
ΠΗΓΗ: ΒΒC
Νέα συμφωνία, με στόχο τη λήξη του πολέμου στη Γάζα, αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο για λογαριασμό της Χαμάς.
Σύμφωνα με το δίκτυο BBC, η συμφωνία προβλέπει την κατάπαυση του πυρός από πέντε έως επτά έτη, την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων ως αντάλλαγμα για Παλαιστινίους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές, την επίσημη λήξη του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.
Η τελευταία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατέρρευσε τον περασμένο μήνα όταν το Ισραήλ εγκαινίασε νέες επιχειρήσεις αεροπορικών βομβαρδισμών της Γάζας.
Η Χαμάς φέρεται επίσης να είναι πρόθυμη να παραδώσει τη διακυβέρνηση της Γάζας σε όποια παλαιστινιακή κυβερνητική οντότητα συμφωνηθεί σε «εθνικό και τοπικό επίπεδο», εννοώντας την Παλαιστινιακή Αρχή ή άλλο νεοσυσταθέν διοικητικό όργανο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει όμως αποκλείσει εκ προοιμίου κάθε ανάμειξη της Παλαιστινιακής Αρχής στη διοίκηση της Γάζας.
Στο μεταξύ, 22 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινούς βομβαρδισμούς και συγκεκριμένα στη Χαν Γιουνίς, στην Τζαμπαλίγια, στην Μπέιτ Λαχίγια και στην Πόλη της Γάζας. Η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε μεταξύ άλλων βαριά μηχανήματα εκσκαφής που χρησιμοποιεί ο ελεγχόμενος από τη Χαμάς δήμος για την απομάκρυνση συντριμμιών και τη διάσωση εγκλωβισμένων ανθρώπων. Ισραηλινά άρματα μάχης αναπτύσσονταν χθες το μεσημέρι περιμετρικά της πόλης της Ράφα, στη νότια Γάζα.
Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων και εκπροσώπων της Χαμάς στο Κάιρο, λίγες ημέρες μετά την απόρριψη του ισραηλινού ειρηνευτικού σχεδίου από τη Χαμάς. Το Ισραήλ απαιτούσε σε αυτό τον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς, προσφέροντας σε αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων. Μιλώντας το Σάββατο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο πόλεμος δεν θα λήξει εφόσον η Χαμάς δεν έχει εξολοθρευθεί και όλοι οι όμηροι δεν έχουν γυρίσει στις εστίες τους.
Τις πιέσεις που δέχθηκε από τον Νετανιάχου προκειμένου να δεχθεί την παρακολούθηση Ισραηλινών πολιτών, οι οποίοι οργάνωσαν ή χρηματοδότησαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αποκάλυψε σε κατάθεσή του ο τέως επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας Σιν Μπετ, Ρονέν Μπαρ. Ο τέως αρχηγός της Σιν Μπετ αποκάλυψε επίσης ότι ο Νετανιάχου απαίτησε την πλήρη αφοσίωσή του, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου. Ο Μπαρ κατέθεσε ότι η απόφαση του Νετανιάχου να τον απολύσει συνέπεσε με την έναρξη έρευνας για πλουσιοπάροχα αμειβόμενες σχέσεις συμβούλων του Νετανιάχου με το Κατάρ. Ο πρωθυπουργός αποπειράθηκε να απολύσει τον Μπαρ τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Στην κατάθεσή του ο Μπαρ υποστήριξε ότι τα κίνητρα του Νετανιάχου για την παύση του δεν είναι επαγγελματικά, «αλλά η απαίτηση από μέρους του πρωθυπουργού για απόλυτη αφοσίωση».
Σε μακροσκελή του ανακοίνωση το γραφείο του πρωθυπουργού διέψευσε ότι η έρευνα της Σιν Μπετ υπήρξε η αφορμή για την απόλυση του Μπαρ, για να συνεχίσει αναφέροντας ότι ουδέποτε ζητήθηκε από τον Μπαρ η παράνομη παρακολούθηση πολιτών.
Οι επικριτές του Νετανιάχου χρησιμοποίησαν χθες την κατάθεση Μπαρ ως απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. «Η κατάθεση του επικεφαλής της Σιν Μπετ αποδεικνύει ότι ο Νετανιάχου είναι κίνδυνος για την ισραηλινή ασφάλεια και δεν μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί το πρωθυπουργικό αξίωμα», είπε ο Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής της κεντρώας αντιπολίτευσης.