«Μεγάλη ανησυχία» προκαλεί στην Αυστραλία η απόφαση του ομίλου Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) να σταματήσει τη χρήση προγραμμάτων «fact-checking» –όπως είναι ευρέως γνωστή η διαδικασία διασταύρωσης και επαλήθευσης πληροφοριών ή γεγονότων— στο Facebook και στο Instagram στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζιμ Τσάλμερς.
Η Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των χωρών στο θέμα των ρυθμίσεων για τους τεχνολογικούς κολοσσούς, ανησυχεί για τον αντίκτυπο της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξήγησε ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών.
«Η παραπληροφόρηση είναι πολύ επικίνδυνη και έχουμε δει να φτάνει σε εκρηκτικά επίπεδα τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στο εθνικό δίκτυο ABC.
«Πρόκειται για πολύ επιζήμια εξέλιξη, η οποία βλάπτει τη δημοκρατία μας. Μπορεί να είναι επιζήμια για την ψυχική υγεία των ανθρώπων που λαμβάνουν εσφαλμένες πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και για αυτό τον λόγο ανησυχούμε βεβαίως για αυτό το πρόβλημα».
«Σημειώσεις», όπως στο Χ
Ο όμιλος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τερματίζει το πρόγραμμά του επαλήθευσης πληροφοριών και γεγονότων στις ΗΠΑ και το αντικαθιστά με σύστημα «σημειώσεων από την κοινότητα», παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί το X.
Η ανακοίνωση του Meta έγινε καθώς οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ, όπως και ο ιδιοκτήτης του ανταγωνιστικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης X, Ελον Μασκ, έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τα προγράμματα fact-checking, τα οποία εξομοιώνουν με «λογοκρισία».
Η αυστραλιανή κυβέρνηση επενδύει σε αξιόπιστους παρόχους ειδήσεων, όπως το δημόσιο δίκτυο ABC και το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων AAP, για να διασφαλίσει ότι ο κόσμος έχει στη διάθεσή του αξιόπιστη ενημέρωση, υπενθύμισε ο Τσάλμερς.
Η παραπληροφόρηση μετατρέπεται σε «ολοένα και μεγαλύτερη συνιστώσα των μέσων μας, ιδιαίτερα των μέσων μας κοινωνικής δικτύωσης», σημείωσε ο ίδιος. Η Αυστραλία ενοχλεί συχνά τους γίγαντες ψηφιακής τεχνολογίας, ιδίως το X, με τις προσπάθειές της να περιορίσει τη μετάδοση ψευδών πληροφοριών ή περιεχομένων που κρίνονται επικίνδυνα.
Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, η χώρα ψήφισε νέους νόμους που αποσκοπούν να απαγορεύσουν στους ανηλίκους κάτω των 16 ετών να εγγράφονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, τον Νοέμβριο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να επιβάλλει πρόστιμα στις επιχειρήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αν αυτές δεν καταφέρνουν να καταπολεμήσουν τη διάδοση παραπληροφόρησης.
Ο πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι υπογράμμισε χθες, Τετάρτη, ότι το μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι «φέρουν κοινωνική ευθύνη και οφείλουν να την αναλάβουν». Επιβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να θέσει σε ισχύ την απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων για τους ανηλίκους κάτω των 16 ετών.
«Πολύ κακή απόφαση»
Η αυστραλιανή μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας ψηφιακών δικαιωμάτων Digital Rights Watch έκρινε ότι ο όμιλος Meta έλαβε «πολύ κακή απόφαση», κατηγορώντας τον κολοσσό ότι υπέκυψε στις αξιώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο αυστραλιανός οργανισμός επαλήθευσης γεγονότων AAP FactCheck ανακοίνωσε ότι το συμβόλαιό του με τον Meta στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Ειρηνικό δεν πλήττεται από την απόφαση του ομίλου για τις ΗΠΑ.
Το AFP εργάζεται επί του παρόντος σε 26 γλώσσες με το πρόγραμμα επαλήθευσης γεγονότων του Facebook, στο πλαίσιο του οποίου το Facebook πληρώνει για να χρησιμοποιεί τις επαληθεύσεις γεγονότων περίπου 80 οργανισμών σε ολόκληρο τον κόσμο στην πλατφόρμα, όπως και στο WhatsApp και το Instagram.
«Σε επαγρύπνηση» το Παρίσι
Χθες Τετάρτη, η γαλλική διπλωματία εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για την απόφαση του ομίλου Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) να σταματήσει το «fact-checking».
Το Παρίσι διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει σε «επαγρύπνηση» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την πλευρά του πολυεθνικού κολοσσού.
«Η ελευθερία της έκφρασης, θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται στη Γαλλία και στην Ευρώπη, δεν μπορεί να συγχέεται με δικαίωμα στην ευρεία διάδοση περιεχομένου αμφισβητούμενης γνησιότητας, η οποία θα επηρέαζε εκατομμύρια χρήστες, χωρίς φιλτράρισμα ή εποπτεία», ανέφερε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Με πληροφορίες από AFP, Reuters