ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πασχαλινά αυγά βαμμένα με πράσινο τσάι και ιβίσκο, βήμα βήμα

Τα αυγά θα φαίνονται πράσινα και θα έχουν «νερά» σαν μάρμαρο. Θα σας θυμίσουν το πέτρωμα μαλαχίτη ή τον πλανήτη Γη όπως φαίνεται από το διάστημα. Προμηθευτείτε λευκά αυγά για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Δείτε πώς φτιάχνουμε τα πασχαλινά αυγά με πράσινο τσάι και ιβίσκο
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Για να φτιάξουμε πασχαλινά αυγά βαμμένα με πράσινο τσάι και ιβίσκο, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα με νερό, όπου έχουμε ρίξει το ξίδι και το αλάτι, βράζουμε τα αυγά για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξεκινήσει ο βρασμός.

Μόλις βράσουν, τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια πετσέτα.

Επιλέγουμε μια μεσαία –όχι μεγάλη– κατσαρόλα που να χωράει άνετα 12 αυγά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το πράσινο τσάι και τη γεμίζουμε με νερό (αρκετό ώστε να βυθίζονται αργότερα σε αυτό τα αυγά), χωρίς όμως να την ξεχειλίσουμε (υπολογίζουμε περίπου 2-2,5 λίτρα νερό). Τοποθετούμε στη φωτιά και αφήνουμε το τσάι να βράσει για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει, χωρίς να το σουρώσουμε.

Ετοιμάζουμε ένα τσάι ιβίσκου: Σε ένα μπολ βάζουμε τα φύλλα ιβίσκου και τα καλύπτουμε με βραστό νερό. Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να εκχυλιστεί το νερό και να πάρει βαθύ κόκκινο χρώμα.

Ξετυλίγουμε τη γάζα και κόβουμε 12 μακρόστενα κομμάτια μήκους περίπου 20 εκ. – υπολογίζουμε ότι θα πρέπει το καθένα να επαρκεί να τυλίξει καλά ένα αυγό. Σουρώνουμε το τσάι ιβίσκου, κρατώντας μόνο τα φύλλα, και πετάμε το υγρό. Σε ένα καθαρό πιάτο απλώνουμε το ένα κομμάτι γάζα. Στο κέντρο της σκορπάμε εδώ κι εκεί μερικά από τα βρεγμένα φύλλα ιβίσκου, φτιάχνοντας μια αραιή φωλίτσα πάνω στην οποία τοποθετούμε ένα από τα βρασμένα αυγά ξαπλωτά. Σκορπάμε λίγα φύλλα ιβίσκου και πάνω από το αυγό (δεν θέλουμε να το καλύψουμε όλο) και τυλίγουμε τη γάζα πολύ σφιχτά γύρω του, στρίβοντας τις άκρες της σαν χαρτί καραμέλας και δένοντάς τες με σπάγκο ή κλωστή. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα αυγά.

Βυθίζουμε τα τυλιγμένα αυγά μέσα στην κατσαρόλα με το πράσινο τσάι και με ένα κουτάλι τα σκεπάζουμε με τα φύλλα του τσαγιού. Βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 1 βράδυ.

Την επομένη, βγάζουμε τα αυγά από το τσάι και αφαιρούμε τη γάζα. Θα δούμε ότι έχουν πάρει ένα εντυπωσιακό χρώμα: πράσινο με μπλε κηλίδες εκεί που ήταν ο ιβίσκος, αφού το κόκκινο χρώμα του ιβίσκου θα έχει μετατραπεί σε μπλε.

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα και τα αλείφουμε με λίγο λάδι για να γυαλίσουν. Πραγματικά, μοιάζουν με μαλαχίτη ή με τη Γη όπως φαίνεται από το διάστημα, με τις ηπείρους και τους ωκεανούς της.

Υλικά

12 αυγά λευκά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. γλυκού αλάτι
100 γρ. φύλλα αποξηραμένου ιβίσκου (σε μπαχαράδικα και σε μαγαζιά με υγιεινά και βιολογικά τρόφιμα)
100 γρ. φύλλα πράσινου τσαγιού
απλή γάζα ή επίδεσμος σε ρολό (συνολικό μήκος περίπου 2,5 μ.)
σπάγκος ή κλωστή
λίγο λάδι για το λάδωμα των αυγών

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε πασχαλινά αυγά βαμμένα με πράσινο τσάι και ιβίσκο, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα με νερό, όπου έχουμε ρίξει το ξίδι και το αλάτι, βράζουμε τα αυγά για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξεκινήσει ο βρασμός.

Μόλις βράσουν, τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια πετσέτα.

Επιλέγουμε μια μεσαία –όχι μεγάλη– κατσαρόλα που να χωράει άνετα 12 αυγά.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το πράσινο τσάι και τη γεμίζουμε με νερό (αρκετό ώστε να βυθίζονται αργότερα σε αυτό τα αυγά), χωρίς όμως να την ξεχειλίσουμε (υπολογίζουμε περίπου 2-2,5 λίτρα νερό).

Τοποθετούμε στη φωτιά και αφήνουμε το τσάι να βράσει για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει, χωρίς να το σουρώσουμε.

Ετοιμάζουμε ένα τσάι ιβίσκου: Σε ένα μπολ βάζουμε τα φύλλα ιβίσκου και τα καλύπτουμε με βραστό νερό.

Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να εκχυλιστεί το νερό και να πάρει βαθύ κόκκινο χρώμα.

Ξετυλίγουμε τη γάζα και κόβουμε 12 μακρόστενα κομμάτια μήκους περίπου 20 εκ. – υπολογίζουμε ότι θα πρέπει το καθένα να επαρκεί να τυλίξει καλά ένα αυγό.

Σουρώνουμε το τσάι ιβίσκου, κρατώντας μόνο τα φύλλα, και πετάμε το υγρό.

Σε ένα καθαρό πιάτο απλώνουμε το ένα κομμάτι γάζα. Στο κέντρο της σκορπάμε εδώ κι εκεί μερικά από τα βρεγμένα φύλλα ιβίσκου, φτιάχνοντας μια αραιή φωλίτσα πάνω στην οποία τοποθετούμε ένα από τα βρασμένα αυγά ξαπλωτά.

Σκορπάμε λίγα φύλλα ιβίσκου και πάνω από το αυγό (δεν θέλουμε να το καλύψουμε όλο) και τυλίγουμε τη γάζα πολύ σφιχτά γύρω του, στρίβοντας τις άκρες της σαν χαρτί καραμέλας και δένοντάς τες με σπάγκο ή κλωστή.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα αυγά.

Βυθίζουμε τα τυλιγμένα αυγά μέσα στην κατσαρόλα με το πράσινο τσάι και με ένα κουτάλι τα σκεπάζουμε με τα φύλλα του τσαγιού.

Βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 1 βράδυ.

Την επομένη, βγάζουμε τα αυγά από το τσάι και αφαιρούμε τη γάζα. Θα δούμε ότι έχουν πάρει ένα εντυπωσιακό χρώμα: πράσινο με μπλε κηλίδες εκεί που ήταν ο ιβίσκος, αφού το κόκκινο χρώμα του ιβίσκου θα έχει μετατραπεί σε μπλε.

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα και τα αλείφουμε με λίγο λάδι για να γυαλίσουν. Πραγματικά, μοιάζουν με μαλαχίτη ή με τη Γη όπως φαίνεται από το διάστημα, με τις ηπείρους και τους ωκεανούς της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Γαστρονομία: Τελευταία Ενημέρωση