ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άπραγη η Κομισιόν στις παρεμβάσεις Μασκ

Δεν απαντά στην ανάμειξη του ιδιοκτήτη του X στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, τις οποίες προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

Πολιτική «αφωνία» επιλέγει η Κομισιόν ως «απάντηση» στην πρόθεση του Ελον Μασκ, ιδιοκτήτη της πλατφόρμας X, να αποσταθεροποιήσει μέσω διαφόρων παρεμβάσεων και ενεργειών τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. «Οσο μιλάμε γι’ αυτές, τόσο τις προωθούμε. Στο τέλος, αυτό έχει αντιπαραγωγικές συνέπειες», επανέλαβε χθες η εκπρόσωπος της προέδρου της Κομισιόν, Πάουλα Πίνιο, ερωτηθείσα εκ νέου από τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έναντι της στήριξης του Μασκ υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ιδιαίτερα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) ενόψει των γερμανικών εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι ο Μασκ έχει προγραμματίσει αύριο συζήτηση σε απευθείας μετάδοση μέσω της πλατφόρμας Χ με την Αλις Βάιντελ, επικεφαλής της AfD, η Κομισιόν ανέφερε –εκ νέου– χθες ότι διοργανώνεται συνάντηση με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές και εκπροσώπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβανομένου του Χ, στις 24 Ιανουαρίου, ώστε να συζητηθούν «οι κίνδυνοι» σε σχέση με τις εκλογές στη Γερμανία.

Πάντως η Κομισιόν προειδοποίησε ότι ο Μασκ ενδέχεται να βρεθεί σε νομική δυσχέρεια αν τελικά η ζωντανή μετάδοση της συζήτησης θεωρηθεί ότι προωθεί αθέμιτα την AfD έναντι άλλων κομμάτων ενόψει των εκλογών στη Γερμανία. Καθώς η Κομισιόν είναι υπεύθυνη για τη συμμόρφωση έναντι του νόμου περί ψηφιακών υπηρεσιών (DSA), εναπόκειται στη δικαιοδοσία της αν θα λάβει νομικά μέτρα εις βάρος του Χ, που κυμαίνονται από πρόστιμο 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της πλατφόρμας έως και προσωρινό αποκλεισμό. «Δεν εξετάζουμε αποκλεισμό του X», διευκρίνισε χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν και ενώ προηγήθηκε παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, την περασμένη Δευτέρα, που κατηγόρησε τον Μασκ –χωρίς να τον κατονομάζει– για στήριξη ενός «διεθνούς αντιδραστικού κινήματος». «Ποιος θα το φανταζόταν πριν από δέκα χρόνια αν του έλεγαν πως ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο θα στήριζε ένα νέο διεθνές αντιδραστικό κίνημα και θα παρενέβαινε άμεσα σε εκλογές, μεταξύ άλλων της Γερμανίας», τόνισε ο Μακρόν σε ομιλία του.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση και του Γάλλου πρώην επιτρόπου, υπεύθυνου για την ψηφιακή νομοθεσία, Τιερί Μπρετόν, το περασμένο Σάββατο, όταν προειδοποίησε ότι η επικεφαλής της AfD «θα αποκτήσει σημαντικό και πολύτιμο πλεονέκτημα» έναντι των αντιπάλων της. Ο Μπρετόν κάλεσε μάλιστα εκ νέου τον Μασκ να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ τον περασμένο Αύγουστο οι δύο άνδρες είχαν διαπληκτιστεί μέσω του X, λίγες ώρες πριν ο δισεκατομμυριούχος πάρει συνέντευξη από τον Ντόναλντ Τραμπ σε απευθείας μετάδοση.

Πολιτικό ζήτημα προέκυψε και στη Βρετανία όταν ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τη θητεία του ως επικεφαλής εισαγγελέας της Βρετανίας (DPP) μετά τις κατηγορίες –που του απέδωσε ο Μασκ μέσω X– αναφορικά με την αποτυχία του να αντιμετωπίσει συμμορίες που εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά ανήλικες κοπέλες. Ο Στάρμερ –χωρίς να κατονομάζει τον Μασκ– απάντησε υποστηρίζοντας ότι υπήρξε πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων, ενώ έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διέψευδε την υπογραφή πενταετούς συμβολαίου με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών SpaceX του Ελον Μασκ. Η συμφωνία –που αποκάλυψε το Bloomberg– αφορά την παροχή τεχνολογίας από το πρόγραμμα Starlink για δορυφορική σύνδεση ιταλικών στρατιωτικών πλοίων στη Μεσόγειο, ιταλικών πρεσβειών και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αλλά και τρομοκρατικών επιθέσεων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπάρχουν επαφές με την εταιρεία του Μασκ, αλλά ότι δεν έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία, ενώ χαρακτηρίζει «γελοία» την πληροφορία ότι συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση της Μελόνι με τον Τραμπ.

Ξαφνικό φλερτ Ζούκερμπεργκ με Τραμπ

Νομικό «οπλοστάσιο», τον νόμο περί ψηφιακών υπηρεσιών (DSA), διαθέτει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών διαδικασιών, επισήμανε χθες εκπρόσωπός της, λίγο πριν από την απόφαση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδιοκτήτη της εταιρείας Meta (Facebook, Instagram), να τερματίσει το πρόγραμμα fact-checking (έλεγχος εγκυρότητας περιεχομένου αναρτήσεων) στις ΗΠΑ. «Θα απαλλαγούμε από τους fact-checkers και θα βάλουμε στη θέση τους τα community notes, όπως έκανε το Χ (σ.σ. πρώην Twitter), ξεκινώντας από τις ΗΠΑ», ανακοίνωσε ο Ζούκερμπεργκ. Η κίνηση δημιουργεί προβληματισμό, καθώς έρχεται λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ και ενώ το εν λόγω σύστημα λειτουργούσε ως «απάντηση» στην κριτική έναντι του Facebook για όσα ανυπόστατα είχαν δημοσιευθεί στον χώρο του στην προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, το 2016. Το Twitter είχε υιοθετήσει ανάλογο πρόγραμμα από εξωτερικούς fact-checkers, το οποίο όμως εγκαταλείφθηκε όταν η εταιρεία εξαγοράστηκε και μετονομάστηκε σε Χ από τον Ελον Μασκ. Τότε το σύστημα αντικαταστάθηκε από τα community notes. Φαίνεται ότι η Meta επιχειρεί πλέον να προσεγγίσει την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, στην οποία αναμένεται να έχει κομβικό ρόλο ως σύμβουλος σε κρίσιμα ζητήματα ο Ελον Μασκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  ΗΠΑ  |  Social
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση