Kathimerini.gr
Η αμερικανική κυβέρνηση διαμηνύει πως το TikTok πρέπει να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, ειδάλλως θεωρείται πιθανό σενάριο ένας αποκλεισμός της εφαρμογής στις ΗΠΑ.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ενταθεί οι κατηγορίες σε βάρος της πασίγνωστης πλατφόρμας σε σχέση με το αν αποτελεί «εθνικό κίνδυνο», εξαιτίας του γεγονότος ότι «συγκεντρώνει τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών».
Η Wall Street Journal μετέδωσε πρώτη το αίτημα για αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του TikTok, είδηση που κατόπιν επιβεβαιώθηκε στο BBC από την ίδια την εταιρεία. Από την πλευρά της, πάντως, η εταιρεία υποστηρίζει πως μια «αναγκαστική πώληση» δεν θα άλλαζε κάτι στη ροή των δεδομένων ούτε στην πρόσβαση σε αυτά.
Υπενθυμίζεται πως εδώ και χρόνια Αμερικάνοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι τα δεδομένα από το δημοφιλές app θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί από την εταιρεία ByteDance, να πουλήσει το μερίδιο της έτσι ώστε το TikTok να «απαγκιστρωθεί» από την Κίνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω αίτημα υποβλήθηκε από την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS).
Δημοσίευμα του BBC αναφέρει πως ένας εκπρόσωπος του TikTok δεν αμφισβήτησε τα όσα λέει η Wall Street Journal και επιβεβαίωσε τις επαφές με την CFIUS, επισημαίνοντας, πάντως, πως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακριβώς το αίτημα της αμερικανικής πλευράς.
Ο ίδιος εκτιμά πως μια ενδεχόμενη αλλαγή ιδιοκτησίας δεν θα άλλαζε κάτι όσον αφορά την πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών.
Η πρώτη φορά που το TikTok είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αμερικανικής ηγεσίας καταγράφεται το 2020, όταν ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η πασίγνωστη εφαρμογή συγκεντρώνει δεδομένα χρηστών σε ποσότητα ανάλογη με εφαρμογές όπως το Instagram και το Twitter. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πυκνώσει οι τοποθετήσεις αξιωματούχων ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.
Με πληροφορίες από BBC και Wall Street Journal