ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Ουάσιγκτον

Κατατέθηκε ευρωπαϊκή πρόταση για «μηδενικούς δασμούς» στις εισαγωγές αμερικανικών βιομηχανικών προϊόντων

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στην πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την «εκεχειρία» 90 ημερών που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο διαπραγματευτής εκ μέρους της Ε.Ε., επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς, κατέθεσε εκ νέου την προσφορά περί «μηδενικών δασμών» για τις εισαγωγές αμερικανικών βιομηχανικών προϊόντων, περιλαμβανομένων και των αυτοκινήτων, ενώ εξέφρασε την πρόθεση να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν πλέον να συνομιλούν «σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», ενώ για το προσεχές διάστημα δεν προγραμματίζονται νέες συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν.

Η συνέχιση των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο ήταν το πιο απτό αποτέλεσμα της δίωρης συνάντησης του Μάρος Σέφκοβιτς με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, παρουσία του εμπορικού εκπροσώπου των ΗΠΑ Τζέιμσον Γκριρ. Η Ε.Ε. έστειλε σαφές μήνυμα στον Τραμπ να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

«Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να προσεγγίζει εποικοδομητικά τις συνομιλίες, με σκοπό τον εντοπισμό τομέων κοινού ενδιαφέροντος. Είναι σαφές ότι θα χρειαστούν σημαντικές κοινές προσπάθειες για την επίτευξη ικανοποιητικού αποτελέσματος εντός 90 ημερών», σημείωσαν πηγές της Κομισιόν, οι οποίες ωστόσο απέφυγαν να ξεκαθαρίσουν τις «κόκκινες γραμμές» από πλευράς Ε.Ε. σε αυτή «τη δύσκολη άσκηση διαπραγματεύσεων».

Στην ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολοφ Γκιλ ανέφερε πάντως ότι «κόκκινη γραμμή» είναι η συνέχιση των αυστηρών προϋποθέσεων της Ε.Ε. για τις εισαγωγές των αγροδιατροφικών προϊόντων. Σαφές ήταν το μήνυμα του ιδίου και έναντι των εκ νέου κατηγοριών του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ε.Ε «έχει τρομερό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ» και αρνείται να αγοράσει αμερικανικά προϊόντα και αυτοκίνητα. 

«Το εμπορικό ισοζύγιο της Ε.Ε. είναι ύψους 1,6 τρισ. ευρώ ετησίως με φανταστικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές», τόνισε ο Γκιλ, για να προσθέσει ότι αυτά ισοδυναμούν με αμοιβαίες επενδύσεις ύψους 5,3 τρισ. ευρώ 3,4 εκατομμύρια εργαζομένους στις ΗΠΑ λόγω των ευρωπαϊκών επενδύσεων.

Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, επικρατεί ανησυχία για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που έθεσε ο Μάρος Σέφκοβιτς στους συνομιλητές του και ενώ επίκεινται δασμοί από τον Τραμπ στις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι νέοι δασμοί θα εκδοθούν σύμφωνα με το άρθρο 232 του νόμου για την επέκταση του εμπορίου του 1962, ο οποίος επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει δασμούς για την προστασία της ασφάλειας της χώρας. Κοινοτικές πηγές θεωρούν αναμενόμενους τους δασμούς, ενώ σημειώνουν ότι σε περίπτωση που δεν έχουν επιτυχή έκβαση οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, η Ε.Ε. «έχει προετοιμαστεί και όλα τα διαθέσιμα αντίμετρα είναι στο τραπέζι».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση