ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΝΑΤΟ: Τα τρία «στρατόπεδα» για την Ουκρανία & ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Οι νέες εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά το Κίεβο στο επίκεντρο της συνάντησης των 32 ΥΠΕΞ της Συμμαχίας - Πώς θα πειστεί ο Τραμπ

Kathimerini.gr

Οι νέες εγγυήσεις «ασφαλείας» που ζητά από το ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρόεδρος καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση του Κιέβου με αντιπυραυλικά συστήματα για αποτροπή επιθέσεων ενεργειακών στόχων θα απασχολήσουν απόψε το δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που διοργανώνει ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Μαρκ Ρούτε, παρουσία για πρώτη φορά της νέας επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και τελευταία, του Αμερικανού Άντονι Μπλίνκεν.

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» δεν θα είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ- με τον οποίο συναντήθηκε προσφάτως ο Μαρκ Ρούτε- καθώς και η αναζήτηση της «χρυσής τομής» σχετικά με την επόμενη «μέρα» στην Ουκρανία, αλλά και της στρατηγικής έναντι της Ρωσίας.

Πώς θα πειστεί ο Ντ. Τραμπ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναμένεται πάντως να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της Κίνας, που σύμφωνα με τη διακήρυξη της συνόδου της βορειοατλαντικής συμμαχίας τον περασμένο Ιούλιο χαρακτηρίζεται πια ως «κινητήρια δύναμη» (enabler) της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του με τους Financial Times ο Ρούτε εξήγησε πώς θα επιχειρήσει να πείσει τον Τραμπ να συνεχίσει τη στήριξη προς την Ουκρανία. Το βασικό επιχείρημα θα είναι πως ο άξονας όσων βοηθούν τη Ρωσία είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και… η Κίνα. «Το γεγονός ότι το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται τόσο στενά» αυτί σημαίνει ότι «σε διάφορα μέρη του κόσμου και όπου υπάρχει σύγκρουση, την οποία διαχειρίζονται πολιτικοί, υπάρχει αυξημένη διασυνδεσιμότητα» τόνισε ο Ρούτε. «Και είναι βέβαιο ότι ο Σι Tζινπίγκ παρακολουθεί ήδη στενά το τι θα προκύψει (σ.σ. από τον πόλεμο στην Ουκρανία» πρόσθεσε.

Η έκκληση του Κιέβου πάντως να προσκληθεί στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκει σύμφωνους τους «συμμάχους». Σε πρόσφατη επιστολή του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Άντρι Σίμπιχα προς τους 32 ομολόγους του αντανακλάται η νέα προσπάθεια του Κιέβου να εξασφαλίσει πρόσκληση ένταξης στη βορειοατλαντική συμμαχία, που αποτελεί άλλωστε μέρος του «σχεδίου νίκης» που παρουσίασε πρόσφατα ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σε συνέντευξή του με το βρετανικό δίκτυο Sky New το περασμένο Σάββατο, o Ζελένσκι είπε ότι εάν δοθεί υποψηφιότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και να επιτραπεί στη Ρωσία να κρατήσει προς το παρόν εδάφη που είχε καταλάβει θα μπορούσε να είναι μια λύση για να τερματιστεί ο πόλεμος. Η Ουκρανία παραδέχεται ότι δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ έως τότε, αλλά μια πρόσκληση θα έδειχνε στον Πούτιν ότι δεν μπορεί να πετύχει τουλάχιστον έναν από τους στόχους του, δηλαδή να εμποδίσει το Κίεβο να γίνει μέλος της συμμαχίας. «Αλλά η πρόσκληση πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της… Αυτό πρέπει να κάνουμε γρήγορα και τότε η Ουκρανία μπορεί να πάρει πίσω το άλλο μέρος της επικράτειάς της διπλωματικά» διευκρίνισε στη συνέντευξή του παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Τριχοτομημένο» το ΝΑΤΟ

Νατοϊκές πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών της Συμμαχίας για να προσκαλέσουν την Ουκρανία σε αυτό το στάδιο. Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα απαιτούσε τη συγκατάθεση όλων των 32 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη δηλώσει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη Συμμαχία και ότι βρίσκεται σε μια «μη αναστρέψιμη» πορεία προς την ένταξη. Αλλά δεν έχει εκδώσει επίσημη πρόσκληση ή δεν έχει ορίσει ακόμα χρονοδιάγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμμαχία εμφανίζεται «τριχοτομημένη»: υπάρχουν εκείνοι δηλαδή που διατηρούν μια ρεαλιστική προσέγγιση, μια ειρήνευση επί των αποτελεσμάτων του πεδίου, όσοι πιστεύουν σε μια λογική αρχών που υπαγορεύει σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία ενός κράτους και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι συναιρούν και τα δύο παραπάνω, να μην αγνοηθεί δηλαδή ό,τι θα δημιουργηθεί στο πεδίο.

Με την ίδια ακριβώς λογική προσεγγίζουν και την αναθεώρηση της στρατηγικής του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και η πρόταση για κατάργηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Συμμετοχή του βασιλιά της Ιορδανίας

Στο «φόντο» της διήμερης συνόδου των 32 ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ θα είναι και η Μέση Ανατολή, κυρίως λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία, όπου αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του προσκεκλημένου της σημερινής πρώτης συνεδρίασης, στο πλαίσιο της λεγόμενης Νότιας Γειτονίας της Συμμαχίας,– κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας – βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Η «συμμαχία» άλλωστε εκτιμά ότι μια βιώσιμη, λειτουργική λύση στη Μ. Ανατολή δεν θα συμβεί χωρίς τον καθοριστικό ρόλο της Ιορδανίας, Σ. Αραβίας και Αιγύπτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση