ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

BBC: Η G7 θα ανακοινώσει μακροπρόθεσμη συμφωνία στήριξης της Ουκρανίας

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων παροχή αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Κίεβο

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Τα μέλη της G7 αναμένεται να επικυρώσουν μακροπρόθεσμη συμφωνία στο τομέα της ασφάλειας με την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη.

Η συμφωνία θα προβλέπει παροχή αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών στρατιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών.

Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η συμφωνία θα στείλει «ισχυρό μήνυμα» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συμφωνία έρχεται, καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει να εκφράζει δυσαρέσκεια για την απροθυμία του ΝΑΤΟ να προσφέρει στο Κίεβο χρονοδιάγραμμα για την ένταξή του στη συμμαχία.

«Μακροπρόθεσμη» προστασία

Ο Ρ. Σούνακ δήλωσε ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου ενισχύουν τα μέτρα που λαμβάνουν «για την προστασία της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η υποστήριξη της «πορείας του Κιέβου προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ», καθώς και οι «επίσημες, πολυμερείς και διμερείς ρυθμίσεις» από τα μέλη της Συμμαχίας θα στείλουν σαφές μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο και «θα επαναφέρουν την ειρήνη στην Ευρώπη».

Ο Σούνακ, σύμφωνα με το BBC, ανέφερε ότι η Βρετανία διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στη συμφωνία στην οποία συμμετέχουν οι εταίροι της G7, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Όπως με το Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε νωρίτερα μοντέλο για την Ουκρανία παρόμοιο με τη συμφωνία που έχει συνάψει η χώρα του με το Ισραήλ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να παρέχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,8 δισ. δολ. ετησίως για μία δεκαετία.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία «όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και όταν κριθεί πως πληρούνται οι προϋποθέσεις», προκαλώντας την αντίδραση του Β. Ζελένσκι, ο οποίος έκανε λόγο για «παράλογη» καθυστέρηση.

Το Κίεβο έχει αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου στη λιθουανική πρωτεύουσα την Τρίτη, ο Β. Ζελένσκι δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει ασφάλεια στην Ουκρανία ασφάλεια – η Ουκρανία θα κάνει τη συμμαχία ισχυρότερη».

Παρουσίασε επίσης σημαία μάχης από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, όπου σημειώθηκαν οι πλέον πολυήμερες και πιθανώς πιο αιματηρές μάχες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κ. Ζελένσκι είχε νωρίτερα γράψει στο Twitter ότι «η αβεβαιότητα είναι αδυναμία» και δήλωσε ότι η έλλειψη συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος σημαίνει ότι η ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του θα μπορούσε να γίνει διαπραγματευτικό χαρτί.

Δημιουργείται νατο-ουκρανικό συμβούλιο

Το ΝΑΤΟ δεν διευκρίνισε πότε και πώς η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία, ωστόσο, οι διπλωμάτες του τόνισαν ότι έχουν χαράξει σαφή πορεία προς την ένταξη.

Υπογράμμισαν επίσης τη δημιουργία νέου νατο-ουκρανικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει την Τετάρτη για πρώτη φορά και το οποίο θα δώσει στο Κίεβο το δικαίωμα να συγκαλεί συνεδριάσεις ολόκληρης της συμμαχίας.

 

Πάντως, η απόφαση να μην δοθεί χρονοδιάγραμμα εξακολουθεί να θεωρείται πλήγμα για την Ουκρανία.

Κάποια κράτη μέλη θεωρούν ότι η σχεδόν αυτόματη ένταξη της Ουκρανίας θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία κίνητρο για κλιμάκωση όσο και για παράταση του πολέμου.

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται τώρα στις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφάλειας που θα υποσχεθούν τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ως εναλλακτική στην πρόωρη ένταξη.

Ένταξη της Σουηδίας

Η σύνοδος κορυφής στο Βίλνιους ξεκίνησε μία ημέρα αφότου η Τουρκία ήρε τις αντιρρήσεις της ως προς την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία.

Η χώρα θα γίνει το 32ο μέλος της συμμαχίας μετά την ένταξη της Φινλανδίας τον περασμένο Απρίλιο.

Και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Νέο κέντρο εκπαίδευσης στη Ρουμανία

Στη σύνοδο κορυφής της Τρίτης ανακοινώθηκε επίσης σειρά στρατιωτικών μέτρων υποστήριξης στην Ουκρανία.

Συνασπισμός 11 κρατών θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους για να πετάξουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής σε κέντρο που θα δημιουργηθεί στη Ρουμανία τον Αύγουστο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τον Μάιο οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στους συμμάχους τους να προμηθεύσουν την Ουκρανία με προηγμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-16, απόφαση που συνιστά σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τα αεροσκάφη σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιεί σήμερα.

Εκτός από το σύμφωνο ασφαλείας της G7, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να παραδώσει περισσότερα από 70 οχήματα μάχης και υλικοτεχνικής υποδομής στην Ουκρανία, με στόχο την ενίσχυση της αντεπίθεσής της.

 

Κύμα ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία εξαπέλυσε κύμα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι εναντίον του Κιέβου για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο στρατός της Ουκρανίας.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή μεγάλες καταστροφές.

Με πληροφορίες από BBC και Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

Η G7, με καταστροφικό αναμεταδότη και συμπαιγνίαν το BBC, θα ανακοινώσει μακροπρόθεσμη συμφωνία, τουτέστιν εβρακοσιωνιστικής βάσεως προσθέτομε, στήριξης της Ουκρανίας.

Η Ευρώπη, η τέως «πολιτισμένη» και πεσούσα στην «Διαφωτισμένη» παγίδα, τείνει γοργά προς την εξουθένωση και την καταστροφή ποδηγετούμενη από τις ποδηγετούμενες ΗΠΑ υπό τον πάσχοντα με Αλτσχάιμερ Μπάιντεν τον «Δημοκρατικό» με στύλο την Κα-μάλα.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση