ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επόμενη δεκαετία για το ΝΑΤΟ

Εννέα ειδικοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναλύουν στο περιοδικό Foreign Policy το μέλλον της Συμμαχίας.

Kathimerini.gr

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται 17 μήνες έπειτα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εννέα ειδικοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ καταθέτουν στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον της Συμμαχίας.

Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ: «Ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία, με πρότυπο τη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ»

«…Δυστυχώς, ορισμένοι ηγέτες χωρών μελών του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να διστάζουν να αναλάβουν δεσμεύσεις (σ.σ. αναφορικά με την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία) όσο ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη… Εάν δεν υπάρξει (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους) συμφωνία που θα οδηγεί σε πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η δεύτερη καλύτερη επιλογή θα ήταν να διαμορφωθεί μια πορεία προς την ένταξη σε τρία βήματα… Πρώτον, επιβεβαιώνοντας ότι μόλις προσκληθεί η Ουκρανία, θα μπορεί κι εκείνη να ακολουθήσει μια επιταχυμένη πορεία προς το ΝΑΤΟ, χωρίς ένα – δυνητικά πολυετές – σχέδιο δράσης για την ένταξη (membership action plan). Δεύτερον, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να επανεξεταστεί το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής για την 75η επέτειο της Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον το 2024. Τρίτον, μέσα από τη σύσταση ενός συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που θα έχει την αποστολή να εργαστεί πάνω στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να ενταχθεί η Ουκρανία στη Συμμαχία… Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ο τελικός προορισμός, αλλά για να φτάσουν εκεί, οι Ουκρανοί χρειάζονται σταθερότητα και ασφάλεια. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζονται ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας τώρα… Οι εταίροι της Ουκρανίας πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα μπορεί να συνεχίσει να αμύνεται, μόνη της, έως ότου καλυφθεί από το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δέσμευση ομάδας εγγυητριών χωρών για την παροχή όπλων (σ.σ. στις ουκρανικές δυνάμεις), την κοινή εκπαίδευση υπό τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ εκτός των ουκρανικών συνόρων, την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και για συνεχείς επενδύσεις στη στρατιωτική-βιομηχανική βάση της Ουκρανίας. Αυτό το μοντέλο θα έπρεπε να έχει ως πρότυπο τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ…»

REUTERS/Kacper Pempel

Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας: «Ο επόμενος πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»

«…Δεν θα σύρουμε το ΝΑΤΟ σε αυτόν τον πόλεμο. Ποτέ δεν ζητήσαμε ξένα στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας. Με τη γενναιόδωρη βοήθεια των εταίρων μας, θα νικήσουμε τη Ρωσία μόνοι μας. Αυτός ο πόλεμος είναι δικός μας. Αλλά ο επόμενος πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό που ζητάμε λοιπόν είναι ένα ισχυρό βήμα προς τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας. Στο Βίλνιους, ζητάμε από το ΝΑΤΟ να αναγνωρίσει τρία προφανή πράγματα: Πρώτον, ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Ουκρανία όσο η Ουκρανία χρειάζεται το ΝΑΤΟ. Δεύτερον, ότι η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωατλαντικής ασφάλειας. Και τρίτον, ότι η Ουκρανία θα πρέπει να προσκληθεί τώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι η ένταξή της να τεθεί σε ισχύ όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις… Εάν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν είναι ακόμη έτοιμοι να μας δώσουν πρόσκληση ένταξης, θα πρέπει να δηλώσουν ξεκάθαρα πότε θα είναι…»

Αντζελα Στεντ, συγγραφέας του βιβλίου «Putin’s World: Russia Against the West and With the Rest»: «Να ενισχυθούν τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία»

«…Το ΝΑΤΟ επέστρεψε στην αρχική του αποστολή περιορισμού: της Σοβιετικής Ένωσης άλλοτε, μια ολοένα πιο επιθετικής Ρωσίας τώρα. Αλλά η ικανότητά του να εκπληρώσει αυτήν την αποστολή θα εξαρτηθεί από το ποιος μπορεί να έρθει στην εξουσία μετά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν… Προκειμένου να προετοιμαστεί για τα ποικίλα σενάρια μιας ασταθούς, απρόβλεπτης Ρωσίας μετά τον Πούτιν, το ΝΑΤΟ πρέπει να ενθαρρύνει τα μέλη του να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, ιδιαίτερα τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία… Στην περίπτωση που υπάρξει ασταθής μετάβαση (σ.σ. στη Ρωσία), η Συμμαχία θα έπρεπε να απευθυνθεί και στον ρωσικό στρατό για να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει επικοινωνία αναφορικά με τα ζητήματα των πυρηνικών οπλοστασίων…»

Κρίστι Ράικ, the International Centre for Defence and Security: «Το ΝΑΤΟ γίνεται πιο ισχυρό στη βορειοανατολική Ευρώπη»

«Μία από τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι ότι το ΝΑΤΟ γίνεται όλο και πιο ισχυρό στη βορειοανατολική Ευρώπη… Αυτή η αλλαγή θα μεταμορφώσει τη Συμμαχία την επόμενη δεκαετία… Η αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων στα βορειοανατολικά του ΝΑΤΟ θα βοηθήσει ώστε να γίνει η Ευρώπη πιο σοβαρός σύμμαχος των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θα θέσει τις βάσεις και για την ενδεχομένως μειωμένη συμβολή των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια στο μέλλον… Η Πολωνία, συγκεκριμένα, αποκτά έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στην Ευρώπη… Τα κράτη της Βαλτικής προωθούν, επίσης, σημαντικές αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες… Φινλανδία και Σουηδία θα προσθέσουν στρατηγικό βάθος στην άμυνα στην περιοχή της Βαλτικής… Ποτέ άλλοτε στα χρονικά όλες αυτές οι χώρες δεν ανήκαν στην ίδια στρατιωτική συμμαχία… Το νέο βορειοανατολικό μπλοκ εντός του ΝΑΤΟ θα προσδώσει στρατηγική σαφήνεια στις ευρωπαϊκές συζητήσεις για την ασφάλεια… Τα βορειοανατολικά μέλη του ΝΑΤΟ καταβάλλουν τις πιο σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να ενισχύσουν την ικανότητα της Ευρώπης να φροντίζει για τη δική της ασφάλεια… Σε αντίθεση με ορισμένους δυτικοευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι κάνουν διάλεξη για την ευρωπαϊκή “στρατηγική αυτονομία” και την υποτιθέμενη ανάγκη να κρατηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε απόσταση, οι χώρες στα βορειοανατολικά εστιάζουν σε πράξεις αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την ασφάλεια της Ευρώπης με την ελπίδα ότι παράλληλα αυτό θα βοηθήσει ώστε να κρατηθούν και οι ΗΠΑ κοντά…»

Λιάνα Φιξ, the Council on Foreign Relations: «Η ΕΕ πρέπει να κάνει για τον εαυτό της αυτό που έχει ήδη κάνει για την Ουκρανία»

«Ο παλιός καταμερισμός εργασίας στην Ευρώπη – με βάση τον οποίο το ΝΑΤΟ ήταν υπεύθυνο για την ασφάλεια της ηπείρου και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομική ευημερία – δεν είναι πια βιώσιμος. Η επιστροφή ενός μεγάλου χερσαίου πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο για πρώτη φορά μετά το 1945 κατέστησε σαφές ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει πιο ευρωπαϊκό και η ΕΕ περισσότερο ένας παράγοντας ασφάλειας… Προστασία μέσω του ΝΑΤΟ σημαίνει προστασία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με έναν συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ευρώπη και μια διαφαινόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν στην Ασία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν, όμως, να κινδυνεύσουν με υπερεπέκταση… Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σηκώσουν περισσότερο βάρος για τη δική τους ασφάλεια. Ωστόσο, ο καλύτερος επιμερισμός των βαρών εντός του ΝΑΤΟ από μόνος του δεν θα είναι αρκετός. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι δαπάνες αυτές είναι ασυντόνιστες και κατακερματισμένες… Η ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει κατά τρόπο ουσιαστικό και διαρκή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, επενδύοντας στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ευρώπης και χρηματοδοτώντας τις στρατιωτικές δυνατότητες που λείπουν από τους Ευρωπαίους… Η ΕΕ έχει ήδη βιώσει έναν αξιοσημείωτο μετασχηματισμό από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας το 2022. Ποτέ στο παρελθόν το μπλοκ δεν ενήργησε τόσο γρήγορα και αποφασιστικά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ασφαλείας, επιβάλλοντας κυρώσεις και προχωρώντας στην ενεργειακή αποσύνδεση από τη Ρωσία. Για πρώτη φορά, οι Βρυξέλλες χρησιμοποίησαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (European Peace Facility) για την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών σε μια χώρα εκτός ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ χρηματοδοτεί μια αποστολή στρατιωτικής βοήθειας για την εκπαίδευση έως και 30.000 Ουκρανών στρατιωτών… Το επόμενο λογικό βήμα για την ΕΕ θα πρέπει να είναι να κάνει για τον εαυτό της αυτό που έχει ήδη κάνει για την Ουκρανία: χρηματοδοτώντας και οικοδομώντας στρατιωτικές δυνατότητες που θα επιτρέψουν στους Ευρωπαίους πραγματικά να συμβάλλουν στην ασφάλεια, κι όχι απλώς να επιβαρύνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αποκτήσουν την ικανότητα να διεξάγουν μεσαίου μεγέθους αποστολές στη γειτονιά τους μόνες τους, χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες…»

Ούλριχ Σπεκ, Neue Zürcher Zeitung: «Τι θα συμβεί εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί το 2024;»

«Τι θα συμβεί εάν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί το 2024; Ακόμη και αν δεν βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να περιορίσει τη δέσμευση προς την Ευρώπη, καθοδηγούμενος είτε από απομονωτισμό είτε από την ανάγκη να μεταφερθούν πόροι στο ασιατικό μέτωπο… Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τη στρατιωτική δύναμη και, ακόμη πιο σημαντικό, τη στρατηγική ενότητα για να αποτρέψουν έναν αποφασισμένο αντίπαλο. Η Γαλλία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και η Βρετανία έχει αποδυναμωθεί από το Brexit, ενώ η Γερμανία δεν έχει καν λειτουργικό στρατό. Οι χώρες κατά μήκος των ανατολικών και βόρειων συνόρων του ΝΑΤΟ έχουν τη βούληση αλλά δεν διαθέτουν τα μέσα… Για να καταφέρουν να κρατήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες δεσμευμένες ως τη βασική δύναμη πίσω από την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοί θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά το μερίδιο των αμυντικών βαρών που αναλαμβάνουν… Το κλειδί για οποιονδήποτε σοβαρό επιμερισμό βαρών παραμένει η Γερμανία… Η Γερμανία πρέπει να γίνει η βασική εφεδρική δύναμη για τις χώρες που εκτίθενται στη ρωσική πίεση… Εάν η Γερμανία δεσμευόταν να δαπανήσει το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα – διπλασιάζοντας περίπου το 1,44% που ξόδεψε το 2022 – θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία και την Ευρώπη…»

Γουές Μίτσελ, the Marathon Initiative: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενός πολέμου ΗΠΑ-Κίνας»

«…Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το τι θα έκανε σε περίπτωση πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Χρειάζεται επίσης να έχει την ικανότητα να λαμβάνει κοινές θέσεις για την Κίνα… Ένας από τους βασικούς στόχους της κινεζικής διπλωματίας είναι να διαταράξει τη συνοχή των συμμαχιών που τελούν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι ο κορυφαίος στόχος… Θα χρειαστεί πιθανώς να υπάρξει κάποιο συμβουλευτικό όργανο για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αποφυγή της παράλυσης σε περίοδο κρίσης… Η καρδιά της δουλειάς του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην Ευρώπη. Η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να αποτρέψουν και αν χρειαστεί να νικήσουν την Κίνα, θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη ενός ισχυρού αμυντικού μηχανισμού πίσω στην Ανατολική Ευρώπη… Οι Δυτικοευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα στην Ανατολική Ευρώπη από ό,τι σήμερα… Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για να καθοριστεί εάν η Δύση μπορεί να αποφύγει μια μεγάλη σύγκρουση με την Κίνα. Το ΝΑΤΟ έχει να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο ως άγκυρα για την παγκόσμια σταθερότητα, κάνοντας τη βασική του δουλειά στην Ευρώπη – και κάνοντάς την καλά.»

Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη: «Η Ενοποιημένη Αντιαεροπορική και ΑντιπυραυλικήΆμυνα του ΝΑΤΟ θα απαιτηθεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα»

«Η Ενοποιημένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα του ΝΑΤΟ (IAMD) θα απαιτηθεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι πίστευε η συμμαχία… Η βελτίωση της κλίμακας, της ποιότητας και της βιωσιμότητας της αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας είναι, επομένως, το πιο επείγον στρατιωτικό καθήκον του ΝΑΤΟ… Οι χώρες μέλη πρέπει να επενδύσουν σε μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς… Το ΝΑΤΟ πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη συστημάτων Patriot στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στη Σουηδία…»

Αν Μαρί Σλότερ, New America: «Τα συνεργατικά δίκτυα ασφάλειας, πιο σημαντικά από ποτέ»

«Το ΝΑΤΟ είναι μπλοκ ή δίκτυο; Επειτα από τη Σύνοδο της Συμμαχίας στο Σικάγο το 2012, το κοινό ανακοινωθέν που είχε εκδοθεί τότε υπογράμμιζε τη ζωτική σημασία της διαμόρφωσης ενός “ευρέος δικτύου εταιρικών σχέσεων” που θα εκτείνονται πέρα από τα όρια των χωρών μελών της Συμμαχίας ως ζωτικό στοιχείο της συνεργατικής ασφάλειας… Τα συνεργατικά δίκτυα ασφάλειας είναι πιο σημαντικά από ποτέ.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση