπαθούσε να περιορίσει με μαζικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Μπαρνιέ τρομάζει ήδη τις χρηματοπιστωτικές αγορές – σε τέτοιο βαθμό που τη Δευτέρα θεώρησαν τα ελληνικά ομόλογα καλύτερης πιστοληπτικής ικανότητας από τα γαλλικά» σχολιάζει το Politico.
Πηγή: Politico