ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πού είναι ο Κινέζος ΥΠΕΞ;

Οργιάζουν τα σενάρια για τον Κιν Γκανγκ, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα εδώ και δύο εβδομάδες

Kathimerini.gr

ΠΕΚΙΝΟ. Οργιάζουν τα σενάρια για τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Κιν Γκανγκ, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα εδώ και δύο εβδομάδες. Χθες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο Κιν δεν αισθάνεται καλά και πως τη θέση του στην επικείμενη σύνοδο του ASEAN στην Τζακάρτα θα αναλάβει ανώτατος διπλωμάτης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου που έκανε την ανακοίνωση, δεν διευκρίνισε ποιο ακριβώς πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει.

Ο 57χρονος Κιν έγινε διάσημος ως επιθετικός εκπρόσωπος του υπουργείου, εγκαινιάζοντας ένα στυλ διπλωματίας γνωστό ως «διπλωματία του μαχητή-λύκου», με βάση την ομώνυμη σειρά εθνικιστικών κινεζικών ταινιών. Παλιότερα είχε χρηματίσει πρέσβης στην Ουάσιγκτον και υπεύθυνος πρωτοκόλλου του υπουργείου. Τον Μάρτιο ο Κιν είχε προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον για «σύγκρουση και αντιπαράθεση», επικαλούμενος τις διμερείς διαφωνίες για την Ταϊβάν, την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εχει εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα εδώ και δύο εβδομάδες – «Για λόγους υγείας», σύμφωνα με το Πεκίνο, πληθαίνουν οι υπόνοιες ότι έχει πέσει σε δυσμένεια.

Η σκληρή προσέγγιση του Κιν υιοθετήθηκε από αρκετούς ανώτατους διπλωμάτες, αλλά κατά καιρούς κρίθηκε αναποτελεσματική και παρωχημένη. Ενας από τους εκφραστές της «διπλωματίας του μαχητή-λύκου», ο πρώην εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν, πήρε δυσμενή μετάθεση σε μια υπηρεσία επιθεώρησης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Το στενά ελεγχόμενο πολιτικό σύστημα της Κίνας και η έλλειψη ελευθεροτυπίας πυροδοτούν σενάρια για την εξαφάνιση πολιτικών στελεχών, όπως τότε που είχε απομακρυνθεί ο πρώην πρόεδρος Χου Ζιντάο έξω από την αίθουσα του Λαϊκού Κογκρέσου χωρίς να έχει δοθεί κάποια εξήγηση για το επεισόδιο. Παρόλο όμως που οι προσωπικές αντιπαλότητες και τα σκάνδαλα διαφθοράς δεν είναι ασυνήθιστα, το κόμμα παραμένει συσπειρωμένο πίσω από τον Σι Τζινπίνγκ.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Κιν ήταν στις 25 Ιουνίου στο Πεκίνο, όπου είχε συνάντηση με αξιωματούχους από τη Σρι Λάνκα, τη Ρωσία και το Βιετνάμ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Κιν συμμετείχε επίσης σε εκδήλωση στην οποία ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κιάνγκ, είχε συνάντηση με την ομόλογό του από τα Μπαρμπέιντος. Σύμφωνα με τους Economic Times, προγραμματισμένο γεύμα μεταξύ του Κιν και των πρέσβεων της Ε.Ε. ματαιώθηκε ξαφνικά στα τέλη Ιουνίου. Η απουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη. Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ που ρωτήθηκε για τις πληροφορίες της ιστοσελίδας Politico ότι λόγοι υγείας είναι πιθανό να κρύβονται πίσω από την απουσία του, απέφυγε να απαντήσει.

Την περασμένη εβδομάδα ο Κιν επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στο Πεκίνο, αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε αφότου η Κίνα ενημέρωσε την Ε.Ε. ότι οι συγκεκριμένες ημερομηνίες «δεν είναι διαθέσιμες». Οι αναλυτές που παρακολουθούν τις εσωτερικές διεργασίες στην Κίνα δεν έχουν καταλήξει αν ο Κιν έχει πέσει σε δυσμένεια ή αν η μυστηριώδης εξαφάνισή του οφείλεται πράγματι σε κάποιο πρόβλημα υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X