Kathimerini.com.cy
Για να φτιάξουμε το τέλειο ουγγρικό γκούλας ξεκινάμε με βάση τα κρεμμύδια, το μοσχαρίσιο κρέας και την άφθονη ουγγρική πάπρικα.
Τι είναι η ουγγρική πάπρικα; Είναι φτιαγμένη από αποξηραμένες πιπεριές. Οι πιπεριές κυμαίνονται από καυτές έως ήπιες σε ένταση, κάποιες είναι γλυκές, οπότε η γεύση της πάπρικας ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Στην ουγγρική μαγειρική χρησιμοποιείται συνήθως μια ήπια έως γλυκιά πάπρικα και κυρίως για τη γεύση του πιάτου, αντί για γαρνιτούρα.
Σερβίρουμε το γκούλας μόνο του ή πάνω από πουρέ πατάτας. Οπωσδήποτε, όμως, το συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί για να μαζέψει οποιαδήποτε σάλτσα έχει απομείνει. Παγώνεται τέλεια, καθιστώντας το ιδανικό για να το φτιάξετε σε μερίδες για τον χειμώνα. Επίσης, ζεσταίνεται εύκολα και γρήγορα, για ένα γρήγορο μεσημεριανό γεύμα, ή δείπνο! Σίγουρα, φτιάχνοντας αυτό το πιάτο, θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας σαν παράδεισος.
Χρόνος ετοιμασίας: 30’
Χρόνος μαγειρέματος: 3 ώρες
Μερίδες: 6
Θερμίδες ανά μερίδα: 420 kcal
ΥΛΙΚΑ:
2 μέτρια κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
40 γρ. βούτυρο
1/2 κ.γ. κύμινο
2 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
50 γρ. αλεύρι
600 γρ. μοσχάρι (διαλέξτε μοσχαρίσια ελιά) κομμένο σε κύβους 2 εκατ.
700 ml νερό
1 ζωμό βοδινού
380 γρ. (1 συσκευασία) ντομάτες στον τρίφτη
2 μεγάλα καρότα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
350 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα πιάτο ρίχνουμε το αλεύρι και περνάμε τα κομματάκια κρέας στο αλεύρι για να καλυφθούν. Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και τηγανίζουμε για περίπου 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το νερό και τον ζωμό και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να σηκώσουμε τα καφέ κομμάτια από τον πάτο του ταψιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πατάτες, τα καρότα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει έντονα για 2-3 λεπτά. Καλύπτουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση και στη συνέχεια αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό μας για περίπου 3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας μαζί με τις πατάτες μας. Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο athenarecipes.com