ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Treacle tart: η αγαπημένη τάρτα του Χάρι Πότερ

Αυτή η αγγλική σπεσιαλιτέ με τη θρυπτή και βουτυρένια ζύμη για βάση και την «καραμελένια» γέμιση, θα φέρει λίγη από τη μαγεία του Χόγκουαρτς στο γιορτινό τραπέζι!

Όσοι έχετε διαβάσει τα βιβλία του Χάρι Πότερ ή έχετε δει τη σειρά ταινιών, θα την ξέρετε σίγουρα: είναι η αγαπημένη τάρτα του Χάρι και της παρέας του και ένα από τα πιο κλασικά γλυκίσματα των Βρετανών. Η θρυπτή και βουτυρένια ζύμη της βάσης γεμίζει με σιρόπι καραμέλας, γνωστό ως golden syrup ή treacle, όπως το λένε οι παραδοσιακοί Βρετανοί. Στην ουσία είναι ένα σιρόπι που προκύπτει από την παρασκευή της ζάχαρης, κάτι σαν μια ελαφριά και φωτεινή εκδοχή της μελάσας. Golden syrup δεν βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα και το αντικαταστήσαμε με ένα σιρόπι – όποια εκδοχή κι αν επιλέξετε, δεν θα σας απογοητεύσει και θα φέρει λίγη από τη μαγεία του Χόγκουαρτς στο γιορτινό τραπέζι!

35′ προετοιμασία

45′ μαγείρεμα

Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Κομμάτια: 10
Βάση
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κρύο από το ψυγείο, σε μέτριους κύβους
1 κρόκος από αυγό μεγάλου μεγέθους
2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
2-3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
Γέμιση
370 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
70 ml νερό
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
40 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε κύβους
1 κούπα ψίχουλα από φρέσκο ψωμί (όχι προζυμένιο ή μαύρο)
2 αυγά μεγάλου μεγέθους, χτυπημένα ελαφρώς με το σύρμα
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε την αγαπημένη τάρτα του Χάρι Πότερ (ή αλλιώς treacle tart) ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και τους κύβους βουτύρου.
  • Τρίβουμε τα υλικά με τις άκρες των δαχτύλων μας, με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν χοντρά νοτισμένα ψίχουλα.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο, τη ζάχαρη και το κρύο νερό και ζυμώνουμε μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη. Αν κομματιάζεται και ψιχουλιάζει, προσθέτουμε σταδιακά 1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό επιπλέον και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
  • Πιέζουμε τη ζύμη να πλατύνει λίγο, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω), ζεσταίνοντας μαζί και τη σχάρα, την οποία τοποθετούμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου.
  • Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη (ανοίγει λίγο δύσκολα στην αρχή γιατί είναι σφιχτή από το ψυγείο, αλλά σταδιακά μαλακώνει) σε φύλλο με πάχος 1 εκ. και διάμετρο 22 εκ.
  • Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψάκι (ή ταρτιέρα) διαμέτρου 26 εκ. Απλώνουμε εκεί το φύλλο ζύμης, καλύπτοντας και τα τοιχώματα, και κόβουμε με ένα μαχαίρι τις άκρες του που περισσεύουν.
  • Στρώνουμε στη ζύμη ένα κομμάτι λαδόκολλα, γεμίζουμε τη ζύμη με ρύζι και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι τα τοιχώματα να πάρουν ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα.
  • Ξεφουρνίζουμε. Αφαιρούμε το χαρτί με τα όσπρια και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει εντελώς.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170-180°C και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
  2. Μόλις το σιρόπι κοχλάσει, δυναμώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να δέσει και να πάρει βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα (προσέχουμε μη σκουρύνει περισσότερο, γιατί θα πικρίσει). Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
  3. Ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι το ξύσμα, τον χυμό (προσεκτικά γιατί μπορεί να πιτσιλίσει) και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε τα ψίχουλα και ανακατεύουμε.
  5. Ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας από το μείγμα της κατσαρόλας στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε έντονα.
  6. Έπειτα τα αδειάζουμε πίσω στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν και γίνουν σαν ομελέτα.
  7. Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στη μισοψημένη βάση της τάρτας και ψήνουμε για 25-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να σφίξει κάπως.
  8. Ξεφουρνίζουμε την τάρτα και την αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Κοσκινίζουμε άχνη σε όλη της την επιφάνεια και σερβίρουμε.

Μυστικά

Η τάρτα μπορεί να ετοιμαστεί έως 3 ημέρες νωρίτερα και να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο. Πριν από το σερβίρισμα, τη ζεσταίνουμε ελαφρά στον φούρνο.

Πηγή: Γαστρονόμος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση