ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

TikTok: Αυτές είναι οι χώρες που το έχουν μπλοκάρει

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Kathimerini.gr

Το 2023 θα είναι, όπως φαίνεται, μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για το κινεζικό app TikTok, προϊόν της κινεζικής εταιρείας ByteDance, το οποίο βρίσκεται, όσο περνά ο καιρός, αντιμέτωπο με ολοένα περισσότερες απαγορεύσεις στη Δύση.

Από την αρχή της χρονιάς, το TikTok έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Μεγάλη Βρετανία, σε Βρυξέλλες/Στρασβούργο (Ε.Ε.) κ.ά., ενώ είναι ακόμη περισσότερες συνολικά οι χώρες που το έχουν μπλοκάρει, οι περισσότερες εξ αυτών από τις κρατικές/υπηρεσιακές τηλεφωνικές συσκευές δημοσίων υπαλλήλων και κρατικών αξιωματούχων, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το TikTok έχει κατηγορηθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο κατασκοπείας σε βάρος των χρηστών του, παραβιάζοντας το απόρρητο των επικοινωνιών και στέλνοντας προσωπικά δεδομένα στις κινεζικές Αρχές. Έχει, επίσης, κατηγορηθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει υπονομευτικά προς την κοινωνική συνοχή, παραπληροφορώντας, προπαγανδίζοντας συγκεκριμένες θέσεις έναντι άλλων και/ή επηρεάζοντας αρνητικά την κοινή γνώμη.

Η ByteDance και οι υπεύθυνοι του TikTok, από την πλευρά τους, απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε τέτοια κατηγορία.     

REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo

Οι χώρες που το έχουν απαγορεύσει

Πακιστάν

Οι Αρχές το έχουν κατ’ επανάληψη μπλοκάρει, πλην όμως προσωρινά, από τον Οκτώβριο του 2020 και έπειτα, καταγγέλλοντας ότι προωθεί «ανήθικο περιεχόμενο».

Αφγανιστάν

Αφού επέστρεψαν στην εξουσία, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την χρήση του με το αιτιολογικό ότι έτσι προστατεύουν την αφγανική νεολαία από απόπειρες «παραπλάνησης».

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τη χρήση του σε υπηρεσιακές τηλεφωνικές συσκευές και προσωπικά τηλέφωνα τα οποία χρησιμοποιούνται από υπαλλήλους των ευρωπαϊκών θεσμών στο πλαίσιο της εργασίας τους. Οι ευρωβουλευτές και οι συνεργάτες τους έχουν, επίσης, κληθεί να «βγάλουν» την εν λόγω εφαρμογή από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Καναδάς

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη χρήση της εφαρμογής στις υπηρεσιακές της συσκευές. 

Μεγάλη Βρετανία

«Aπαγορεύουμε τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Όλιβερ Ντάουντεν του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Βέλγιο

Τέλος το TikTok από τα υπηρεσιακά τηλέφωνα των δημοσίων υπαλλήλων, γράφαμε προ εβδομάδων. «Η απαγόρευση χρήσης της εφαρμογής στις συσκευές ομοσπονδιακών υπηρεσιών […] ελήφθη με την υποστήριξη της Κρατικής Ασφάλειας και του Κέντρου για την Κυβερνοασφάλεια του Βελγίου», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Ταϊβάν

Αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2022, οι Αρχές απαγόρευσαν τη χρήση του στις κρατικές/κυβερνητικές υπηρεσιακές συσκευές.

Ηνωμένες Πολιτείες

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε εντολή να σβηστεί η συγκεκριμένη εφαρμογή από όλες τις κρατικές/υπηρεσιακές τηλεφωνικές συσκευές. Απαγορεύσεις έχουν όμως επιβάλει και οι Αρχές σε δεκάδες αμερικανικές Πολιτείες, σε πολιτειακό επίπεδο, αποκλείοντάς το εν λόγω app από τα κινητά τηλέφωνα των δημοσίων υπαλλήλων.  

Ινδία

Το 2020, μετά από μια γεωπολιτική διαμάχη με την Κίνα, η Ινδία απαγόρευσε πλήρως την χρήση της εν λόγω εφαρμογής, επικαλούμενη νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποκλείει ιστότοπους και apps που θεωρεί ότι απειλούν την «κυριαρχία και ακεραιότητα» της χώρας.

Ολλανδία

Ήδη από το φθινόπωρο του 2022, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους υπαλλήλους και τα στελέχη της να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή από τα κινητά του τηλέφωνα.  

Δανία

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας απαγόρευσε τη χρήση του στις υπηρεσιακές συσκευές.

Ιράν

Η μηχανισμοί της ιρανικής λογοκρισίας δεν επιτρέπουν τη χρήση του TikTok εντός των συνόρων.

 

Με πληροφορίες από Time, AP, Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Social: Τελευταία Ενημέρωση