Kathimerini.com.cy
Είναι από τα πιάτα μου που αγαπώ πολύ. Εμπνευσμένο από ένα ταξίδι στα ελληνικά νησιά. Η συνταγή συνδυάζει το παραδοσιακό μας χαλούμι και κριθαράκι μαζί με γαρίδες και τρούφα. Αν δεν βρείτε πάστα τρούφας μπορείτε να βάλετε ένα κουταλάκι λάδι τρούφας, κι αυτό θα του δώσει τη γεύση και τη μυρωδιά που χρειάζεται.
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος Ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 40΄
95 θερμίδες ανά 100 γρ.
ΥΛΙΚΑ:
Για 6 μερίδες:
2 κουταλάκια ελαιόλαδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. κριθαράκι
100 ml λευκό κρασί
Για το μείγμα ντομάτας:
10 γρ. ζάχαρη
500 γρ. ντομάτες κομμένες σε κομμάτια
500ml νερό
2 κουταλάκια ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζωμό λαχανικών
1 κουταλάκι πάστα τρούφας ή 1 κουταλάκι λάδι τρούφας
Αλάτι-πιπέρι
Για το τελείωμα:
40 γρ. φέτα κομμένη σε κομματάκια
50 γρ. χαλούμι κομμένο σε κύβους
300 γρ. γαρίδες, μέτριες καθαρισμένες με την ουρά άθικτη
ΕΚΤEΛΕΣΗ:
1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για λίγο μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λευκό κρασί, ανακατεύουμε μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί.
2. Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το νερό, το ελαιόλαδο, τον ζωμό, την πάστα τρούφας, το αλάτι και το πιπέρι.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Ρίχνουμε το τηγανισμένο κριθαράκι σε ένα μεγάλο πυρέξ και περιχύνουμε με το περιεχόμενο του μπλέντερ. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 25 λεπτά. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και τοποθετούμε πάνω στο κριθαράκι τις γαρίδες. Σκορπάμε επάνω τα τυριά. Βάζουμε πίσω στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά.
4. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε επιπλέον τριμμένο τυρί.
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο athenarecipes.com.