Kathimerini.com.cy
Όταν ακούσαμε ότι η Jennifer Aniston έτρωγε μια έκδοση αυτής της σαλάτας κάθε μέρα για 10 χρόνια στα γυρίσματα της διάσημης σειράς Friends, ξέραμε σίγουρα ότι πρέπει η συνταγή αυτή να είναι καλή. Αν και δεν ξέρουμε ακριβώς πώς την έφτιαχνε η Jen, πιστεύομε ότι κάπως έτσι πρέπει να ήταν. Τέλειο, μεσημεριανό γεύμα με καλή ποσότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες: 4
Θερμίδες ανά μερίδα: 405 kcl
Για το τουρσί με κόκκινο κρεμμύδι:
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Τον χυμό από 1/2 λεμόνι
Για το πλιγούρι
300 γρ. ζεματιστό νερό
125 γρ. πλιγούρι ψιλό
1 κουτ. γλυκού ζωμός σε σκόνη, έξτρα γεύση Knorr
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα:
40 γρ. ταχίνι
40 γρ. φρέσκο χυμό λεμόνι
20 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
30 γρ. σιρόπι σφενδάμου
40 γρ. ζεστό νερό
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σαλάτα:
1/2 αγγούρι, ψιλοκομμένο
1 συσκευασία (400 γρ.) ρεβίθια, στραγγισμένα ή 250 γρ., ξηρά, ψημένα, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
1 αβοκάντο, κομμένο σε κομμάτια
20 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
1 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζουμε το ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι σε ένα μικρό μπολ, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν, ενώ φτιάχνουμε την υπόλοιπη σαλάτα. Είναι σημαντικό να κάνουμε αυτό το μέρος πρώτα, καθώς όσο περισσότερο τα κρεμμύδια κάθονται στο λεμόνι, τόσο πιο φωτεινό ροζ θα είναι το χρώμα τους.
2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε τον ζωμό και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό το πλιγούρι. Απλώνουμε το πλιγούρι σε ένα μεγάλο πιάτο για να κρυώσει γρήγορα.
3. Για τη σάλτσα, χτυπάμε μαζί το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα Dijon, το σιρόπι σφενδάμου και στη συνέχεια το ζεστό νερό μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα.
4. Κόβουμε το αγγούρι στη μέση και ξύνουμε τους σπόρους χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι και τους πετάμε για να μην κατεβάσει νερά το αγγούρι και το ψιλοκόβουμε.
5. Για να ετοιμάσουμε τη σαλάτα μας, μοιράζουμε το πλιγούρι στο κέντρο 4 μπολ σερβιρίσματος. Τοποθετούμε γύρω το αγγούρι, τα ρεβίθια, το αβοκάντο, τον δυόσμο, το τουρσί και τα αμύγδαλα. Περιχύνουμε γενναιόδωρα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε για να ενωθούν. Προσθέσουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο athenarecipes.com