Kathimerini.com.cy
Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια πόσο αγαπώ αυτή τη συνταγή για πίτα. Όσοι την έχουν δοκιμάσει μένουν ενθουσιασμένοι. Ο σολομός είναι ένα πολύ αγαπημένο ψάρι και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποίησα κομμάτια κατεψυγμένου ψαριού χωρίς δέρμα, τα οποία είναι και αρκετά οικονομικά. Ο συνδυασμός με τον πουρέ και τα βραστά αβγά κάνει τη συνταγή πρωτότυπη.
Χρόνος ετοιμασίας: 25΄
Χρόνος ψησίματος: 35΄
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο
Υλικά
Για 6 μερίδες
- 75 γρ. βούτυρο
- 1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 50 γρ. αλεύρι
- 600 ml γάλα
- 1 ζωμός λαχανικών Knorr
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κουταλιές φρέσκος χυμός λεμονιού
- 700 γρ. φιλέτο σολομού χωρίς δέρμα, κομμένο σε κύβους
- 7 αβγά βραστά, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
Για το πάνω μέρος
- 1 συσκευασία έτοιμο πουρέ Knorr
Εκτέλεση
1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για ένα
λεπτό να μυρίσει. Προσθέσουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το γάλα, τον ζωμό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να αρχίσει το γάλα να πήζει. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι και το ωμό ψάρι. Ανακατεύουμε μέχρι ο σολομός να μισοψηθεί.
2. Λαδώνουμε το πυρέξ μας και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το ψάρι. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και απλώνουμε επάνω τα αβγά.
3. Για το πάνω μέρος, φτιάχνουμε τον πουρέ ακολουθώντας οδηγίες συσκευασίας. Αλατοπιπερώνουμε και μεταφέρουμε τον πουρέ πάνω στη στρώση με αβγά
στο πυρέξ. Μ’ ένα πιρούνι χαράζουμε το πάνω μέρος της πίτας.
4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C στον αέρα και ψήνουμε την πίτα για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Την αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.